Politika

PRVI PUT NAKON RASPADA SOVJETSKOG SAVEZA: U Bjelorusiju počelo stizati rusko nuklearno oružje

Autori Hina A. M.

Taktičko nuklearno oružje koje Rusija šalje u Bjelorusiju u nekim je slučajevima i trostruko jače od atomskih bombi bačenih 1945. godine na Hirošimu i Nagasaki

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko
Izvor: Ilya Pitalev / Sputnik / Profimedia

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko u srijedu je rekao da je njegova država počela primati taktičko nuklearno naoružanje iz Rusije od kojeg je neko trostruko snažnije od atomskih bombi koje je SAD bacio na Hirošimu i Nagasaki 1945.

Nuklearne bojne glave kraćeg dometa koje bi se mogle koristiti na bojištu Moskva šalje izvan ruskog teritorija po prvi put od raspada SSSR-a.

'Od Rusije smo primili rakete i bombe'

"Imamo rakete i bombe koje smo primili od Rusije", rekao je Lukašenko u razgovoru za državnu rusku televiziju, objavljenom na Telegram kanalu bjeloruske novinske agencije Belta.

"Bombe su tri puta snažnije od onih bačenih na Hirošimu i Nagasaki", dodao je.

Imaju infrastrukturu i za rakete dugog dometa

Lukašenko, bliski saveznik ruskog predsjednika Vladimira Putina, u utorak je najavio da bi nuklearno naoružanje moglo stići u Bjelorusiju "unutar nekoliko dana" te da njegova zemlja ima infrastrukturu i za rakete dugog dometa, ako će ikad biti potrebno.

Putin je u petak rekao da će Rusija poslati naoružanje nad kojim će zadržati kontrolu, nakon što Bjelorusija pripremi nužnu infrastrukturu.
Lukašenko je u utorak rekao da Bjelorusija ima nekoliko lokacija za to još iz sovjetske ere te ih je obnovila pet ili šest.

Ruski čelnik je u ožujku objavio da je dogovorio razmještaj nuklearnog naoružanja, navodeći kako SAD to čini u europskim državama desetljećima.

U Washingtonu se nadaju da Moskva neće koristiti nuklearno oružje 

Sjedinjene Države su kritizirale Putinovu odluku, ali i kazale da neće mijenjati svoj stav o nuklearnom naoružanju te da ne vide znakove da ga je Rusija doista spremna koristiti.

Lukašenko je Rusiji omogućio da napadne Ukrajinu s bjeloruskog teritorija, a za slanje nuklearnog naoružanja rekao je da će služiti kao sredstvo odvraćanja potencijalnih agresora. 

Bjelorusija graniči s tri članice NATO saveza: Latvijom, Litvom i Poljskom.

Bjelorusija bliska saveznica Rusije

Bjelorusija i Rusija su bliske saveznice. Bjelorusija je članica proruskog vojnog bloka CSTO, odnosno ODKB, kako glasi njegova ruska kratica, kao i Euroazijske ekonomske unije, ekonomskog bloka u kojem glavnu riječ ima Rusija.

Od 1999. godine Moskva i Minsk su u Uniji Rusije i Bjelorusije koja, međutim, nikada nije do kraja zaživjela.

Kao i Rusiji, Zapad je nakon ruske agresije na Ukrajinu, i Bjelorusiji uveo sankcije te je zemlja sada praktično izolirana od ostatka Europe.