Politika

NOVO RUHO OD 490 MILIJUNA EURA: Europski parlament kreće u obnovu plenarne dvorane u Bruxellesu

Autor Euractiv/Benjamin Fox

Zastupnici Europskog parlamenta uskoro kreću s renovacijom plenarne dvorane Europskog parlamenta u Bruxellesu koja će stajati do 490 milijuna eura i koja će trajati 18 mjeseci, stoji u internom dokumentu dp kojeg je došao Euractiv

EP buildings in Brussels - General views - SPAAK Building
Izvor: Alain ROLLAND/© European Union 2021 - Source : EP

Predsjedništvo parlamenta blizu je dogovora o renovaciji zgrade Paul-Henri Spaak, u kojoj se nalazi dvorana za plenarne sjednice, kako bi se građevina uskladila sa zakonima EU o zaštiti okoliša.

Kako stoji u dokumentu, projekt uključuje "temeljitu ekološku obnovu sadašnje zgrade", a pritom će zgrada biti "modernizirana, ali bez promjena njene funkcionalnosti ili arhitektonskog dizajna."

Neophodna modernizacija  

Zastupnici Europskog parlamenta uselili su se u zgradu Paul-Henri Spaak u europskoj četvrti Bruxellesa još devedesetih godina, no dužnosnici sad upozoravaju kako su potrebni značajni radovi na modernizaciji tehničkih instalacija, fasade i krova.

Predsjedništvo parlamenta je 2018. pozvalo upravu da organizira arhitektonski natječaj za potpunu obnovu zgrade. Međutim, zbog bojazni da bi troškovi obnovi mogli iznositi gotovo milijardu eura, zastupnici Europskog parlamenta spriječili su taj plan u listopadu 2022. i, umjesto toga, pozvali Predsjedništvo da razmisli o uštedi i potpuno preispita projekt.

U rezoluciji usvojenoj u travnju, zastupnici su rekli kako bi cilj svih radova u zgradi Spaak trebao biti osiguranje da ona poštuje europske standarde za štedljivu potrošnju energije, kao i zdravstvene i sigurnosne standarde.

Iako bi novi projekt bio znatno jeftiniji, u dokumentu se navodi da "prva projekcija troškova povezanih s tom obnovom iznosi oko 350 milijuna eura", a uz režije, troškove projektiranja i druge naknade, iznos bi mogao narasti do ukupno 455 - 490 milijuna eura.

Radovi će trajati godinama

Dužnosnici parlamenta kažu kako će studija projekta i natječaj trajati oko tri godine, a sami radovi potrajat će nekoliko godina. Sama plenarna dvorana, u kojoj se svake godine održava pet "mini zasjedanja," bila bi zatvorena za upotrebu 18 mjeseci.

U dokumentu se navodi da je "velika većina" klubova zastupnika u Predsjedništvu podržala planiranu obnovu. Međutim, nije određen datum za konačnu odluku.

99-godišnji najam

Predsjedništvo je također s francuskom vladom sklopilo i ugovor o 99-godišnjem najmu za kontroverzni projekt izgradnje zgrade Osmose u kompleksu Europskog parlamenta u Strasbourgu, koji košta oko 700.000 eura godišnje. Parlament ne može otkazati ugovor najmanje 21 godinu i ima pravo otkupa zgrade.

Predsjedništvo je namjeravalo kupiti zgradu Osmose, koja se nalazi uz glavnu zgradu parlamenta u Strasbourgu, u sklopu razmjene nekretnina u zamjenu za zgradu Salvador de Madariaga, u kojoj se trenutačno nalaze uredi parlamentarnog osoblja.

No i taj plan je propao zbog protivljenja socijalističkih, zelenih i ljevičarskih klubova zastupnika koji su kritizirale prijedlog kupovine novog i skupog prostora.

Ljevičarske skupine također su bile protiv i sporazumu o zakupu, ali su ih u konačnici preglasali zastupnici Pučana (EPP), Europski konzervativci i reformisti (ECR) i liberalna skupina Renew Europe, u koju spadaju i zastupnici iz vladajuće francuske stranke Renaissance.

(Preveo David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: EU Parliament close to €490 million renovation of Brussels hemicycle)