Politika

STOLTENBERG OSTAJE NA ČELU NATO SAVEZA: Mandat glavnog tajnika produljit će se za još godinu dana

Glavni tajnik NATO saveza Jens Stoltenberg najvjerojatnije će ostati na toj dužnosti još godinu dana, doznaje Euractiv iz razgovora sa četiri izvora iz diplomatskih krugova

epa10712212 NATO Secretary General Jens Stoltenberg look on as he attends a press conference during his visit to a training phase of Exercise Griffin Storm at the General Silvestras Zukauskas Training Area, in Pabrade, Lithuania, 26 June 2023. NATO Secretary General Jens Stoltenberg traveled to Lithuania between 26-27 June, as part of preparations for a NATO Summit taking place in Vilnius next month. On this occasion Stoltenberg, joined by Lithuanian President Gitanas Nauseda and German Defence Minister Boris Pistorius, met German and Lithuanian troops training together in Exercise Griffin Storm 2023 at the General Silvestras Zukauskas Training Area in Pabrade. EPA-EFE/VALDA KALNINA
Izvor: VALDA KALNINA/EPA

Očekivalo se da će Stoltenberg, koji je na čelu NATO saveza došao u listopadu 2014. godine, podnijeti ostavku ove jeseni. No, čini se da će umjesto toga ostati na dužnosti još godinu dana.

Njegov mandat najvjerojatnije će biti i službeno produljen u srijedu, 28. lipnja, doznaje Euractiv.

Mandat Stoltenberga već je produljen u ožujku prošle godine

Njegov mandat je već bio produljen u ožujku 2022., odmah nakon što je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu.

Čini se da je produljenje Stoltenbergovog mandata posljedica činjenice da nijedno od imena koja se navode za njegove potencijalne nasljednike - kao što su danski premijer Mette Frederiksen, britanski ministar obrane Ben Wallace ili španjolski premijer Pedro Sanchez - nije zasad uspjelo prikupiti značajnu potporu među predstavnicima 31 države članice NATO saveza.

Budući da se o novom glavnom tajniku odlučuje konsenzusom, i to nakon netransparentnog i kompliciranog selekcijskog procesa, za svaku nominaciju potreban je prethodno politički dogovor članica NATO saveza, u kojem najveću težinu ima mišljenje kvarteta najvećih zemalja - Francuske, Njemačke, Velike Britanije i SAD-a.

Wallace je bio prvi koji se sam isključio iz utrke za Stoltenbergovog nasljednika, rekavši kako Washington želi produljenje njegovog mandata, izvijestio je ranije ovog mjeseca magazin The Economist.

'Kapetan u oluji'

Diplomati NATO saveza ukazuju na Stoltenbergovu dokazanu sposobnost da upravlja tim vojnim savezom kroz sve krize.

"Nije preporučljivo mijenjati kapetana usred oluje," rekao je jedan visoki dužnosnik NATO saveza na upit Euractiva.

Produljenje Stoltenbergovog mandata daje vojnom savezu više vremena da se fokusira na svoju kratkoročnu i dugoročnu potporu Ukrajini, umjesto da se mora baviti razgovorima o raznim osobnostima, kažu briselski dipmati.

Da je ukrajinska protuofenziva doista krenula početkom proljeća, rat je do sada mogao doći do prekretnice što bi dalo prednost Kijevu na vrijeme za summit NATO saveza u Vilniusu sredinom srpnja, kazala su tri diplomata NATO saveza.

To bi onda ostavilo dovoljno vremena za otvaranje vrata novom šefu saveza. Međutim, zastoj u tom predviđenom kalendaru navela je saveznike na preispitivanje te strategije.

Vodio Savez u kritičnim trenucima

Stoltenberg iza sebe ima naslijeđe kao jedno od zapadnih lica koje je vodilo taj savez u kritičnim vremenima.

Stoltenbergu, kojeg neki u kuloarima NATO saveza zovu "šaptač Trumpu," pripisuju se zasluge za održavanje članica saveza na okupu, dok je istodobno uspio zadržati na distanci bijes američke vlade Donalda Trumpa zbog preniskih europskih izdvajanja za obranu i nesklonosti probližavanju Aziji.

Diplomati također hvale njegovu smirenost u vrijeme pada Kabula 2021. godine i povlačenja postrojbi NATO saveza iz Afganistana, kao i nakon početka rata u Ukrajini, kazao je jedan diplomat NATO saveza.

Stoltenberg je također spriječio Poljake da ne aktiviraju članak 4. nakon što je raketa sletjela u mali grad u blizini granice s Ukrajinom, kazala su dvojica diplomata.

Rastanak u listopadu 2024.

Na pitanje želi li zadržati taj posao, Stoltenberg je ranije ovog mjeseca rekao: "Ja sam odgovoran za sve odluke koje taj savez mora donijeti, osim jedne, a to je odluka o mojoj budućnosti. To je nešto o čemu odlučuje 31 zemlja saveznica".

Budući da Stoltenberg ostaje na toj dužnosti do 1. listopada 2024., ime sljedećeg glavnog tajnika vjerojatno će postati dio vrtuljka u kojem se dodjeljuju najviše rangirana radna mjesta u Europskoj uniji, nakon sljedećih izbora u lipnju 2024.

To također znači kako će novi šef NATO saveza stupiti na dužnost samo nekoliko mjeseci prije nego novi (ili stari) američki predsjednik dođe u Bijelu kuću. Međutim, time bi se Stoltenbergu pružila prigoda za primjereni rastanak na summitu NATO saveza u Washingtonu u srpnju 2024. godine, kada se bude obilježavala 75. godišnjica tog saveza.

'Manjak demokracije ako saveznici ne postignu kompromis oko novog kandidata'

Unatoč tome, neke članice NATO-a ukazale su na to kako bi dugotrajna potraga za njegovim nasljednikom mogla stvoriti problem, kada je u pitanju donošenje odluka vojnog saveza.

"To bi se moglo smatrati ogromnim manjkom demokracije, ako saveznici ne uspiju kompromisom pronaći novog kandidata", istaknuo je četvrti diplomat NATO saveza.

(Preveo David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: NATO chief Stoltenberg’s mandate likely to be extended for one more year – sources)