Politika

EUROZASTUPNICI PROTIV ORBANA: Iz EP poručuju kako 'nije prikladno' da Mađarska preuzme predsjedanje Unijom 2024. godine

Autor Euractiv/Benjamin Fox

Zbog višestrukog kršenja europskih zakona, 'nije prikladno' da Mađarska preuzima rotirajuće predsjedništvo EU u 2024. godini, upozoravaju zastupnici Europskog parlamenta, u rezoluciji koja će biti usvojena idućeg tjedna

epa10369705 Hungarian Prime Minister Viktor Orban reacts during a plenary session held before the signing ceremony of the Strategic Partnership Agreement for the development and transport of Green Energy between Azerbaijan, Georgia, Hungary and Romania, at Cotroceni Presidential Palace in Bucharest, Romania, 17 December 2022. EPA-EFE/ROBERT GHEMENT
Izvor: Robert Ghement/EPA

Rezoluciju podržavaju tri glavne političke skupine Europskog parlamenta - centristička EPP, Socijalisti i demokrati (S&D) i liberalni Renew Europe, kao i zastupnici Zelenih i Ljevice, nije pravno obvezujuća, ali predskazuje još jedan u nizu političkih sukoba između Bruxellesa i Budimpešte, gdje je stranka Fidesz mađarskog premijera Viktora Orbana na vlasti još od 2010. godine.

Mađarska vlada trebala bi po rasporedu preuzeti šestomjesečno predsjedanje Vijećem EU u srpnju 2024., manje od mjesec dana nakon sljedećih europskih izbora.

Jedno od ključnih tijela u EU

Iako rotirajuće predsjedništvo ima puno manje političkog utjecaja na oblikovanje europskih rasprava nakon što je Lisabonski ugovor uveo mjesto stalnog predsjednika Europskog vijeća, ono je ipak ključno tijelo koje oblikuje pregovore o europskom zakonodavstvu.

Rezolucija "postavlja pitanje kako će Mađarska vjerodostojno obavljati tu zadaću 2024. godine, s obzirom na njeno nepoštivanje europskog prava i vrijednosti utvrđenih člankom 2. Ugovora o EU, kao i načela iskrene suradnje."

Potom se u njoj pozivaju vlade EU da "što prije pronađu odgovarajuće rješenje" i "podsjeća da bi Parlament mogao poduzeti odgovarajuće mjere ako se takvo rješenje ne pronađe".

'Mađarska ima pravo na svoju politiku'

U odgovoru na tekst rezolucije, glasnogovornik mađarske vlade Zoltan Kovacs optužio je zastupnike Europskog parlamenta da "ponavljaju stare i izlizane optužbe da Mađarska krši temeljna načela EU i stoga nije sposobna predsjedavati" Unijom.

"Ali znamo koji je pravi razlog: ne sviđa im se miroljubiv stav Mađarske i žele nas gurnuti u sukob," dodaje Kovacs, misleći na stav Mađarske o ruskoj invaziji na Ukrajinu koji je doveo do toga da je Budimpešta glasala protiv uvođenja sankcija Rusiji i usprotivila se slanju vojne i humanitarne pomoći Ukrajini.

"Nećemo dopustiti da nam oduzmu ovakvu priliku", dodala je mađarska ministrica pravosuđa Judit Varga.

"Europski parlament ne odlučuje o ovoj temi. A nitko od onih koji su odlučivali nije rekao da Mađarska ne bi trebala zauzeti poziciju na koju ima pravo. U svakodnevnom smo kontaktu s glavnim tajništvom Vijeća i pripremamo se za taj zadatak", rekla je Varga.

Optužbe za sistemsku korupciju

Rezolucija također optužuje mađarsku vladu koju predvodi Fidesz za "sistemsku korupciju" i "osuđuje antieuropske komunikacijske kampanje mađarske vlade, koje su dio njene strategije za skretanje pozornosti s nepoštivanja vrijednosti utvrđenih člankom 2. Ugovora o Europskoj uniji".

Vlada premijera Viktora Orbana posljednjih je godina gotovo stalno u sukobu s institucijama EU, prvenstveno zbog sporova vezanih za neovisnost pravosuđa, slobodom medija i civilnog društva, te vladavinom prava.

Europska komisija je također blokirala milijarde eura iz fonda za oporavak nakon pandemije, iako je Mađarska jedan od najvećih neto primatelja europskih sredstava.

(Preveo David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: Hungary ‘unfit’ to hold EU presidency, warn MEPs)