Politika

PREDSJEDNICA EUROPSKOG PARLAMENTA ROBERTA METSOLA U SABORU: Transformacijski učinak EU vidljiv posvuda u Hrvatskoj

Autor Hina

Članstvo u EU je 'win-win' situacija, ocijenila je Metsola u obraćanju saborskim zastupnicima u utorak

Roberta Metsola u Saboru
Izvor: Patrik Macek/PIXSELL/PIXSELL

Hrvatsko članstvo u Europskoj uniji priča je u uspjehu, a "transformacijski" učinak članstva u EU vidljiv je posvuda u Hrvatskoj, istaknula je u govoru u Hrvatskom saboru predsjednica Europskog parlamenta Roberta Metsola.

"Transformacijski učinak Europe vidljiv je posvuda u Hrvatskoj - od provedivih prava koja su dana građanima, do mogućnosti koje članstvo u EU-u nudi mladima i starima, preko turizma, snage vašeg gospodarstva, do investicija u projekte", kazala je Metsola na zadnji dan svog dvodnevnog službenog posjeta Hrvatskoj povodom 10 godina članstva Hrvatske u EU.

'Crveno-bijela šahovnica postala simbol za sve Europljane'

"Hrvatski put kao zemlje članice (EU-a) priča je o uspjehu“, dodala je.

Metsola je kazala kako je Hrvatska pokazala da je zemlja sposobna "nadvladati bilo kakav izazov" te da je pristupanjem EU "promijenila tijek povijesti, svoje povijesti i povijesti Europe".

"Vaša prepoznatljiva crveno-bijela šahovnica - bilo da je nosi Luka Modrić ili njome maše Andrej Plenković - postala je simbol za sve Europljane", poručila je.

"Simbol je to koji pokazuje da je članstvo (u EU) win-win situacija - nikada nije jednostrano“, dodala je.

Važnost Pelješkoga mosta

Posebno se osvrnula na izgradnju Pelješkog mosta, kako je kazala, jednu od najvećih investicija EU-a u infrastrukturu.

Povezivanjem juga Dalmacije s ostatkom Hrvatske i EU, Pelješki most je "opipljivo poboljšao živote tolikih ljudi, a simbolički predstavlja ono što je Hrvatska - graditelj mostova među narodima - te pokazuje našu predanost povezivanju ljudi".

Zahvalila Hrvatskoj na solidarnosti s Ukrajinom

Predsjednica Europskog parlamenta u svom je govoru istaknula kako se Europa suočava s više kriza - od "ilegalne i brutalne" invazije na Ukrajinu, preko inflacije i situacije s energentima do klimatske krize.

"Izazova je mnogo i istovremeni su, ali znam da imamo kapacitet, otpornost i sposobnost da izađemo iz toga jači nego prije", kazala je.

Hrvatskoj i njezinu "vodstvu" zahvalila se na solidarnosti s Ukrajinom i na "suosjećanju sa svima koji bježe od rata".