Politika

TRGOVINSKI SPORAZUM S MERCOSUROM: Brazilski predsjednik Lula otkazao sastanak zbog novih zahtjeva

Autor Euractiv/Paul Messad

Zemlje Mercosura otkazale su trgovinske pregovore s EU koji su trebali biti održani u Buenos Airesu krajem prošlog tjedna, što se tumači kao pokušaj brazilskog predsjednika Lule da Silve da pripremi odgovor na prijedloge Bruxellesa

epa10712881 The President of Brazil, Luiz Inacio Lula da Silva looks on after a lunch with his Argentine counterpart at the Palacio del Itamaraty in Brasilia, Brazil, 26 June 2023. Fernandez is on a state visit to Brazil on the occasion of the bicentennial of the establishment of diplomatic relations between the two countries, which will be marked in August. EPA-EFE/Andre Borges
Izvor: Andre Borges/EFE

Iako su pregovori o trgovinskom sporazumu između Europske unije i četiri južnoameričke članice Mercosura (Argentine, Brazila, Paragvaja i Urugvaja) krenuli još 1990-ih, dvije strane su se približile konačnom dogovoru tek nedavno, 2019. godine.

No onda su stajališta kontroverznog desničarskog brazilskog predsjednika Jaira Bolsonara o zaštiti okoliša i autohtonog stanovništva Amazone usporila napredak u konačnoj etapi sklapanja sporazuma.

'Popratno pismo' Europske komisije

Dok su trajali pregovori, Europski parlament u Strasbourgu i neki nacionalni parlamenti članica EU pozvali su da se u sporazum ugrade klauzule koje propisuju obostrano poštivanje standarda zaštite okoliša i ljudskih prava.

Europska komisija je onda sročila "popratno pismo” kao prilog dogovoru postignutom 2019. u kojem se odražava zabrinutost zbog tih potanja i traži "predanost [obje strane] prema učinkovitoj provedbi Pariškog klimatskog sporazuma".

Međutim, kako pismo Komisije nije obvezujuće ni za EU ni za Mercosur, ono nije primirilo zahtjeve protivnika sporazuma o slobodnoj trgovini u njegovom sadašnjem obliku.

Sporni zdravstveni i ekološki standardi 

U Francuskoj je posebno bilo poziva da se u sporazum uvedu "zrcalne klauzule" koje bi prisilile proizvođače roba s obje strane Atlantika da poštuju zdravstvene i ekološke standarde.

Francuski parlament čak je prošli mjesec usvojio rezoluciju u kojoj se poziva na ponovno pregovaranje o sporazumu s Mercosurom kako bi se u novu verziju ubacile socijalne i ekološke klauzule, što je prijedlog kojeg je Europska komisija u više navrata odbacivala.

S druge strane Atlantika, države Mercosura ne žele ni dodatno pismo postojećem sporazumu, čak i ako je ono neobvezujuće.

"Pismo bi onemogućilo postizanje sporazuma jer predstavlja prijetnju za dobre odnose ta dva trgovinska bloka," izjavio je nedavno brazilski predsjednik Lula da Silva.

Protuprijedlog Mercosura

Međutim, po navodima brazilskih medija sastanak je navodno otkazan radi pripreme protuprijedloga na kojem zemlje Mercosura rade u posljednjih nekoliko tjedana i koji još nije spreman.

Budući da bi po postojećoj verziji sporazuma o slobodnoj trgovini europske kompanije imale "prevelik pristup" brazilskim javnim natječajima, Lula namjerava tražiti da se brazilska javna nabava rezervira za male i srednje velike brazilske tvrtke, te da se europske kompanije izuzmu iz javne nabave u području zdravstva. Također je pozvao na izbacivanje zadanog roka za prijenos tehnologija i na veći pristup brazilskih tehnoloških tvrtki europskom tržištu.

Međutim, takvi zahtjevi, kao i zahtjevi zakonodavaca EU, zahtijevat će ponovno otvaranje pregovora s Mercosurom.

"Zbog rizika od ubijanja razvojnih mogućnosti za brazilska mala i srednja poduzeća, Lula ne bi trebao popustiti u tom zahtjevu", objašnjava francuski ekonomist Maxime Combes, u komentaru za međunarodno udruženje tehničara, stručnjaka i znanstvenika Aitec, jedne od vodećih organizacija u kolektivu Stop CETA-Mercosur koji okuplja 450 organizacija civilnog društva s obje strane Atlantika.

Ne očekuje se pomak u srpnju

U ovakvoj situaciji "sada je vrlo malo izgledno da će Europska komisija moći napraviti značajan napredak o trgovinskom sporazumu između EU i Mercosura do sastanka na vrhu EU i država CELAC-a", dodaje Combes.

CELAC je širi regionalni blok 33 države Južne Amerike i Kariba, a summit EU i CELAC-a zakazan je za 17. i 18. srpnja, manje od tri tjedna nakon španjolskog preuzimanja predsjedanja Vijećem EU.

Španjolska i Portugal za što brže potpisivanje sporazuma s Mercosurom

Europski dužnosnici nadali su se da bi se tijekom španjolskog predsjedanja mogli ubrzati pregovori o potpisivanju sporazuma do kraja tekuće godine. Kao i Europska komisija i Portugal, Španjolska se također zalaže za brzo potpisivanje sporazuma.

Sličnu želju je izrazio i brazilski predsjednik prošlog petka, 23. lipnja, u Parizu, na summitu Globalnog financijskog pakta. No Lula još nije potvrdio hoće li idućeg mjeseca otputovati u Bruxelles na summit dužnosnika EU i CELAC-a.

Ni meksički predsjednik Andrés Manuel López Obrador zasad nije potvrdio svoje sudjelovanje.

No, ako se sporazum potpisan 2019. godine ipak na kraju bude ponovno otvarao, "nitko ne zna što se može dogoditi" i "tko će kome nametnuti svoja stajališta", zaključuje Combes u komentaru za Euractiv.

(Preveo David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: Lula stalls EU-Mercosur talks, prepares counter-proposal)