Politika

ZAVRŠILI PREDSJEDNIČKI IZBORI U TURSKOJ: Erdogan osvojio novi mandat na čelu države

Autor Hina

Čestitke dosadašnjem i budućem turskom predsjedniku stižu iz cijeloga svijeta

Pobjeda Erdogana na predsjedničkim izborima u Turskoj
Izvor: Tunahan Turhan/SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia

Nakon 99,8 posto prebrojanih glasova u drugom krugu predsjedničkih izbora u Turskoj, koji je održan u nedjelju, Recep Tayyip Erdogan ima 52,15 posto, a njegov protukandidat Kemal Kilicdaroglu ima 47,84 posto glasova.

Time su završeni predsjednički izbori u Turskoj, a pobjedu je odnio dosadašnji predsjednik Erdogan.

Čestitke Bidena i Putina

Američki predsjednik Joe Biden čestitao je Erdoganu na ponovnom izboru, u kratkoj objavi na Twitteru napisavši da se raduje nastavku suradnje dviju NATO saveznica "u bilateralnim pitanjima i zajedničkim globalnim izazovima".

I ruski predsjednik Vladimir Putin čestitao je svom "dragom prijatelju", kazavši da je njegova pobjeda "prirodni rezultat njegovog nesebičnog rada" i "jasan dokaz potpore turskog naroda vašim naporima za jačanje državnog suvereniteta i vođenju neovisne vanjske politike", prenosi Kremlj.

Erdoganu čestitao i Bruxelles

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen u čestitci je također napisala da se raduje nastavku izgradnje budućih odnosa.

"Od strateške je važnosti i za EU i za Tursku da nastave jačati taj odnos, na dobrobit naših naroda", napisala je von der Leyen.

Čestitke Erdoganu stiži i iz Švedske, zemlje koja još čeka tursko zeleno svjetlo za ulazak u NATO

Erdoganu je putem službenog profila čestitao i Ulf Kristersson, premijer Švedske, zemlje koja čeka tursko odobrenje za ulazak u NATO savez. 

"Čestitke na ponovnom izboru. Naša zajednička sigurnost je prioritet za budućnost“, napisao je.

Čelnik tog saveza Jens Stoltenberg u čestitci je napisao kako se raduje daljnjoj suradnji i pripremi NATO skupa u srpnju.

Pohvale stižu i iz Budimpešte, Beograda, Prištine i Islamabada, kao i iz Londona i Pariza

Njemački kancelar Olaf Scholz napisao je da su Njemačka i Turska bliski partneri i saveznici, da su dva gospodarstva duboko prožeta te da Berlin želi "napredak zajedničke agende novim poticajem". 

Mađarski premijer Viktor Orban čestitao je Erdoganu na njegovoj "neupitnoj pobjedi", a srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić je "svom dragom prijatelju" čestitao radujući se dodatnom osnaživanju odnosa "temeljenom na međusobnom poštovanju i prijateljstvu".

Erdoganu su, između ostalih, čestitali i predsjednik Europskog vijeća Charles Michel, britanski premijer Rishi Sunak, kosovski premijer Albin Kurti, pakistanski premijer Shehbaz Sherif, izraelski predsjednik Isaac Herzog, francuski predsjednik Emmanuel Macron i nizozemski premijer Mark Rutte.