Politika

ČELNICI G7 U HIROŠIMI UJEDINJENIJI NEGO IKAD: Odlučni nastaviti pomagati Ukrajini i poboljšati odnose s Kinom

Autor Goran Ivanović

SAD nemaju ništa protiv da savezničke zemlje pošalju borbene zrakoplove F-16 kao pomoć Kijevu, američki predsjednik Biden vrlo brzo očekuje zatopljenje odnosa s Pekingom

Joe Biden u Poljskoj
Izvor: Mateusz Slodkowski/Fotonews / Zuma Press / Profimedia

Na summitu skupine sedam gospodarski najravzijenih zemalja svijeta G7, koji je održan tijekom vikenda u Hirošimi u Japanu, usvojena je zajednička izjava u kojoj su između ostalog ponovno osudili vojnu agresiju Ruske Federacije na Ukrajinu i najavili nastavak podršku Kijevu.

Rusija je bila članica iste skupine, koja se tada zvala G8, ali je ostala bez članstva 2014. godine kada je anektirala ukrajinski poluotok Krim i podržala ruske separatiste, koji su se na istoku Ukrajine pobunili protiv ukrajinskih vlasti.

Američki predsjednik Joe Biden je tijekom završnog dana summita u Hirošimi rekao čelnicima G7 da Washington podržava zajedničke programe obuke ukrajinskih vojnika za F-16, nakon što su zapadni saveznici Ukrajine najavili slanje suvremenih borbenih zrakoplova Kijevu. No, još nema konkretnih odluka o slanju tih borbenih zrakoplova u pomoć Ukrajini.

Dolazak zrakoplova F-16 u Ukrajinu pokrenuo bi pitanje umiješanosti NATO-a u sukob, ocijenio je ruski veleposlanik u SAD-u Anatolij Antonov u izjavi objavljenoj u ponedjeljak. Dodao je da će se svaki napad na Krim smatrati napadom na Rusiju.

Biden vrlo skoro očekuje poboljšanje odnosa s Kinom

Biden je u nedjelju, na završnoj novinarskoj konferenciji summita, izjavio da su članice G7 dogovorile zajednički pristup Kini od koje se namjeravaju udaljiti, ali su pozvali na diverzifikaciju opskrbnih lanaca kako bi se smanjila ovisnost o toj zemlji.

Takav pristup navodi se i u dokumentima summita, zbog čega je kinesko veleposlanstvo u Japanu pozvalo G7 da “prestane stvarati konfrontaciju i podjele“.

Unatoč tome, Biden je izjavio da s Pekingom moraju imati otvorenu telefonsku liniju te da “vrlo brzo“ očekuje poboljšanje odnosa s Kinom, pri čemu je neizravno najavio novi krug razgovora s kineskim čelnicima.

Podsjetio je da je prošle godine tijekom skupa G20 na Baliju s kineskim predsjednikom Xijem Jinpingom dogovorio nastavak komunikacije, no da se sve promijenilo nakon skandala s balonom, na kojem je kako rekao, bilo “dva vagona špijunske opreme“. Odnosu dviju sila su zahladnjeli nakon što je Washington oborio špijunske kineske balone nakon što su preletjeli iznad vojnih lokacija u SAD-u.

Govoreći o napetosti između Kine i Tajvana, Biden je istaknuo da postoji jasno razumijevanje većine saveznika da će uslijediti odgovor ako Kina jednostrano djeluje protiv Tajvana.  “Nećemo reći Kini što smije činiti. No u međuvremenu ćemo staviti Tajvan u poziciju da se može braniti“, kazao je Biden.

Cilj - svijet bez nuklearnog naoružanja

Osim ruska invazije na Ukrajinu i odnosa s Kinom teme sastanka na vrhu G7 u Japanu su bile kontrola nuklearnog oružja, globalno gospodarstvo, financije i održivi razvoj, klimatske promjene, energija i okoliš, sigurnost hrane i zdravlje kao i angažman s međunarodnim partnerima.

Na kraju summita usvojena je zajednička izjava u čijoj preambuli stoji, da su čelnici G7 ujedinjeniji nego ikad u svojoj odlučnosti da se suoče s aktualnim globalnim izazovima i postave kurs za bolju budućnost. “Naš rad temelji se na poštivanju Povelje Ujedinjenih naroda (UN) i međunarodnog partnerstva“, naglasili su.

