Politika

ŠPANJOLSKA PREUZIMA PREDSJEDANJE EUROPSKOM UNIJOM: Kralj Filip VI. pozvao na jačanje parlamentarizma

Autor Hina

Španjolski je monarh govorio na konferenciji o osnaživanju parlamentarizma u gradu Leonu

Španjolski kralj kralj Filip VI.
Izvor: Fernando Otero / Zuma Press / Profimedia

Španjolski kralj Filip VI., čija zemlja u subotu preuzima predsjedanje Europskom unijom, rekao je u petak da je diljem Europe potrebno ojačati parlamentarizam kako bi "društva bila snažnija, stabilnija i sposobna rješavati probleme".

"To je neophodno i odgovarajuće u aktualnim okolnostima u kojima erodiraju temelji našeg demokratskog života. Izazovi i prijetnje su nekada slični, no ponekad su njihova priroda i srazmjeri bitni različiti", izjavio je Filip VI. sjevernom španjolskom gradu Leonu otvarajući konferenciju "Osnaživanje parlamenata u cilju jačanja demokracije".

Prijetnje liberalnoj demokraciji

Potpredsjednik Europskog parlamenta Othmar Karas rekao je da sve veći broj političara nije za liberalnu demokraciju pa je potrebna suradnja parlamenata zemalja EU kako bi se ona održala.

Kao prijetnje funkcioniranju liberalne demokracije naveo je i "agresiju Rusije na Ukrajinu, pandemiju koronavirusa, energetsku i klimatsku krizu, pojavu umjetne inteligencije, utjecaje izvana u pokušaju destabilizacije, lažne vijesti i dezinformacije". 

Španjolsku idući mjesec očekuju parlamentarni izbori, a iduće godine i Hrvatsku te izbori za Europski parlament.

"Vitalnost naših institucija ovisi, u velikoj mjeri, od prihvaćanja i povjerenja koje u njih imaju naši građani", rekao je Filip VI.

Političari na vlasti boje se novih političkih pokreta

Razočarani građani u mnogim dijelovima Europe nemaju povjerenja u vladajuće političare i institucije pa se političari na vlasti boje novih političkih pokreta.

"Neki autoritarni akteri, ekstremisti, populisti i nacionalisti ne traže zajednička rješenja za probleme, nego žele neke druge stvari", tvrdi Karas.

'Kolijevka parlamentarizma na Zapadu'

Konferencijom o parlamentarizmu Španjolska je počela šestomjesečno predsjedanje Europskom unijom. Za domaćina konferencije odabrala je simbolično Leon, grad s 449.000 stanovnika, gdje je navodno održan prvi dokumentirani skup u formi parlamenta.

U tamošnjoj crkvi je godine 1188. kralj Alfons IX. okupio vijeće u kojem su, osim plemstva i svećenika, sudjelovali predstavnici naroda. Tom prilikom su usvojili dokument o zaštiti osoba i imovine od samovolje vlastodršca.

UNESCO, agencija Ujedinjenih naroda za zaštitu kulture, uvrstila je 2013. taj dokument na svoju listu povijesne baštine kao "najstariji dokumentirani prikaz parlamentarnog sustava u Europi". UNESCO je to učinio na zahtjev Španjolske čija vlada i kralj nazivaju Leon "kolijevkom parlamentarizma" na Zapadu.

"Institucija parlamenta, i demokratski sistem, temelje se na pravu svih stanovnika da sudjeluju u javnom životu", napomenuo je Filip VI. u nekadašnjoj crkvi Colegiata de San Isidoro, a danas muzeju, gdje je Alfons IX. s plemstvom, svećenstvom i predstavnicima građana održao skup prije 835 godina.

Kralj Filip VI. sastao se i s predsjednikom Sabora Gordanom Jandrokovićem

Filip VI. se ondje u petak fotografirao i rukovao s predsjednicima parlamenata, među kojima i s Gordanom Jandrokovićem, predsjednikom Hrvatskog sabora.

Filip VI. je u studenom 2022. posjetio službeno Zagreb gdje se sastao i s Jandrokovićem.

"Imao sam čast biti njegov domaćin u Hrvatskom saboru. Sada smo se sreli ponovo, nije to bio klasičan bilateralni sastanak, ali smo razmijenili sjećanja na taj susret", rekao je Jandroković za Hinu.

'Veliki izazovi' za španjolsko predsjedanje Unijom

Dodao je da će Španjolska imati "velike izazove" tijekom predsjedanja Vijećem Europske unije idućih šest mjeseci.

"Osim ruske agresije na Ukrajinu, koja je zasjenila sve ostale probleme i pitanja, Španjolska će morati ponovo otvoriti rasprave oko digitalne transformacije, zelene transformacije, oko očuvanja životnog standarda ljudi koji žive u EU", rekao je Jandroković.

"Ali, naravno, morat će voditi računa i o ovoj središnjoj temi današnje konferencije, odnosno kako zaštiti demokraciju a parlamente učiniti efikasnijima u upravljanju državama", zaključio je.