Politika

MACRON RAZGOVARAO S RAISIJEM: Francuska pozvala Iran da prestane opskrbljivati Rusiju vojnim dronovima

Autor Euractiv/Clara Bauer-Babef

Francuski predsjednik Emmanuel Macron u subotu je pozvao Iran da prestane podržavati Rusiju u ratu u Ukrajini i prestane Moskvi slati dronove, stoji u priopćenju Pariza

epa10677327 French President Emmanuel Macron visits the exhibition 'Naples in Paris' at the Louvre Museum in Paris, France, 07 June 2023. EPA-EFE/AURELIEN MORISSARD / POOL MAXPPP OUT
Izvor: AURELIEN MORISSARD / POOL/AP POOL

To se navodi u sažetku Macronovog 90-minutnog telefonskog razgovora s iranskim predsjednikom Ebrahimom Raisijem.

Macron je "upozorio na ozbiljne posljedice - kako sigurnosne tako i humanitarne - isporuke iranskih bespilotnih letjelica Rusiji, i pozvao Teheran da odmah prekine s pružanjem podrške ruskom agresorskom ratu protiv Ukrajine", navodi se u priopćenju.

Razgovarali i o iranskom nuklearnom programu

Macron i Raisi su "razgovarali o poboljšanju odnosa, a osobito su se dotakli tekućih [nuklearnih] pregovora i zbivanjima u regiji", rekao je jedan iranski dužnosnik, kojeg je citirala agencija AFP.

Što se tiče iranskog nuklearnog programa, Macron je "izrazio zabrinutost zbog njegove trenutne putanje". Ponovio je da su Francuske i njeni europski partneri "odlučne u nalaženju diplomatskog rješenja tog pitanja".

Macron je također naglasio kako je važno da "Teheran poduzme konkretne i provjerljive mjere za deeskalaciju" i da "u cijelosti i bez odgode, implementira svoje međunarodne obveze, kao i obećanja danih Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju (IAEA)".

Strahuju da bi Rusija, uz pomoć Irana, mogla izgraditi tvornicu dronova 

U petak je glasnogovornik američke Bijele kuće upozorio kako Rusija "prima opremu koju šalje Iran za izgradnju tvornice dronova" na vlastitom tlu, te da bi taj pogon u Rusiji "mogao biti operativan već početkom sljedeće godine".

Macron je zahvalio Raisiju na puštanju iz zatvora dvojice francuskih državljana, Bernarda Phelana i Benjamina Brierea, u svibnju ove godine.

Phelan (64) je u travnju osuđen na šest i pol godina zatvotra zbog "pružanja informacija drugoj zemlji", a Briere (37) je u ožujku osuđen na osam godina zatvora zbog "špijunaže" nakon što je uhvaćen kako upravlja malim dronom u području na granici Irana i Turkmenistana.

Obitelji pritvorenih i službeni Pariz odbacuju presude iranskih sudova, a francuski mediji opisuju Phelana i Brierea kao "taoce" iranskog režima. Macron u razgovoru s Raisijem pozvao na oslobađanje još četvero francuskih državljana koji se još uvijek nalaze u iranskom pritvoru.

(Preveo i uredio David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: Macron calls on Iran to end support to Russia in war against Ukraine)