Politika

NOVO ETIČKO TIJELO EUROPSKE UNIJE: Propisivat će standarde i nadzirati transparentnost, ali bez istražnih ovlasti

Novo etičko tijelo EU radit će na usklađivanju standarda transparentnosti za dužnosnike u devet EU institucija, no neće imati nikakvih ovlasti za provedbu istraga ili sankcija, doznaje Euractiv

epa10550058 Vice President of the European Commission for Values and Transparency Vera Jourova addresses a plenary session of the European Parliament in Brussels, Belgium, 30 March 2023. The session focused on the Rule of Law in Greece, Spain and Malta. EPA-EFE/OLIVIER HOSLET
Izvor: OLIVIER HOSLET/EPA

Formalni prijedlog za formiranje novog tijela bit će objavljen krajem lipnja, i njime će se pokušati definirati standardi za institucije EU te pratiti primjenjuju li se u svim slučajevima na isti način.

Ako etičko tijelo utvrdi da je došlo do kršenja pravila, odgovornost za kažnjavanje prijestupnika biti će na pojedinoj instituciji EU koja će zatim neovisno pokrenuti postupak.

Katargate ubrzao stvaranje novog etičkog tijela u EU 

Naime, izvor iz Europske komisije koji je razgovarao s Euractivom kaže da "pravno nije moguće" učiniti odluke takvog etičkog tijela pravno obvezujućima.

Rasprave o Etičkom tijelu EU (EU Ethics Body) zauzele su visoko mjesto na dnevnom redu EU otkako je prošlog prosinca izbio korupcijski skandal Katargate i pritom zahvatio institucije EU. Nekoliko zastupnika i službenika Europskog parlamenta uhićeno je zbog navodnog primanja novca od Maroka i Katara u zamjenu za politički utjecaj.

Novo etičko tijelo ne može samostalno istraživati ili kažnjavati pojedince, jer bi riskiralo preklapanje ovlasti s drugim postojećim tijelima, poput nacionalnih institucija ili drugih entiteta EU, kao što su Europski sud (ECJ), Revizorski sud (ECA), Europsko javno tužiteljstvo (EPPO) i Europski ured za borbu protiv prijevara (OLAF).

Međutim, standardi koji će se primjenjivati bit će "pravno obvezujući" za sve institucije, nakon što prijedlog postane zakonodavni akt, i primjenjivat će se kao i svi ostali zakoni EU.

"Institucije se pridržavaju zakona", rekao je neimenovani dužnosnik Komisije.

U slučaju da neka institucija ne primjenjuje pravila Etičkog tijela, slučaj će onda biti proslijeđen Europskom sudu.

Minimalni standardi

Etičko tijelo će postaviti minimalne standarde koje sve institucije moraju poštovati, što će omogućiti onima koje žele ići i dalje od toga da za sebe propišu još stroža pravila, ako tako žele.

Imat će i mehanizam za nadzor i transparentnost kako bi se moglo nadzirati poštuju li se propisani standardi i kako bi javnosti bila izvještavana o aktivnostima Etičkog tijela.

Novo tijelo uglavnom će se naviti prijavu imovine, vanjske aktivnosti, poklone, gostoprimstva i putovanja, prihvaćanje raznih priznanja ili bilo kojeg drugog oblika nagrada, aktivnosti bivših članova, te sastanke dužnosnika s predstavnicima interesnih skupina.

Uspostava Etičkog tijela jedan je od glavnih zahtjeva koje je Europski parlament uputio Komisiji nakon izbijanja skandala Katargate. Međutim, povjerenica EU za transparentnost Vera Jourová, koja je nadležna za pripremu novog zakonodavstva, pozvala je na strpljenje.

"Trebat će neko vrijeme da bismo povratili povjerenje ljudi nakon Katargatea", rekla je Jourová delegatima na kongresu političke skupine ALDE u Stockholmu proteklog vikenda.

"Sada radim na etičkom tijelu za institucije EU i učinit ću sve što je u mojoj moći da uspostavim ili da pomognem u uspostavi nečega što će doista imati smisla... No stvarno mrzim kad čujem neke, a posebno zastupnike Europskog parlamenta, kad kažu da se ne možemo ponašati etički bez da imamo etičko tijelo", rekla je Jourová.

Sljedeći koraci

Prijedlog o stvaranju novog tijela bit će objavljen do kraja lipnja, a zatim će za njega biti potrebno odobrenje zastupnika Europskog parlamenta i nacionalnih ministara.

U Komisiji očekuje da će prijedlog biti odobren prije sljedećih izbora za Europski parlament u lipnju 2024. Tako bi novo etičko tijelo moglo početi s radom paralelno s novim sazivom Europskog parlamenta.

(Preveo David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: EU ethics body will not have sanctioning powers, Commission says)