Politika

NAPADI NA KIJEV SE POJAČAVAJU: Na ukrajinsku prijestolnicu lansiran dosad najveći val ruskih dronova

Autor Euractiv/Alexandra Brzozowski

Kijev je u nedjelju pretrpio dosad najveći napad dronovima od početka rata, izjavili su ukrajinski dužnosnici, upravo dok se prijestolnica Ukrajine pripremala proslaviti obljetnicu svojeg osnivanja prije više od 1500 godina

epaselect epa10661887 Policemen inspect the debris of a shot-down rocket along a street following a rocket attack in Kyiv (Kiev), Ukraine, 29 May 2023, amid the Russian invasion. Ukrainian defense forces shot down a total of 67 air targets during the night and 11 during the day as Russia launched a new wave of air attacks against Ukraine, Commander-in-Chief of the Armed Forces of Ukraine Valerii Zaluzhnyi said on telegram. EPA-EFE/STEPAN FRANKO
Izvor: STEPAN FRANKO/EPA

Rusija je pritom ciljala na vojne objekte i ključne infrastrukturne ciljeve u središnjoj Ukrajina, a posebno u Kijevskoj regiji, objavilo je ukrajinsko ratno zrakoplovstvo na Telegramu.

Ukrajinska protuzračna obrana navela je da su oborila 52 od ukupno 54 letjelice lansiranih iz Rusije, nazivajući to "rekordnim napadom" u koje su korišteni iranski "kamikaze" dronovi Shahed. Nije rečeno koliko je dronova oboreno u zraku iznad Kijeva.

Raketirana i povijesna četvrt

Nekoliko četvrti Kijeva, grada od oko tri milijuna stanovnika, pretrpjelo je napade, među njima i povijesna četvrt Pečerski.

"Napad je imao izuzetnu gustoći - dosad najveći broj projektila ispaljenih u najkraćem vremenskom periodu," napisala je vojna uprava grada Kijeva na Telegramu.

Napadi su se dogodili na posljednju nedjelju u svibnju, dan u godii kad ukrajinska prijestolnica tradicionalno slavi Dan Kijeva, službeno osnovanog 458. godine. Obično se proslava obilježava uličnim događanjima, koncertima, i posebnim izložbama u muzejima. Tako je bilo najavljeno i ove godine, ali u manjem opsegu.

Serhij Popko, šef vojne uprave Kijeva, rekao je da je napad izveden u nekoliko valova, a zračna uzbuna trajala je više od pet sati.

"Danas je neprijatelj odlučio 'čestitati' stanovnicima Kijeva njihov Dan Kijeva, uz pomoć smrtonosnih bespilotnih letjelica," napisao je Popko na Telegramu.

Drugdje u zemlji, ruske snage su također gađale ciljeve u regiji Harkiv, pri čemu su poginule dvije osobe, rekao je regionalni guverner.

Protuofenziva

Najnoviji napad na Kijev stiže u vrijeme kad Moskva pojačava gađanje ukrajinskih ciljeva raketama i dronovima nakon dvomjesečne pauze, i to uslijed uslijed očekivane ukrajinske protuofenzive, 15 mjeseci nakon početka rata.

Sad napadao stižu u valovima, nekoliko puta tjedno, a nedjeljni napad se dogodio nakon što je Kijev objavio da su se borbe oko opkoljenog grada Bahmuta na jugoistoku Ukrajine primirile. Bahmut je poprište dosad najdugotrajnije bitke u cijelom ratu.

Visoki ukrajinski dužnosnici kažu da su njihove snage spremne pokrenuti dugo najavljivanu protuofenzivu kako bi povratile teritorij pod ruskom okupacijom.

Valerij Zalužnji, načelnik glavnog stožera ukrajinskih oružanih snaga, objavio je u subotu, 27. svibnja, video snimku na koja prikazuje ukrajinske vojnike kako polažu prisegu i pripremaju se za bitku.

"Došao je trenutak da vratimo ono što je naše", napisao je.

Oleksij Danilov, tajnik ukrajinskog Vijeća za nacionalnu sigurnost i obranu, rekao je za BBC da bi napad mogao započeti "sutra, prekosutra ili za tjedan dana," a savjetnik predsjednika Zelenskog, Mihailo Podoljak, izjavio je za Guardian da su već počele pripremne operacije, poput uništavanja opskrbnih linija ili ruska skladišta vojne opreme.

Čini se da Ukrajina također pojačava napade dronovima i sabotaže protiv ciljeva unutar same Rusije.

Prošlog tjedna su etnički ruski vojnici koji se bore na strani Ukrajine izveli prekogranični napad na rusku regiju Belgorod. U ožujku su izvršili sličan upad u drugu pograničnu regiju, Brijansk.

(Preveo David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: Kyiv hit by largest Russian drone attack on capital since start of war, Ukraine says)

Tagovi