Politika

IZBORI U ŠPANJOLSKOJ: Predstavljena nova koalicija koja okuplja 15 manjih stranaka ljevice

Autor Euractiv/Fernando Heller

Španjolska ljevica najavila je da je po prvi put uspjela formirati ujedinjeni blok za predstpeće izbore - gotovo 50 godina nakon demokratskih promjena koncem 1970-ih - sa zajedničkim ciljem zaustavljanja rasta krajnje desnice

epa10555341 Spanish second Deputy Prime Minister and Work Minister Yolanda Diaz speaks as she presents her party 'Sumar' (Add) during an electoral event in Madrid, Spain, 02 April 2023. The new party is an attempt to group all parties to the left of the ruling Socialist party PSOE of Prime Minister Pedro Sanchez ahead of the upcoming general elections. EPA-EFE/Victor Lerena
Izvor: VICTOR LERENA/EFE

Unatoč optimističnim izjavama koje je u subotu dala ministrica rada i čelnica ljevičarske izborne platforme Sumar Yolanda Díaz, stvaranje takvog velikog bloka progresivnih stranaka bilo je vrlo komplicirano.

U petak, samo nekoliko sati prije isteka službenog roka za registraciju stranaka za izbore 23. srpnja, platforma Sumar se prijavila kao koalicija čak 15 manjih stranaka koje su zajedno prikupile 2,2 milijuna glasova na nedavnim lokalnim i regionalnim izborima te 2,9 milijuna glasova na zadnjim parlamentarnim izborima u studenom 2019. godine, od njih ukupno oko 24 milijuna.

Uz pomoć tih glasova, i u suradnji sa najvećom strankom lijevog centra PSOE, cilj im je spriječiti da sljedeću španjolsku vladu formiraju konzervativna Partido Popular (PP/EPP) i stranka krajnje desnice Vox (ECR), što će, po anketama, i dalje biti velik izazov.

Bratoubilačka borba oko kontroverzne ministrice Montero

Netom uoči službenog roka za prijave, pregovarački timovi Díaz i ministrice socijalnih prava i glavne tajnice Podemosa, Ione Belarre, sporili su se oko ministrice jednakosti Irene Montero, bivše partnerice utemeljitelja stranke Podemos ("Možemo") Pabla Iglesiasa.

Belarra je kao uvjet za sudjelovanje Podemosa u platformi Sumar tražila da se ukine veto na uvrštenje kontroverzne Montero na zajedničku izbornu listu. Ipak na kraju veto nije ukinut, a Podemos se pridružio koaliciji. Zasad je to pobjeda za Díaz, za koju je prije samo nekoliko godina Iglesias vidio kao svoju nasljednicu u Podemosu.

Montero je jedna od najpoznatijih članica Podemosa, i krajem prošle godine je postala omiljena meta napada desničarskog Voxa nakon što je kao ministrica za rodnu ravnopravnost progurala zakon koji u procesuiranje seksualnih zločina na središnje mjesto stavlja koncept pristanka na odnos.

Díaz je u subotu izrazila zadovoljstvo sporazumom koji je omogućio da se Sumar registrira kao predizborna koalicija, i zahvalila se svim strankama koje su joj pružile podršku, bez izričitog spominjanja Podemosa.

"Pobijedit ćemo na izborima", najavila je Díaz.

"Španjolska je htjela da jedni drugima pružimo ruku. Pokazat ćemo da se politika može riješiti cinizma. To je naš cilj i u tome ćemo uspjeti... Nismo tu da širimo strah, paniku, ili da pričamo horror priče i da širimo strah od duhova, već upravo suprotno".

Belarra je u subotu ponovno zatražila od Sumara da dopusti da se Montero stavi na izbornu listu jer njezino uključivanje, kazala je, "nije samo nepravedna odluka, već i politička pogreška." Kako bi pojasnila zašto se Podemos konačno složio uklopiti u veliku ljevičarsku koaliciju, Belarra je uputila pismo stranačkom članstvu.

'Prijetnje' Podemosu - sad ili nikad

U pismu se kaže da su Díaz i njen pregovarački tim obavijestili Podemos da odbijaju ukinuti veto na Montero i da su dobijeli "neopozivu odluku" da ostanu pri posljednjoj poslanoj ponudi. Prema Belarri, Podemosu se "prijetilo" da će biti sasvim isključeni iz koalicije ako ne prihvate Sumarove uvjete. Ali Podemos se ipak nije odrekao svojih zahtjeva.

Belarra, koja će biti peta na izbornoj listi Sumara u Madridu, i dalje ne prihvaća veto na Montero, ministrice za ravnopravnost koja je, kako kaže Belarra, "više učinila za napredak feminizima u našoj zemlji nego itko prije nje".

No, zbog bojazni da će biti isključeni iz velike koalicije progresivnih snaga s lijeve strane socijaldemokratske stranke PSOE, Podemos je ipak odlučio prihvatiti sporazum uz vrlo nejasnu formulu, po kojoj su potpisali sporazum, ali "bez slaganja" o svim pitanjima, kaže Belarra.

U pokušaju da se ipak ishoduje ukidanje veta, Belarra je pozvala Díaz na nastavak pregovora sve do službenog predstavljanja izbornih lista, za koje je propisan krajnji rok 19. lipnja.

(Preveo i uredio David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: Spanish left-wing bloc is finally born)