Politika

PROEUROPSKI SKUP U KIŠINJEVU: Deseci tisuća Moldavaca izašli na skup podrške europskim integracijama

Autor Euractiv/Alexandra Brzozowski

Više od 75.000 Moldavaca u nedjelju je izašlo na ulice glavnog grada Kišinjeva, zahtijevajući članstvo u Europskoj uniji i ubrzanje procesa pristupanja EU, i to uslijed ruskog rata u Ukrajini i sve većeg ruskog utjecaja

epa10643761 Pro-European citizens attend the 'European Moldova' National Assembly at the Great National Assembly Square in Chisinau, Moldova, 21 May 2023. The assembly adopted the 'European Moldova' Resolution, which seeks to modify the Constitution of the Republic of Moldova to establish the country's accession to become a full member European Union. The European Council granted Moldova EU candidate status in June 2022. EPA-EFE/DUMITRU DORU
Izvor: DUMITRU DORU/EPA

Ta bivša sovjetska republika s 2,6 milijuna stanovnika dobila je status kandidatkinje za članstvo u EU u lipnju 2022., zajedno s Ukrajinom.

"Došli smo ovdje da kažemo glasno, samouvjereno i ponosno da su Moldavci Europljani", rekla je predsjednica te zemlje Maia Sandu okupljenom mnoštvu koja je mahalo europskim zastavama i skandiralo proeuropske slogane. Sandu je i organizirala skup.

Članstvo do 2030.

"Više ne želimo biti na periferiji Europe", poručila je okupljenima, obećavši da će Moldavija postati članica EU do 2030. godine i dodavši da će "nadolazeće godine biti posvećene našoj transformaciji".

"Moldavija se uzdiže... Ovo je prilika za naš narod da živi u miru i prosperitetu," rekla je Sandu.

Predsjednica Europskog parlamenta Roberta Metsola također se obratila okupljenima i rekla da će EU podržati zahtjev Moldavije, dodavši da je ta zemlja "već sada spremna za europsku integraciju".

"Ovdje sam da potvrdim vaš europski izbor, da vas podržim i da naglasim da vam je potrebna ista zaštita koju EU pruža svim ostalim građanima," rekla je Metsola, te dodala na rumunjskom jeziku: "Europa je Moldavija, Moldavija je Europa".

"U posljednjih nekoliko godina poduzeli ste odlučne korake, a sada je na vama odgovornost da to i privedete kraju, čak i s ovim ratom na vašoj granici", rekla je Metsola.

U ustavu žele europsku orijentaciju države 

Okupljeni su od političkih lidera Moldavije tražili izmjene ustava, kako bi se u njega izrijekom uvrstila europska orijentacija zemlje.

U isto vrijeme, izbjegli moldavski oligarh Ilan Šor, vođa proruske opozicijske stranke Šor, najavio je da će tražiti referendum o vanjskoj politici Moldavije. Šora je SAD proglasio ruskim agentom. U travnju ove godine je osuđen u odsustvu na 15 godina zatvora zbog umiješanosti u isisavanje oko milijardu dolara iz moldavskih banaka 2014. godine.

Šor se u nedjelju obratio svojim sljedbenicima okupljenima na manjim, pretežno proruskim, skupovima, putem video veze.

Sve veći utjecaj Rusije

Sandu se također osvrnula na sve veći pritisak Rusije na Moldaviju, koja već ima odmetnutu regiju Transnistriju (Pridnjestrovlje), kako bi zadržala bivšu sovjetsku republiku unutar svoje samoproglašene sfere utjecaja.

"Rat je danas daleko od nas samo zato što Ukrajinci žrtvuju svoje živote. Taj rat nam jasno pokazuje da više ne želimo da nas Kremlj ucjenjuje", rekla je Sandu, dodavši da "kao članovi EU, nećemo biti prepušteni sami sebi i imat ćemo sigurnost".

U veljači je Sandu optužila Moskvu da stoji iza državnog udara u pokušaju preuzimanja vlasti u zemlji. To je uslijedilo nakon što je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski objavio da su ukrajinske službe sigurnosti spriječile ruski pokušaj svrgavanja prozapadne vlade Moldavije.

Osim toga, 1. lipnja će Moldavija održati svoj prvi veći europski summit koji će okupiti čelnike svih 27 država članica te 20 najbližih zemalja u susjedstvu, pri čemu se očekuje da će regionalna sigurnost i posljedice ruskog rata biti jedna od glavnih tema razgovora.

Dug put do Bruxellesa

Istraživanje koje je u veljači provela moldavska kuća CBS pokazalo je da gotovo 54 posto Moldavaca kaže da bi glasali za članstvo u EU, iako gotovo četvrtina kaže da bi htjeli veću povezanost s Rusijom.

U međuvremenu, građani su podijeljeni oko toga koga krive za rat u Ukrajini, pri čemu 25 posto za to krivi ruskog predsjednika Vladimira Putina, a 18 posto SAD.

Prošlog je tjedna Sandu ponovno zamolila EU da započne pregovore o pristupanju "što je prije moguće" kako bi zaštitila Moldaviju od sve većih prijetnji iz Rusije. Ipak, proces pristupanja u članstvo moglo bi potrajati i cijelo desetljeće, s obzirom na dugačak popis zahtjeva.

"Pomoć Moldaviji je interesu EU", rekao je europarlamentarac Siegfried Mureșan, potpredsjednik kluba Europske pučke stranke u Europskom parlamentu, za Euractiv.

"Što je sigurnija Moldavija, neposredna susjeda EU, to smo sigurniji i mi unutar granica 27 država članica", dodao je Mureșan, koji je i predsjednik Delegacije Europskog parlamenta u interparlamentarnom europsko-moldavskom odboru za suradnju.

Snažna proeuropska poruka

Prema Mureșanu, moldavski građani su na nedjeljnom proeuropskom prosvjedu "poslali vrlo snažnu poruku europske integracije i vidimo da su ljudi u Moldaviji ujedinjeni oko tog cilja".

"Oni zaslužuju svu našu potporu, i potporu EU, kako bi osigurali ekonomsku stabilnost zemlje, suočili se s trenutnim izazovima, proveli potrebne reforme i nastavili proces integracije u EU", dodao je.

Govoreći o vjerojatno dugom putu do stvarnog članstva, Mureșan je rekao da to "podrazumijeva i razumijevanje da to predstavlja reforme i godine rada, ali Moldavci su spremni za to i tome su predani".

(Preveo David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: Moldova’s EU aspirations echo in massive rally)