Politika

ŽELJANA ZOVKO ZA PROŠIRENJE EUROPSKE POLITIČKE ZAJEDNICE: Andora, Monako i San Marino uskoro pristupaju toj inicijativi

Autor Adriano Milovan

Europska politička zajednica osnovana je u listopadu prošle godine, a okuplja sve europske države osim Rusije i Bjelorusije.

03.03.2020., Zagreb - Sjednica Sastanka predsjedajuce Trojke i Europskog parlamenta - Vjerodostojna europska perspektiva drzava zapadnog balkana. Photo: Emica Elvedji/PIXSELL/EU2020HR
Izvor: Emica Elvedji/PIXSELL/PIXSELL

Izvjestiteljica Kluba zastupnika europskih pučana u Europskom parlamentu Željana Zovko za Andoru, Monako i San Marino pozvala je na pristupanje tih europskih mikrodržava Europskoj političkoj zajednici.

Europska politička zajednica je forum koji okuplja 44 europske države. Zajednica je osnovana na inicijativu francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, a prvi summit održan je 6. listopada prošle godine u Pragu.

Andora, Monako i San Marino zasad izvan Europske političke zajednice 

Osim 27 članica EU, članice Europske političke zajednice su i Albanija, Armenija, Azerbajdžan, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Gruzija, Island, Kosovo, Lihtenštajn, Moldavija, Norveška, Sjeverna Makedonija, Srbija, Švicarska, Turska, Ukrajina i Velika Britanija.

Europska politička zajednica je pokrenuta u jeku ruske agresije na Ukrajinu i predstavlja svojevrsni odgovor na rusku invaziju na tu zemlju pa Rusija i njena vjerna saveznica Bjelorusija nisu uključene u inicijativu. No, izvan Europske političke zajednice zasad su ostale i europske mikrodržave Andora, Monako i San Marino, koje imaju tijesne odnose s EU.

I Europska komisija podržava uključenje mikrodržava u Europsku političku zajednicu 

Prema priopćenju Europske pučke stranke (EPP) od utorka, 24. siječnja, Zovko je istakla da Andora, Monako i San Matino trebaju biti uključene u Europsku političku zajednicu jer je riječ o europskim državama.

Europska komisija je, ističe se u spomenutom priopćenju europskih pučana, potvrdila da su te tri države dobile poziv za sljedeći summit Europske političke zajednice koji bi se u lipnju trebao održati u Moldaviji.

Andora, Monako i San Marino nisu u EU, ali usko su povezani s njom

Iako nisu članice EU, Andora, Monako i San Marino gotovo su u potpunosti integrirane u Uniju. U carinskoj su uniji s EU, a valuta im je euro. Uz to, imaju otvorene granice prema okolnim državama, članicama Unije.

Takvi odnosi europskih mikrodržava s EU rezultat su njihovih prethodnih bliskih odnosa s državama koje ih okružuju, a koji su se gradili desetljećima, pa i stoljećima. U slučaju San Marina, riječ je o Italiji, u slučaju Monaka o Francuskoj, dok je Andora stiješnjena između Francuske i Španjolske. Europske mikrodržave tradicionalno slijede vanjsku politiku država koje ih okružuju i s kojima su usko povezane.

Lihtenštajn i Vatikan posebni slučajevi

Iako i Lihtenštajn i Vatikan spadaju u kategoriju europskih mikrodržava, radi se o ponešto drugačijim slučajevima u odnosu na Andoru, Monako i San Marino.

Naime, Lihtenštajn je usko vezan uz susjednu Švicarsku, s kojom je u carinskoj i monetarnoj uniji. Kao i Švicarska, i Lihtenštajn je član EFTA-e. Ta je alpska mikrodržava samostalno već pristupila Europskoj političkoj zajednici.

S druge strane, Vatikan je, iako je ekonomski integriran s Italijom i EU, tradicionalno neutralna država koja nije članica čak ni Ujedinjenih naroda. Sveta Stolica nije pristupila ni Europskoj političkoj zajednici.