Politika

HRVATSKA EUROZASTUPNICA SUNČANA GLAVAK UKAZALA NA PROBLEM DEZINFORMACIJA: Posljednjih godina traje rat tipkovnicama

Autor Adriano Milovan

Europski izbori ne smiju biti meta vanjskog miješanja ili manipulacija, poručila je Sunčana Glavak u Europskom parlamentu

Hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Sunčana Glavak
Izvor: Goran Stanzl/PIXSELL/PIXSELL

Hrvatska eurozastupnica iz redova HDZ-a i Europske pučke stranke (EPP) Sunčana Glavak održala je ovoga tjedna dva izlaganja u Europskom parlamentu u Bruxellesu o borbi protiv dezinformacija.

Najprije je u srijedu, 31. svibnja, organizirala konferenciju "Medijska pismenost i dezinformacije", na kojoj je, uz nju, gostovala i potpredsjednica Europske komisije za demokraciju i demografiju Dubravka Šuica, kao i niz drugih sugovornika.

U četvrtak, 1. lipnja, Glavak je u Europskom parlamentu upozorila da se integritet izbora može ojačati unapređenjem sigurnosti i transparentnosti izbornog procesa, ali i borbom protiv dezinformacija i digitalnih napada.

Potrebno poticati medijsku pismenosti među svim uzrastima

Na konferenciji "Medijska pismenost i dezinformacije", kako su priopćili iz Kluba zastupnika EPP-a, ocijenjeno je da je potrebno poticati medijsku pismenost među svim uzrastima.

"Posljednjih desetak godina traje rat tipkovnicama. Otpornost demokracije treba graditi na razotkrivanju i odlučnoj borbi protiv vanjskog upletanja i dezinformacija jer tako štitimo zajedničke europske vrijednosti. Neka svakome od nas misao vodilja za bolji i sigurniji svijet bude: razmisli, provjeri i tek onda podijeli“, poručila je Glavak.

Inače, Glavak djeluje unutar Posebnog odbora Europskog parlamenta ING2, gdje se bavi upravo suzbijanjem dezinformacija u medijskom i internetskom prostoru te promicanjem medijske pismenosti. Prije ulaska u politiku, i sama se bavila novinarstvom.

Dezinformacije opasan fenomen u svijetu interneta

Potpredsjednica Europske komisije Dubravka Šuica ocijenila je na konferenciji da su kvalitetna priprema i predviđanje ključni kako bi se razvili učinkoviti odgovori na dezinformacije. Stoga je, dodala je, potrebno jačati neovisne medije, medijsku pismenosti i kritičko razmišljanje. Kazala je i da će Europska komisija uskoro donijeti paket mjera za obranu demokracije, o čemu je nedavno govorila u intervjuu za Euractiv.

Zastupnik u Europskom parlamentu i član Posebnog odbora ING2 Andrej Kovačev upozorio je da su dezinformacije opasan fenomen u globaliziranom svijetu interneta i društvenih mreža.

Ocijenio je i da je kremaljska propaganda "sofisticirana i organizirana te pokretana ilegalnim financiranjem".

'Industrija dezinformacija' uključuje ozbiljne igrače

U govoru pred Europskim parlamentom u četvrtak, Glavak je upozorila na izazove koji prijete integritetu izbora, među kojima su i dezinformacije. Naglasila je kako je potrebno ulagati u obrazovanje građana jer su obrazovani građani manje podložni dezinformacijama i manipulacijama.

Za digitalne je platforme kazala da imaju dvojaki značaj. S jedne strane, u europskim izbornim procesima igraju ključnu ulogu, no s druge strane, predstavljaju potencijalnu ranjivost, ističe se u priopćenju Kluba zastupnika EPP-a.

"Ne smijemo dopustiti da europski izbori budu meta vanjskog miješanja ili manipulacija. 'Industrija dezinformacija' uključuje ozbiljne igrače, nemojmo se zavaravati. Njihova prisutnost je stalna. To nije nikakva kratkoročna prijetnja i zato zahtijeva našu proaktivnost“, zaključila je Glavak.