U zajedničkoj izjavi navode da poduzimaju konkretne korake podrške Ukrajini koliko god bude potrebno tijekom nezakonite ruske agresije te da jačajui napore za razoružanje i neširenje nuklearnih oružja kako bi postigli krajnji cilj - svijet bez nuklearnog oružja u kojem je sigurnost zajamčena svima.

Nastavit će koordinirati pristup ekonomskoj otpornosti i sigurnosti na temelju diverzifikacije i produbljivanja partnerstava i smanjenju rizika te poticati prijelaz na zelena energetska gospodarstva kroz suradnju unutar G7 kao i s partnerima.

Pokrenut će akciju iz Hirošime za otpornu globalnu sigurnost hrane kako bi se odgovorilo na aktualne i buduće potrebe te ispuniti cilj prikupljanja do 600 milijardi dolara za financiranje kvalitetne infrastrukture kroz Partnerstvo za globalna ulaganja u infrastrukturu (PGII).

Indo-Pacifik ostaje slobodno i otvoreno područje

Najavili su također svoju odlučnost da će zajedno podržati slobodan i otvoren Indo-Pacifik te se suprotstaviti svim jednostranim pokušajima promjene statusa quo silom ili prisilom.

Također će poticati snažan i otporan globalni gospodarski oporavak, održavati financijsku stabilnost i promicati radna mjesta i održivi rast te ubrzati postizanje ciljeva održivog razvoja (SDG), naglašavajući da smanjenje siromaštva i rješavanje klimatske krize idu ruku pod ruku.

Promicat će razvoj multilateralnih razvojnih banaka (MDB), ojačati partnerstva s afričkim zemljama i podržati veću zastupljenost Afrike u multilateralnim forumima.

Uložit će napore za očuvanje planeta ubrzavanjem dekarbonizacije energetskog sektora i uvođenjem obnovljivih izvora energije te zaustaviti onečišćenje plastikom i zaštititi oceane.

Produbit će suradnju kroz Partnerstva za pravednu energetsku tranziciju (JETP), Klimatski klub i nove državne pakete za šume, prirodu i klimu kao i ulagati u globalno zdravlje kroz kapacitete za proizvodnju cjepiva u cijelom svijetu, Fond za borbu protiv pandemije, budući međunarodni sporazum za prevenciju, pripravnost i odgovor na pandemiju i napore za postizanje univerzalne zdravstvene pokrivenosti (UHC).

Najavljena je suradnja na problemu međunarodne migracije te jačanje zajedničkih napora u borbi protiv trgovine i krijumčarenja ljudi.

Između ostalog su najavili da će unaprijediti međunarodne rasprave o uključivom upravljanju umjetnom inteligencijom (AI) i interoperabilnosti kako bio postigli zajedničku viziju i cilj pouzdane umjetne inteligencije, u skladu s zajedničkim demokratskim vrijednostima.

Traženje novih globalnih saveznika

U zajedničkoj izjvai također navode da će zagovarati međunarodna načela i zajedničke vrijednosti kao što je podupiranje i jačanje slobodnog i otvorenog međunarodnog poretka temeljenog na vladavini prava, poštujući Povelju UN-a na dobrobit zemalja, velikih i malih kao i snažno suprotstavljanje bilo kakvim jednostranim pokušajima promjene miroljubivo uspostavljenog statusa teritorija silom ili prisilom bilo gdje u svijetu i ponovno potvrđujući da je stjecanje teritorija silom zabranjeno.

Dio zajedničke izjave je i promicanje univerzalnih ljudskih prava, ravnopravnosti spolova i ljudskog dostojanstva te ponovno isticanje važnosti multilateralizma uključujući ulogu UN-a i međunarodne suradnje u promicanju mira, stabilnosti i prosperitet kao i jačanje multilateralnog trgovinskog sustava temeljenog na pravilima i držanje koraka s razvojem digitalnih tehnologija.

“Radit ćemo s našim međunarodnim partnerima na postizanju svijeta koji je usredotočen na čovjeka, uključiv i otporan, u kojem nikoga ne ostavljamo po strani. U tom smo duhu pozdravili sudjelovanje čelnika Australije, Brazila, Komora, Cookovih otoka, Indije, Indonezije, Republike Koreje i Vijetnama“, stoji još u izjavi koju so potpisali čelnici država članica G7 SAD, Velika Britanija, Kanada, Njemačka, Francuska, Japan i Italija.