Politika

LONDON NAJAVIO NOVI PAKET POMOĆI: Velika Britanija izdvaja 150 milijuna funti za stambeno zbrinjavanje Ukrajinaca

Autor Euractiv/Sofia Stuart Leeson

Ukrajinci koji žive u Velikoj Britaniji sada će od vlade dobivati pomoć za stanarinu u socijalnim stambenim kvartovima putem programa pomoći koji će koštati 150 milijuna funti (175 milijuna eura)

epa09851493 People take part in a solidarity London stands with Ukraine march and vigil to support the Ukrainian People in London, Britain, 26 March 2022. Ukrainian President Zelensky called for people across the world to take to the streets in support of Ukraine after four weeks of Russian invasion. EPA-EFE/TIM IRELAND
Izvor: Tim Ireland/EPA

Program je najavila britanska vlada u priopćenju koje je poslano medijima u subotu, 10. lipnja.

Osigurana sredstva će se dijeliti u cijeloj zemlji, ovisno o broju Ukrajinaca koji su tamo smješteni: Engleska će dobiti 109 milijuna funti (127 milijuna eura), Škotska 30 milijuna funti (35 milijuna eura), Wales osam milijuna funti (9 milijuna eura) i Sjeverna Irska oko dva milijuna funti (2,3 milijuna eura).

Pozivaju Britance da prime Ukrajince

"Nažalost, čini se da borbe u Ukrajini ne pokazuju nikakve znakove da bi se uskoro mogle okončati, tako da ovim putem pozivamo još više ljudi da prime u goste Ukrajince, a istodobno osiguravamo dodatna sredstva gradskim upravama kako bi im se tim putem pružila potpora u prelasku na dugoročniji oblik stanovanja," rekla je britanska ministrica za stambena pitanja i beskućnike Felicity Buchan.

Od početka ruske invazije u veljači 2022. više od 125.000 Ukrajinaca došlo je u Veliku Britaniju u okviru subvencioniranog programa Domovi za Ukrajinu, u kojem pojedinci, humanitarne organizacije i tvrtke kao sponzori pružaju smještaj ukrajinskim izbjeglicama, i za što im vlada plaća 350 funti (410 eura) mjesečno, u maksimalnom trajanju od 12 mjeseci.

Gotovo polovica radno sposobnih Ukrajinaca se zaposlila na Otoku

Program je pokrenut u ožujku 2022. godine, a britanska vlada procjenjuje da je gotovo polovica radno sposobnih Ukrajinaca u međuvremenu našla posao i samostalno živi u svom stanu, navodi se u priopćenju za medije.

"Pozdravljamo današnju najavu kojom se odaje priznanje predanosti koju pokazuju sponzori i lokalne samouprave usred ovih teških gospodarskih vremena, i koja će pružiti dodatna potporu i sigurnost ukrajinskim obiteljima dok rade na izgradnji novog života i pokušavaju prevladati traume ratnih razaranja", izjavio je Petro Rewko iz Udruge Ukrajinaca u Velikoj Britaniji (AUGB).

(Preveo David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: UK gives £150 million to help Ukrainian refugees into new homes)