Politika

PRISLUŠKIVANJA U GRČKOJ: Ta zemlja juri prema autokraciji, kaže austrijski zastupnik iz redova socijaldemokrata

Autor Euractiv/Sarantis Michalopoulos

Postupanja grčkih vlasti oko skandala s prisluškivanjem ukazuju da je ta zemlja "već daleko odmakla na putu da postane autokratska država,”, rekao je Hannes Heide, utjecajni austrijski europarlamentarac za Euractiv

EP Plenary session - Debates on cases of breaches of human rights, democracy and the rule of law (Rule 144) - Forced displacement of people as a result of escalating conflict in Eastern DRC
Izvor: Genevieve ENGEL/© European Union 2022 - Source : EP

“Istaknuo sam već nekoliko puta da će način na koji će grčka vlada i premijer Mitsotakis postupiti oko slučaja 'Predatorgate' pokazati da li Grčka ide prema autokraciji,” rekao je Hannes Heide, iz skupine Socijalista i demokrata (S&D). On je koordinator iz skupine S&D u parlamentarnom povjerenstvu PEGA koji se bavi tim slučajem.

“Način na koji se grčke vlasti nose s objašnjavanjem cijele priče može poslužiti kao zvono za uzbunu koje ukazuje da je ta zemlja već dobrano zakoračila na put prema autokratskoj državi,” upozorio je u srijedu, 11. siječnja.

U skandalu kojeg nazivaju i “grčki Watergate” nekoliko političara, novinara i poslovnih ljudi se našlo pod nadzorom grčkih tajnih službi kojima upravljaju premijer Kyriakos Mitsotakis (EPP) i njegova konzervativna vlada.

'Otvorena rana' Grčke

Taj skandal, koji je imao velik odjek širom Europe i u Europskom parlamentu, doživljava se kao otvorena rana za tu zemlju, osobito uoči predstojećih parlamentarnih izbora zakazanih za proljeće 2023. godine.

Mitsotakis se dosad pokušavao držati podalje od cijele priče, tvrdeći da nije znao za te slučajeve prisluškivanja, iako je prvim zakonom kojeg je kao premijer donio nakon stupanja na vlast 2019. godine tajne službe stavio pod svoje ovlasti.

Isti dan kad je Heide dao izjavu, Euractiv je izvijestio da je glavni grčki državni tužitelj Isidoros Ntogiakos objavio mišljenje u kojem kaže da vladina agencija za zaštitu privatnih podataka ADAE ne smije provoditi istrage nad telekomunikacijskim kompanijama kako bi doznala koji građani su bili prisluškivani. A ako se ADAE ipak u takvo što upusti, prijete joj krivične prijave, kaže Ntogiakos.

Njegovo priopćenje pokrenulo je lavinu reakcija političara iz svih stranaka opozicije, članova vladajuće stranke Nova Demokracija, kao i pravnih stručnjaka i dužnosnika.

'Potrebno je zaštititi medijske slobode i vladavinu prava'

Što se tiče političke strane te priče, eurozastupnik Heide je oštro kritizirao suzdržanost Europske komisije.

“Šutnja predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen i grčkog potpredsjednika EK Margaritisa Schinasa o zbivanjima za koje je odgovorna konzervativna vlada u Grčkoj čini ogromnu štetu kredibilitetu Europske unije,” Heide je rekao za Euractiv.

Von der Leyen i Schinas su oboje bili članovi stranaka članica EPP u svojim zemljama prije nego su stupili na dužnost u tijelima EU

Heide je također dodao da protuzakonit nadzor i špijuniranje novinara i opozicije predstavlja kršenje EU vrijednosti i principa koje su ugrađene u naš Ugovor.

“Očekujem da Komisija poduzme korake u obranu vladavine prava i medijskih sloboda u Grčkoj i širom Europe. Više ne možemo stajati sa strane i gledati kako vlade država članica EU potkopavaju europske vrijednosti i, prije svega, principe vladavine prava,” zaključuje Heide.

Njegova kolegica iz Nizozemske, Sophie in 't Veld, iz centrističke skupine Renew Europe također je rekla da je pokušaj grčkog glavnog tužitelja da blokira istragu o korištenju špijunskog softvera “uznemirujuće.”

“Taj skandal se već predugo gnoji, radi se o crvenoj uzbuni za demokraciju i vladavinu prava. ADAE mora dobiti potpunu podršku da radi svoj posao,” komentirala je na Twitteru.

(Originalan članak pročitajte ovdje: Wiretapping scandal: Greece heading towards autocracy, S&D says)