Politika

MAĐARSKI PREMIJER ORBAN POSJETIO BOSNU I HERCEGOVINU: Budimpešta želi što bržu integraciju Zapadnog Balkana u EU

Autor Hina

Mađarski premijer Viktor Orban smatra da je Europskoj uniji potrebniji Balkan, pa tako i BiH, nego obratno

Predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto i mađarski premijer Viktor Orban
Izvor: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Mađarski premijer Viktor Orban kazao je u četvrtak u Sarajevu kako njegova vlada želi pomoći što bržu integraciju Zapadnog Balkana u Europsku uniju jer tu regiju smatra "posljednjim preostalim resursom Europe" koji joj može pomoći da se uspješno suoči s novim izazovima.

Orban je u Sarajevu boravio u službenom posjetu gdje se odvojeno sastao s predsjedateljicom i članovima Vijeća ministara BiH, čelnicima državnog parlamenta te s članovima Predsjedništva BiH kao i s dužnosnicima vlade Federacije BiH.

U Banjoj Luci se sastao s Dodikom

Posjetio je i Banju Luku, gdje se sastao s predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom, s kojim već godinama gaji bliske odnose.

Nakon sastanka u sjedištu Vijeća ministara BiH u Sarajevu, Orban je u izjavi kazao kako se prema BiH odnosi s poštovanjem i smatra je važnim susjedom u političkom i gospodarskom smislu čije je mjesto u EU.

"Što god govorili u Bruxellesu mi smo za brzo članstvo Balkana, odnosno BiH, u EU", kazao je Orban dodajući kako smatra da toj regiji već sada treba otvoriti pristup svim europskim fondovima i nije zadovoljan time što se sva ta sredstva sada nude isključivo Ukrajini.

U BiH 'najkompliciraniji politički sustav na svijetu'

Kazao je kako se divi svima u BiH koji mogu održati funkcionalnim "najkompliciraniji politički sustav na svijetu" a sugerira kako bi svu odgovornost za to što prije trebali preuzeti domaći političari jer puni suverenitet država smatra imperativom ali i načinom za bolje zajedničko funkcioniranje.

Tvrdi kako je to posebice važno jer je sada sve je u previranju s obzirom da su u tijeku velike transformacije kako u ekonomiji, tako i na tehnološkom planu te u europskoj sigurnosnoj politici. Unija, kaže Orban, gubi konkurentnost i sa sadašnjim snagama neće moći nadoknaditi taj zaostatak.

"Balkan je za nas u Mađarskoj posljednja rezerva europskih resursa. EU je potrebniji Balkan i BiH nego obratno", kazao je Orban.

Orbanova balkanska turneja

Rat u Ukrajini vidi kao zajednički izazov ali je istaknuo kako se Mađarska odlučno protivi politici sankcija jer smatra da one ne daju učinak.

Borjana Krišto sadašnje je odnose BiH i Mađarske opisala dobrim i prijateljskim, bez otvorenih pitanja, a naznačila je potrebu bliske suradnje posebice na planu energetike.

Kazala je kako je Orbana izvijestila o stanju u BiH uključujući neriješena pitanja a na prvo mjesto stavila je potrebu reforme izbornog sustava.

Zahvalila je Mađarskoj na potpori BiH na njenom europskom putu. 

Orban je u BiH doputovao nakon posjeta Beogradu a prije toga je, u sklopu regionalne turneje, ranije ovog mjeseca bio u Albaniji i Crnoj Gori.