Politika

HRVATSKI PREDSJEDNIK U POSJETU SOFIJI: Milanović dao podršku nastojanjima Bugarske da uđe u Schengen

Autor Adriano Milovan

Zagreb Sofiji može pomoći i razgovorima s članicama koje imaju rezerve prema članstvu Bugarske u Schengenu, poručio je Milanović nakon susreta s bugarskim kolegom Rumenom Radevom

Zoran Milanović i Rumen Radev
Izvor: Ured predsjednika Republike

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović založio se u četvrtak za ulazak Bugarske u Schengen te je poručio da Zagreb Sofiji može pomoći svojim iskustvom u pristupanju tom europskom prostoru bez graničnih kontrola.

Milanović je podršku Sofiji za pristupanjem Schengenu objavio nakon susreta s bugarskim kolegom Rumenom Radevom, na čiji poziv boravi u službenom posjetu Bugarskoj.

Ulazak Bugarske i Rumunjske u Schengen lani blokirale Austrija i Nizozemska 

Hrvatska je, podsjetimo, 1. siječnja pristupila Schengenu, postavši 27. članica tog prostora bez granica koji obuhvaća 23 članice EU i sve četiri članice EFTA-e (Švicarska, Lihtenštajn, Norveška i Island).

Iako Bugarska i Rumunjska već godinama pokušavaju pristupiti Schengenu, te su se krajem prošle godine, "u paketu" s Hrvatskom, i nadale zelenom svjetlu za pristupanjem tom prostoru bez graničnih kontrola, i dalje su izvan šengenskog prostora.

Naime, primanju Bugarske u Schengen usprotivile su se Austrija i Nizozemska, dok je Rumunjsku blokirala Austrija. To je izazvalo bijes u Sofiji i Bukureštu.

'Kriteriji isključivo politički'

"O tim stvarima treba govoriti otvoreno, kao i o nizu drugih tema o kojima se u Bruxellesu razgovara prikriveno, katkad i cinično. U biti, radi se o cjenkanju, ništa više. Bugarska čeka na ulazak u Schengen više od 10 godina te se još uvijek ne zna do kada će. Nema tu transparentnosti i kriteriji su isključivo politički, kao što su bili i za Hrvatsku. Morali smo sedam godina čekati, iako smo sve traženo ispunili", kazao je Milanović, prema priopćenju iz njegova ureda, nakon sastanka s Radevom u Sofiji.

Poručio je kako Hrvatska Bugarskoj pruža punu potporu za ulazak u Schengen. Hrvatska je u tome spremna pomoći i kroz razgovore s pojedinim članicama koje imaju rezerve prema bugarskom članstvu u Schengenu, poručio je Milanović.

Zaključio je da između Hrvatske i Bugarske nema otvorenih pitanja.

Neće raditi protiv jedinstva EU

Na novinarska pitanja o odnosu EU prema ratu u Ukrajini, Milanović je poručio da "nikada neće raditi protiv jedinstva EU iz osjećaja elementarne lojalnosti". Upozorio je, međutim, da svi u Uniji ne mogu imati isti stav.

"Mi smo nacionalne države i razlikujemo se", zaključio je Milanović.