Politika

LE PEN I PUTIN: Francuski parlament sastavio izješće koje analizira 'posebnu vezu' krajnje desnice i Kremlja

Autor Euractiv/Davide Basso

Stranka Marine Le Pen uspostavila je poseban odnos s ruskim režimom, s kojim su postupno počeli dijeliti stavove o politici i ideološkim vrijednostima, stoji u izvješću francuskog parlamenta koje će biti objavljeno u ponedjeljak

epa05867602 French presidential candidate and far-right Front National political party's leader Marine Le Pen (L) shakes hands with Russian President Vladimir Putin (R) during a meeting in the Kremlin in Moscow, Russia, 24 March 2017. EPA/MICHAEL KLIMENTYEV/SPUTNIK/KREMLIN / POOL MANDATORY CREDIT
Izvor: MICHAEL KLIMENTYEV/SPUTNIK/KREML/SPUTNIK POOL

Parlamentarni odbor koji istražuje strano miješanje u francusku političku, ekonomsku i financijsku scenu pokrenula je upravo njena stranka Rassemblement National (RN) u rujnu prošle godine da bi se u konačnici odbor sveo na istraživanje njene vlastite stranke i njenih veza s Rusijom.

Konačno izvješće, prema informacijama koje su objavili francuski mediji Mediapart i FranceInfo i koje je potvrdio Euractiv, predloženo je za izglasavanje članovima odbora u četvrtak, od strane izvjestiteljice Constance Le Grip iz stranke Renaissance.

Prema informacijama koje su za Euractiv potvrdili izvori iz parlamenta bliski istrazi, u izvješću se detaljno opisuju veze između Rusije i Le Penine ekstremno desne stranke, ranije poznate kao Front National (a danas Rassemblement National), i njihovu "konvergenciju" s pozicijom Kremlja.

Ruska retorika

Prema tom izvješću, Rassemblement National je "potpuno usklađen s ruskim retorikom." Le Grip kaže da su stavovi Marine Le Pen i njene stranke o aneksiji Krima u skladu sa službenim ruskim stajalištem i pritom ističe da je Le Pen opisivala Krim kao "ruski", protivno konsenzusu Zapada o tom pitanju.

Le Pen je "opet iznijela takvo gledište na saslušanja pred parlamentarnim odborom i pritom doslovno preuzela službeni jezik Putinovog režima", dodaje Le Grip.

Mediji u Moskvi oduševljeno prenosili tvrdnje Le Pen 

Osim toga, u izvješću se također primjećuje da su "ruski mediji oduševljeno prenosili njene tvrdnje", što ukazuje da su Le Pen i njezina stranka "učinkoviti prijenosnici" za propagandu iz Kremlja.

Spominje se i njeno protivljenje odluci tadašnjeg predsjednika Francuske Françoisa Hollandea 2015. godine da otkaže dogovorenu prodaju vojnih brodova, nosača helikoptera, Rusiji - oko godinu dana nakon što je Rusija anektirala Krim marionetskim referendumom.

Međutim, u izvješću se priznaje da je zamjetno i "omekšavanje proruskog stava kojeg promiču Rassemblement National i gospođa Le Pen" nakon što je Rusija u vekjači 2022. pokrenula invaziju na Ukrajinu.

Putovanja u Rusiju

Spominju se i putovanja dužnosnika te stranke u Rusiju, na okupirani Krim i u Donbas, prije izbijanja rata u Ukrajini, što uključuje i zastupnike u Europskom parlamentu Thierryja Marianija i Philippea Oliviera.

Također, bivša zastupnica u Europskom parlamentu Hélène Laporte - danas potpredsjednica francuskog parlamenta - kao promatrač je bila u Rusiji prilikom ustavnog referenduma 2020. godine koji je omogućio Vladimiru Putinu da produži svoj boravak na vlasti, i opisala ga je kao "lekciju o demokraciji".

Ruski kredit

Tijekom istrage članovi odbora posebno su istraživali je li pozajmica od devet milijuna eura koju je Front National 2014. godine uzeo od jedne ruske banke mogao utjecati na stajališta stranke. Le Pen takve navode negira i tvrdi da je bila prisiljena tražiti financiranje izvan Europe.

U izvješću se podsjeća da je Le Pen "izbjegavala odgovore" i "nije pokazala veliku radoznalost" o porijeklu tih sredstava, a sličan dojam su imali i neki članovi odbora koje je kontaktirao Euractiv.

Nakon provjere dokumentacije od strane Tracfina, nacionalnog servisa koji nadzire financije izbornih kampanja, pokazalo se da Front National (FN) nije morala dati nikakvo jamstvo zajmodavcu, što je suprotno uobičajenoj praksi. Stoga i kasniji reprogram kredita predstavlja "definitivnu i značajnu prednost" koju je stranka ostvarila.

Postavlja se pitanje "motiva zbog kojih su ruske institucija odobrile taj kredit FN-u, a zatim i RN-u, jer je ta stranka više puta pokazala svoju podršku ruskim vlastima." U prilogu je i pregled glasanja zastupnika RN-a u parlamentu, iz kojih se vidi "sustavna usklađenost" s proruskim stajalištima.

'Političko suđenje'

Nakon što su u četvrtak u medije procurile prve informacija iz tog izvješća, Le Pen je rekla da se radi o "političkom sudu" a izvješće je opisala kao "nepošteno i potpuno politizirano" i u kojem, prema izjavi koju je prenijela agencija AFP, "nema ničega." Zastupnici RN-a koji sjede u tom odboru također su glasali protiv usvajanja izvješća.

U svakom slučaju, izvješće se bavi ruskim utjecajem na francuske političare na svim stranama spektra, kao i "privilegirani" odnos između ruskog režima i Le Penine stranke RN.

U zaključku se kaže da je utvrđeno "snažno usklađivanje stavova s ruskom vladom o određenim političkim vrijednostima i geopolitičkim pitanjima". Opisuje se i "strategija političkog i ideološkog približavanja" koje je bilo "strukturirano" i koje se "ubrzano provodilo" u vrijeme kada je Le Pen izabrana za predsjednicu FN-a 2011. godine.

Ruski utjecaj i u Italiji

Osim francuskog slučaja, Rusiju se također optužuje za utjecaj i na druge europske stranke.

U Italiji je stranka Lega Mattea Salvinija (također članica europske skupine desničara ID) kao jedina europska stranka sklopila formalni sporazum o suradnji s Jedinstvenom Rusijom, strankom Vladimira Putina, 2017. godine.

Ne zna se je li sporazum u međuvremenu okončan, budući da je unjega ugrađena odredba o automatskom obnavljanju, stoga bi još uvijek mogao biti na snazi.

(Preveo David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: French parliament report points to far-right’s special ties with Russia)