Politika

EUROPSKI PUČANI O SIGURNOSTI ZAPADNOG BALKANA: Eurozastupnica Željana Zovko organizira sigurnosnu konferenciju u Splitu

Autor Adriano Milovan

Konferencija se održava uoči summita NATO-a u Vilniusu, kao i pred obilježavanje desete godišnjice članstva Hrvatske u Europskoj uniji

Željana Zovko, hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu
Izvor: Klub zastupnika EPP-a u Europskom parlamentu

Hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko u ponedjeljak, 26. lipnja, u Splitu organizira konferenciju Kluba zastupnika Europske pučke stranke (EPP) o sigurnosti i obrani Unije i Zapadnog Balkana, priopćili su iz Kluba zastupnika EPP-a.

Konferenciju u splitskom hotelu Ambasador Zovko organizira kao potpredsjednica Kluba zastupnika EPP-a zadužena za koordinaciju stajališta s grupama europskih pučana u parlamentarnim skupštinama Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS), NATO-a i Vijeća Europe.

Sudjelovat će zastupnici u Europskom parlamentu i stručnjaci za obranu i sigurnost

Iz Kluba zastupnika EPP-a najavili su da će na konferenciji sudjelovati brojni zastupnici u Europskom parlamentu i Hrvatskom saboru, kao i predstavnici Vlade. Također, najavljuju i sudjelovanje stručnjaka s područja sigurnosti i vanjskih poslova, kao i lokalnih institucija.

Među najavljenim sudionicima su i ministra obrane Mario Banožić, zatim splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban, kao i predsjednik Odbora za vanjske poslove u Europskom parlamentu David McAllister.

Izazovi za Zapadni Balkan

Konferencija se, inače, održava uoči obilježavanja desete obljetnice ulaska Hrvatske u EU, kao i pred summit NATO-a u Vilniusu.

Uz to, održava se u vrijeme ruske agresije na Ukrajinu, koja je iz temelja promijenila politički krajolik Staroga kontinenta te je dodatno zaoštrila ionako napetu situaciju na Zapadnom Balkanu.

Srbija, primjerice, još nije uvela sankcije Rusiji. Vlasti u Beogradu odupiru se zahtjevima EU da uvedu kaznene mjere protiv Rusije, iako su javno podržale teritorijalnu cjelovitost Ukrajine.

Bosna i Hercegovina je tek krajem prošle godine dobila status kandidata za članstvo u EU. Iako je od ranije kandidat za NATO, još nije jasno može li Sarajevo u skoroj budućnosti očekivati pozivnicu za ulazak u Sjevernoatlantski savez, budući da se tome protivi Republika Srpska.

Kosovo se, pak, posljednjih mjeseci suočava s novom eskalacijom etnički motiviranog nasilja, u kojem su nedavno ozlijeđeni i pripadnici KFOR-a, međunarodnih mirovnih snaga pod vodstvom NATO-a. Stanje na sjeveru Kosova, na kojem dominira srpsko stanovništvo, vrlo je napeto.