Politika

OČEKUJU SE VELIKE IZMJENE SASTAVA EUROPSKE KOMISIJE: Tko će ostati nakon izbora 2024. godine?

Autor Goran Ivanović

EU Matrix ocjenjuje, da bi hrvatska potpredsjednica Komisije Dubavka Šuica mogla dobiti i drugi mandat s obzirom da je HDZ na vlasti

Ursula von der Leyen, predsjednica Europske komisije
Izvor: Kenzo TRIBOUILLARD / AFP / Profimedia

Političko vodstvo Europske komisije značajno će se promijeniti sljedeće godine, budući da će se nova skupina povjerenika preoblikovati kako bi odgovarala promjenjivoj ravnoteži snaga koja će proizaći iz izbora za Europski parlament, ocijenila je istraživačka platforma i think-tank EU Matrix.

Naglašavaju da je to veliki izazov za sve uključene u proces, jer će vjerojatno izgubiti političke saveznike u ključnim resorima i izvršnim agencijama, ali to je i prilika za suradnju s novim donositeljima odluka.

Izvješće ocrtava preliminarne prognoze think-tanka u vezi s budućim restrukturiranjem Europske komisije, uključujući ekskluzivan pogled na buduće šanse ponovnog imenovanja pojedinih povjerenika.

Iskustva postizbornih rekonstrukcija Komisije ukazuju da će većina povjerenika biti nova

Očekuju da će promjena povjerenika biti prilično značajna sljedeće godine, kao što je to bilo i nakon izbora 2014. i 2019. godine kada je zamijenjeno više od dvije trećine članova Europske komisije.

Nekoliko čimbenika ide u prilog očekivanjima da neki povjerenici neće biti ponovno imenovani, a glavni je nedostatak političke potpore u njihovim matičnim zemljama.

Osim toga, neki povjerenici radije preuzimaju ključne položaje na nacionalnoj razini jer se pokazalo da su bivši povjerenici obično u dobroj poziciji da postanu premijeri ili predsjednici, iako nije rijetkost da su članovi Komisije bivši premijeri i ministri.

Promatranje promjena u političkom sastavu i vodstvu nacionalnih vlada glavni je ključ za predviđanje šansi povjerenika da ostanu u Europskoj komisiji i u novom mandatu.

Zapravo, situacije poput toga da je izvršni potpredsjednik EK za zeleni plan, nizozemski socijaldemokrat iz Radničke partije Frans Timmermans (S&D) dobio potporu nizozemske vlade 2019. unatoč tome što je njegova stranka u to vrijeme bila u oporbi rijetke su iznimke, a ne pravilo.

EU Matrix je u svojoj analizi uglavnom procjenjivao šanse povjerenika, koji visoko kotiraju u Bruxellesu, dok su manju pozornost pridavali nacionalnoj političkoj dinamici, iako je ona zapravo ključna za njihovo ponovno imenovanje.

Osim toga, ljudi su skloni precijeniti šanse onih koji im se sviđaju pa očekuju da nacionalne vlade dijele isto pozitivno ili negativno mišljenje o povjerenicima, iako se njihova ocjena temelji na potpuno drugačijim kriterijima.

Von der Leyen bi mogla ostati u Komisiji

Predsjednica EK-a Ursula von der Leyen u ovom trenutku ima velike izglede da bude ponovno imenovana za čelnicu sljedeće izvršne vlasti Unije. Ukoliko se ne dogodi neka prelomnica koja bi promijenili trenutne trendove, čini se da je na putu da osigura potporu njemačke vlade i najveće grupacije stranaka u Europskom parlametnu (EPP), a time i većine u Europskom parlamentu.

Očekuje se da će nakon izbora u EU u lipnju i srpnju 2024. godine moć u EP-u i Vijeću EU biti prilično rascjepkana između političkih obitelji.

EPP će vjerojatno ostati najveća skupina u EP-u, dok će socijalisti (S&D), liberali Renew i konzervativci i reformisti (ECR) kontrolirati po jednu od vlada tri najveće zemlje članice Unije.

