Politika

ITALIJA U DILEMI: Rim u škripcu između zahtjeva NATO-a i kriterija Europske unije

Autor Euractiv/Federica Pascale

Talijanski ministar obrane Guido Crosetto ponovno je predložio da se izdvajanja za obranu isključe iz proračunskih pravila EU, jer Italija se još uvijek muči s ostvarenjem zacrtanog cilja potrošnje od dva posto BDP-a u okviru NATO saveza

epa10319593 Italian Defence Minister Guido Crosetto and Foreign Minister Antonio Tajani (not pictured) meet with Serbian President Aleksandar Vucic (not pictured) in Belgrade, Serbia, 22 November 2022. Italy’s Foreign Minister Tajani and Defence Minister Crosetto are on an official visit to Serbia. EPA-EFE/ANDREJ CUKIC
Izvor: ANDREJ CUKIC/EPA

Crosetto je jedan od osnivača stranke Fratelli d' Italia (FDI/ECR) premijerke Giorgije Meloni, koja je dio koalicijske desničarske vlade koja je proamerička i koja snažno zagovara NATO savez.

"Vlada će nastaviti raditi na prevladavanju ograničenja koja nameće Pakt o stabilnosti, kako bi se omogućio put prema postizanju dva posto", rekao je Crosetto.

"Ako ne riješimo raskorak i nedosljednost između odgovornosti za jačanje sigurnosti, s jedne strane, i ograničenja za javne financije, koje nameće EU s druge strane, bit će vrlo teško dosegnuti minimum od dva posto kojeg predviđa članstvo u NATO savezu, u nekom razumnom roku", dodao je.

Uzak manevarski prostor 

Dogovorom iz 2014. članice NATO saveza su preuzele cilj da do 2024. povećaju izdvajanja za obranu na dva posto BDP-a. S druge strane, Pakt o stabilnosti i rastu Europske unije propisuje limite deficita za svaku državu članicu EU i koji Italiji ostavlja "uzak manevarski prostor" zbog visoke stope javnog duga.

Crosetto stoga traži da se za zemlje koje su članice i NATO saveza i EU ukloni iz ograničenja koja nameće Pakt o stabilnosti uklone izdvajanja za obranu. Međutim, Njemačka je već negativno dočekala talijanski prijedlog.

Njemačka protiv talijanskog prijedloga

Njemački ministar financija Christian Lindner izjavio je agenciju dpa prošlog tjedna kako "još uvijek nije uvjeren" da postoji potreba da se vojna potrošnja izuzima iz poreznih pravila.

"Tržišta kapitala ne zanimaju motivi zaduživanja. Za njih svaki dug je dug, a previsok dug dovodi do nestabilnosti. To potencijalno potiče inflaciju i smanjuje održivost naših javnih financija", pojasnio je Lindner.

Ogroman talijanski javni dug

Prema podacima talijanske središnje banke, javni dug Italije povećao se u ožujku za 21,8 milijardi eura u usporedbi s veljačom i ukupno dosegnuo rekordnih 2,8 bilijuna eura.

No, Crosetto kaže da bi se u slučaju da se prijedlog odobri na razini EU "oslobodila značajna količina financijskih sredstava za sve zemlje članice, koji bi onda mogao biti usmjeren u druge sektore", naglasivši kako bi se samo na taj način mogli jamčiti "mir i ekonomski razvoj".

Umjesto da povećava, Italija smanjuje izdatke za obranu

Prema procjenama iz nedavno objavljenog godišnjeg izvješća NATO saveza talijanska izdvajanja za obranu u 2022. godini iznosila su 1,51 posto BDP-a, dok su u 2021. godini iznosila 1,57 posto. A 2014. - godine kad je Rusija anektirala Krim i kad su počele borbe u Donbasu - Italija je trošila 1,14 posto BDP-a na obranu.

Na predstavljanju izvješća, glavni tajnik NATO saveza Jens Stoltenberg rekao je kako očekuje da će se na predstojećem summitu NATO saveza u Vilniusu 11. i 12. srpnja "čelnici država članica složiti kako je dva posto BDP-a minimum izdvajanja za obranu”. 

Nakon izbijanja rata u Ukrajini prošle godine Crosettova stranka FDI dosljedno je dizala ruku za slanje oružja Ukrajini, a nakon dolaska Meloni na vlast u listopadu 2022. Italija je postala jedna od zemalja EU koje pružaju najveću podršku Ukrajini.

"Ono što se nekada opisivalo kao ulaganje u mir, sada se prikazuje kao ratoborno ponašanje i držanje", rekao je Crosetto, misleći pritom na vojne troškove i reakcije iz populističkog oporbenog Pokreta pet zvjezdica (M5S) bivšeg premijera Giuseppea Contea, koji je optužio Meloni za "ratoborni gnjev".

"Mi samo potvrđujemo obveze koje su preuzele sve prethodne talijanske vlade. I ne radi se samo o brojci za računovodstvo, već o temeljnom stupu na kojem treba graditi sustav obranu koji može adekvatno odgovoriti na sve buduće prijetnje", pojasnio je Crosetto.

(Preveo David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: Italy struggles with NATO spending and EU fiscal rules)