Politika

UPOZORENJE EUROZASTUPNICE: Zovko ocijenila da je položaj BiH u korištenju novca iz fonda IPA III alarmantan

Autor Adriano Milovan

Hrvatska eurozastupnica iz redova HDZ-a i EPP-a Željana Zovko u izlaganju u Mostaru je podsjetila da je u fondu IPA III za kandidate i potencijalne kandidate izdvojen velik novac kako bi se pripremili za članstvo u Uniji

Željana Zovko na Filozofskom fakultetu u Mostaru
Izvor: Klub zastupnika EPP-a u Europskom parlamentu

Hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu iz redova HDZ-a i Europske pučke stranke (EPP) Željana Zovko upozorila je na alarmantan položaj Bosne i Hercegovine u korištenju sredstava iz pretpristupnog fonda IPA III.

Kako stoji u priopćenju Kluba zastupnika EPP-a u Europskom parlamentu od ponedjeljka, Zovko je tu ocjenu iznijela na predavanju koje je o provedbi instrumenta IPA III održala na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru.

Zovko je, podsjećaju u EPP-u, istaknula da novi Instrument za pretpristupnu pomoć raspolaže proračunom većim od 14 milijardi eura za sljedećih sedam godina. Cilj tog programa je pomoći zemljama kandidatima i potencijalnim kandidatima da provedu reforme i pripreme se za članstvo u EU. Zovko je, inače, izvjestiteljica Europskog parlamenta za fond IPA III.

BiH je krajem prošle godine dobila status kandidata za članstvo u Europskoj uniji. Nakon što je EU BiH dodijelila status kandidata, na Zapadnom Balkanu je još samo Kosovo potencijalni kandidat za članstvo, mada je i Priština krajem prošle godine aplicirala za ulazak u EU.

Unatoč tome, analitičari ističu da je, bez obzira na status kandidata, članstvo u Uniji za BiH još prilično daleko.