Politika

BORRELL O KOSOVU: Sljedeći korak je održavanje novih lokalnih izbora

Autor Euractiv/Alexandra Brzozowski

Novi lokalni izbori na sjeveru Kosovu sljedeći su korak u smirivanju napetosti između Beograda i Prištine, rekao je u ponedjeljak, 26. lipnja, glavni diplomat EU Josep Borrell

epa10711678 European Union High Representative for Foreign Affairs and Security Policy, Josep Borrell rings the bell at the start of the EU Foreign Affairs Council in Luxembourg, 26 June 2023. EU foreign ministers will have discussions on the latest events of the crisis in Russia and Ukraine. EPA-EFE/JULIEN WARNAND
Izvor: Julien Warnand/EPA

Borrell je pozdravio i oslobađanje trojice otetih kosovskih policajaca.

Napetosti su u toj regiji eskalirale nakon što su lokalni srpski dužnosnici, koji čine većinu stanovnika na sjeveru Kosova - ali u ukupnom stanovništvu čine manjinu - masovno podnijeli ostavke na funkcije u svim tijelima lokalne vlasti.

Prosvjedi i sukobi na sjeveru Kosova

Nove izbore za popunjavanje njihovih radnih mjesta zatim su bojkotirali srpski birači i kandidati, što je dovelo do slabe izlaznosti manje od 4 posto, i dolaska na vlast albanskih kandidata. Zatim su izbili prosvjedi i nasilni sukobi kada su novoizabrani predstavnici lokalne vlasti pokušali ući u općinske zgrade kako bi počeli s radom.

"Sljedeći korak je da se sve dovede u red kako bi se održali novi izbori", rekao je Borrell nakon sastanka ministara vanjskih poslova članica EU u Luxembourgu.

Novi izbori, na kojima bi sudjelovali Srbi sa sjevera Kosova, jest ključan zahtjev EU i SAD, na kojeg je pristala Priština.

"Slažemo se da ne možemo vječno imati općinske načelnike koje u njihovim uredima štite vojnici NATO saveza, a za koje je glasalo samo dva do tri posto birača. To nije održivo rješenje".

'Daljnje mjere' ako izostane napredak

Borrellova izjava stiže nakon što su trojica kosovskih policajaca koje je Srbija držala skoro dva tjedna sudskom odlukom oslobođeni i vraćeni na Kosovo u ponedjeljak. Priština tvrdi kako su oteti s Kosova, dok Beograd, koji još uvijek ne priznaje neovisnost Kosova, kaže kako su uhićeni u Srbiji

Borrell je na sastanku izvijestio ministre vanjskih poslova EU o najnovijim zbivanjima u toj regiji.

Neke države su izrazile frustraciju zbog trenutačne situacije, dok su se svi složili da bi trebalo odmah doći do de-eskalacije tenzija, rekle su za Euractiv dvije osobe upućene u sastanak.

EU povećava pritisak 

Borrell je također ponovio upozorenje kako je EU spremna poduzeti "političke i financijske" mjere "kako bi se povećao pritisak" na Prištinu ili Beograd, ukoliko ne naprave pomak prema normalizaciji odnosa.

"Zemlje članice i dalje su spremne poduzeti daljnje mjere ukoliko se ne pokaže nikakav napredak i s pravom su naglasile kako od budućih članica EU očekujemo europsko ponašanje", kazao je Borrell novinarima.

Na pitanje Euractiva što bi to u praksi značilo, Borrell je rekao da "države članice i Europska komisija mogu razmotriti poduzimanje političkih mjera, ograničavanje političkih kontakata i pokretanje financijskih mjera kako bi uskladile našu suradnju s njihovim ponašanjem".

"Međutim, sve mora biti proporcionalno i mora biti reverzibilno," dodao je Borrell.

Razgovori s Vučićem i Kurtijem nisu dali rezultate 

Kosovski premijer Albin Kurti i srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić otputovali su prošlog četvrtka, 22. lipnja, u Bruxelles na odvojene razgovore s Borrellom i sa posebnim predstavnikom EU Miroslavom Lajčakom.

Iako prošlotjedni razgovori nisu donijeli značajne rezultate, Borrell je rekao kako su obje strane "suglasne oko potrebe za novim izborima" na sjeveru Kosova.

Borrell je dodao i kako će EU u narednim danima ostati u kontaktu s obje strane, dok dužnosnici EU ne isključuju mogućnost da se Kurti i Vučić sastanu u narednim tjednima.

Očekuje se da će čelnici EU razgovarati o napetostima između Srbije i Kosova na redovnom summitu u četvrtak, 29. lipnja.

"Kao sljedeći korak, nužan je nastavak dijaloga uz posredovanje EU... I brza provedba Sporazuma o normalizaciji i odredbi o implementaciji iz njegovog aneksa", stoji u nacrtu zaključka sa summita kojeg je na uvid dobio Euractiv.

"Neuspjeh u smirivanju napetosti imat će negativne posljedice", očekuje se da će naglasiti čelnici EU u četvrtak.

(Preveo David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: Early elections in north Kosovo next step, EU says)