Politika

POVODOM 10 GODINA ČLANSTVA U EU: Predsjednica Europskog parlamenta Roberta Metsola u ponedjeljak i utorak u Zagrebu

Autor Adriano Milovan

Predsjednica zakonodavnog tijela Unije u Hrvatsku dolazi na poziv predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića, a sastat će se i s premijerom Andrejom Plenkovićem

Roberta Metsola, predsjednica Europskog parlamenta
Izvor: Artur Widak/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

U službeni posjet Hrvatskoj dolazi predsjednica Europskog parlamenta Roberta Metsola.

Kako su u petak najavili iz Europskog parlamenta, Metsola će u Zagrebu boraviti u ponedjeljak i utorak, 19. i 20. lipnja.

Obratit će se saborskim zastupnicima

Malteška političarka, koja od početka prošle godine predsjeda Europskim parlamentom, u Hrvatsku dolazi na poziv predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića.

Osim sastanka s Jandrokovićem, u planu je i njeno obraćanje saborskim zastupnicima u utorak.

Posjetit će i pogon Rimac Grupe 

Za ponedjeljak je najavljen susret Metsole s premijerom Andrejom Plenkovićem, kao i njeno sudjelovanje na konferenciji povodom 10 godina članstva Hrvatske u Europskoj uniji. 

Također, sastat će se i s mladima. S njima će na tribini razgovarati o očekivanjima koja imaju od Unije, kao i o predstojećim izborima za Europski parlament.

Iz Ureda Europskog parlamenta u Zagrebu najavljuju i posjet Metsole pogonu Rimac Grupe na zagrebačkom Jankomiru.

Najmlađa predsjednica Europskog parlamenta u povijesti

Metsola je za predsjednicu Europskog parlamenta izabrana u siječnju 2022. godine i najmlađa je predsjednica zakonodavnog tijela EU u povijesti. Dolazi iz redova Europske pučke stranke (EPP). 

Metsola je u Europski parlament izabrana 2013. godine. Prva potpredsjednica Europskog parlamenta postala je u studenom 2020. godine.

Prva EU političarka koja je otputovala u ratni Kijev

Već na početku njezina mandata na čelu Europskog parlamenta, 24. veljače 2022. godine, Rusija je napala Ukrajinu, što je izazvalo najveću krizu na europskom kontinentu od Drugog svjetskog rata. Metsola je izrazila čvrstu podršku Ukrajini i početkom travnja prošle godine otputovala je u Kijev, gdje se sastala s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim.

Bio je to prvi posjet nekog visokorangiranog dužnosnika EU ratom zahvaćenoj Ukrajini i njenoj prijestolnici.

Katargate uzdrmao Europski parlament  

No, potkraj prošle godine izbila je afera Katargate, kada je potpredsjednica Europskog parlamenta Eva Kaili uhićena pod optužbom za primanje mita od strane Katara. Istraga je obuhvatila još nekoliko zastupnika u Europskom parlamentu i njihove suradnike.

Metsola je zatražila da se istraže optužbe te se založila za strože propise o borbi protiv korupcije.