Politika

SIGURNOSNA KONFERENCIJA U SPLITU: Bez stabilnog Zapadnog Balkana nema ni sigurne Europske unije

Autor Adriano Milovan

Konferenciju u Splitu organizirala je hrvatska eurozastupnica Željana Zovko

Sudionici sigurnosne konferencije u Splitu
Izvor: Klub zastupnika EPP-a

Politika proširenja Europske unije ključna je u poticanju mira i stabilnosti u Europi, a posebno na europskom jugoistoku, ocijenila je u ponedjeljak hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko.

"Europska politika proširenja ostaje najjače geopolitičko oruđe koje nam je na raspolaganju i vitalni instrument u poticanju mira i stabilnosti u kontinentalnoj Europi", poručila je Zovko na konferenciji "Snažnija Europa: sigurnost i obrana Unije i Zapadnog Balkana", koja je u ponedjeljak održana u Splitu.

Na konferenciji u Splitu i eurozastupnici 

Konferenciju je organizirala Zovko kao potpredsjednica Kluba zastupnika Europske pučke stranke (EPP) zadužena za koordinaciju s grupama EPP-a u parlamentarnim skupštinama Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS), NATO-a i Vijeća Europe.

Uz nju, na konferenciji su, među ostalim, sudjelovali i ministar obrane Mario Banožić, potpredsjednik Sabora Ante Sanader, splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban, kao i drugi državni i lokalni dužnosnici, priopćili su Kluba zastupnika EPP-a u Europskom parlamentu.

Na skupu je sudjelovao i David McAllister, predsjednik Odbora za vanjske poslove Europskog parlamenta.

Konferencija samo 50 kilometara od granice s BiH

"Područje Zapadnog Balkana, sa svojom kompliciranom poviješću i strateškim značajem, zauzima značajno mjesto u širem diskursu europske sigurnosti i obrane. Nije slučajnost da se konferencija održala u Splitu, 50 kilometara od granice s Bosnom i Hercegovinom, gdje možemo vidjeti kako europske sigurnosne i obrambene inicijative, poput EUFOR-a i Altee, mogu donijeti stabilnost krhkim regijama", zaključila je Zovko.

Dodala je kako je sigurnost EU nerazdvojna od sigurnosti i stabilnosti njenog neposrednog susjedstva.