Politika

RUSKO MIJEŠANJE U FRANCUSKU POLITIKU: Marine Le Pen na saslušanju zbog veza između njene stranke i Kremlja

Francuski parlamentarni odbor koji istražuje strano miješanje u domaću politiku u srijedu će saslušati čelnicu ekstremne desnice Marine Le Pen i to zbog sumnji u povezanost njene nacionalističke stranke RN i Rusije.

epa10451233 Marine Le Pen of the National Rally listens as the National Assembly begins a debate on the draft law rectifying financing of social security as part of the reform of pensions for 2023, in Paris, France, 06 February 2023. EPA-EFE/TERESA SUAREZ
Izvor: TERESA SUAREZ/EPA

Odbor je u rujnu prošle godine pokrenut upravo na inicijativu njene stranke, Nacionalno okupljanje (Rassemblement National, RN/ID) nakon što su zastupnici parlamentarne većina i ljevice napali RN optužbama o navodnim vezama te stranke i Rusije.

Pod predsjedanjem zastupnika RN-a Jean-Philippea Tanguya, odbor je proteklih nekoliko mjeseci saslušavao političare i druge javne osobe kako bi se utvrdilo postoji li doista političko, ekonomsko ili financijsko uplitanje bilo koje strane sile u francuskoj politici.

U sklopu toga intervjuirani su i neki članovi stranke Marine Le Pen, a ona će pred odbor doći u srijedu.

Ruski kredit

Jedan od razloga za pozivanje Marine Le Pen je i zajam kojeg je njezina stranka uzela 2014. godine, dok se još zvala Front National (FN), kod Prve češko-ruske banke, vrijedan 9,4 milijuna eura. Zajam se još uvijek otplaćuje, a predsjednik Emmanuel Macron je spomenuo taj kredit u sučeljavanju kandidata uoči drugog kruga predsjedničkih izbora 2022. godine, implicirajući da Rusija financira Le Pen i njenu stranku.

Bivši zastupnik RN-a Jean-Luc Schaffhauser je tijekom svjedočenja pred odborom 4. svibnja naveo da mu je Le Pen naložila da dogovori taj kredit, u trenutku kada su zapadne banke odbile pružiti financiranje toj ekstremno desnoj stranci. Schaffhauser je također rekao da se financiranje RN-a uklopilo u potragu za saveznicima na Zapadu od strane Kremlja, koji je odobrio pozajmicu.

Mikrostranka Cotelec, u vlasništvu Jean-Marie Le Pena, oca Marine Le Pen, također je dobila zajam od 2 milijuna eura 2014. godine i to od ciparske tvrtke, a novac je navodno došao od bivšeg ruskog bankara bliskog ruskom oligarhu Konstantinu Malofejevu. I taj novac je završio u RN, jer su od Coteleca posuđivali sredstva za financiranje kampanje za izbore 2017. godine.

Putovanja u Rusiju i kontroverzne izjave

Tijekom parlamentarne istrage intervjuiran je i niz sadašnjih ili bivših zastupnika RN-a, uključujući i dvojicu zastupnika u Europskom parlamentu, Thierryja Marianija i Philippea Oliviera. Potonji je zet Marine Le Pen i jedan od njezinih savjetnika.

Mariani i Olivier su više puta posjetili Rusiju i tamo se sastajali s ljudima bliskim ruskoj vladi. Na primjer, Olivier se sastao s Malofejevim, koji je predvodio projekt stvaranja "saveza europske ekstremne desnice." Olivier tvrdi da nije imao pojma o tom projektu.

Marine Le Pen i članovi njezine stranke također su posjetili okupirani Krim, kao i neki članovi još jedne francuske desničarske stranke, Republikanci (Les Républicains). Tom prilikom su izjavili kako smatraju da je Krim ruski teritorij. Nadalje, članovi stranke koji su kao promatrači išli na izbore i referendume u Rusiji opisali su iste kao "demokratske".

"Apsolutno ne vjerujem da se na Krimu došlo do ilegalne aneksije: održan je referendum, i tamošnji stanovnici su izrazili želju da se pridruže Rusiji," rekla je Le Pen 2017. godine za francuski TV kanal BFMTV. Kada ju je predsjednik Vladimir Putin primio u travnju te godine, izjavila je pred ruskom Dumom kako želi da se ukinu međunarodne sankcije protiv Rusije.

Le Pen, koja je tri puta bila kandidatkinja za predsjednicu, 2012., 2017. i 2022. godine, negira bilo kakvu povezanost između tih putovanja i novca kojeg je primila njena stranka. Prema Jean-Philippeu Tanguyu, predsjedniku parlamentarnog odbora, "nijedan novi činjenični podatak otkriven tijekom prethodnih svjedočenja ne opravdava ovo saslušanje", rekao je za francusku novinsku agenciju AFP.

Kao i u slučaju saslušanja drugih lidera RN-a, Tanguy će radi izbjegavanja sukoba intersa predsjedavanje odbora prepustiti potpredsjedniku Laurentu Esquenet-Goxesu, zastupniku iz redova liberalne parlamentarne većine (MoDem/Renew).

Izvjestiteljica odbora Constance Le Grip (Renaissance/Renew) trebala bi prezentirati svoje zaključno izvješće početkom lipnja.

(Preveo David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: Le Pen to face Russian interference hearing)