Zeleni također imaju jaku riječ u njemačkoj vladi. Shodno tome, bit će potreban umjeren kandidat koji je sklon kompromisima. Nadalje, moć na vrhu Komisije također će morati biti podijeljena između jakih potpredsjednika kako bi se održala politička ravnoteža.

Međutim, većina sadašnjih potpredsjednika suočava se s teškom borbom za ponovni izbor, ponajviše zbog slabog položaja njihovih političkih stranaka kod kuće. Timmermans i izvršna potpredsjednica Komisije i kooridinatorica programa Europa spremna za digitalno doba doba, Dankinja Margrethe Vestager, unatoč velikom ugledu u Bruxellesu, imaju male šanse za novi mandat.

To je također slučaj s povjerenicima visokog profila, poput povjerenika za okoliš, oceane i ribarstvo Virginijusa Sinkevičiusa, čija stranka, Savez litavskih seljaka i zelenih, ostaje u oporbi u litavskom parlamentu do kraja sljedeće godine.

Borrellova pozicija nesigurna

EU Matrix ocjenjuje, da bo hrvatska članica Komisije, potpredsjednica zadužena za demokraciju i demografiju Dubavka Šuica mogla dobiti i drugi mandat s obzirom da je HDZ na vlasti.

Dubravka Šuica, potpredsjednica Europske komisije
Izvor: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL/PIXSELL

Od potpredsjednika Komisije novi mandat predviđaju i za Valdisa Dombrovskisa, koji vodi resor Gospodarstvo u službi građana. Nekadašnji latvijski premijer, koji je već drugi uzastopni mandat u Komisiji, ima velik ugled u Bruxellesu, kao i potporu vladajuće latvijske stranke.

Ponovno imenovanje nekih povjerenika ovisit će o složenim pregovorima između stranaka koje su dio vlade. Zbog rascjepkanosti političkog krajolika diljem Europe, vladine koalicije zahtijevaju sve veći broj stranaka, što komplicira sve odluke o političkoj pripadnosti predloženog povjerenika. To je posebno slučaj s vladama u kojima nema jasno dominantne stranke kao što je to slučaj u Belgiji, Irskoj, Luksemburgu, Rumunjskoj i još nekim članicama.

Među povjerenicima, čini se kako je Francuz Thierry Breton, koji je zadužen za unutarnje tržište, na najboljem putu da nastavi raditi u Komisiji, pa čak i napravi stepenicu više prema potpredsjedničkom položaju, kada se uzmu u obzir podrška koju uživa u Francuskoj i njegova sve veća politička težina u Bruxellesu, gdje ima koristi, između ostalog i od aktualne rasprave o značaja industrijske politike.

Socijalisti će također imati jakog potpredsjednika, a ta će osoba vrlo izgledno dolaziti iz manje zemlje. Njemačka vrlo vjerojatno neće imenovati socijalističkog povjerenika, dok je domaća potpora Timmermansu i povjereniku za europsku vanjsku politiku i sigurnost Josepu Borrellu nesigurna pa ostaje prostor da se iz socijalističkog tabora pojavi još jedna osoba i zauzme čelnu poziciju na razini Unije.

Strukturne promjene koje odražavaju novu ravnotežu snaga

Komisija, koju vodi von der Leyen pozabavila se sve fragmentiranijom političkom scenom uvođenjem rekordno velikog broja potpredsjednika i uspostavljanjem položaja izvršnih potpredsjednika.

Analitičari EU Matrixa očekuju da će sljedeći Kolegij povjerenika postati još složeniji u svojoj strukturi, jer se predviđa da će tradicionalne velike političke obitelji na sljedećim izborima za EP izgubiti dio zastupnika, kako to pokazuju najnovije izborne prognoze, a nove snage će imati pravo na više mjesta za stolom.

Iako Zeleni nisu bili u dobroj poziciji da iskoriste izborni uspjeh 2019. godine, zbog svoje slabe pozicije u Vijeću i odluke da ne podrže Komisiju koju je oblikovala von der Leyen, ECR bi mogao biti u jačoj poziciji 2024. godine i igrati ulogu pri raspodjeli portfelja u sljedećoj Komisiji.

Talijanska vlada predvođena ECR-om sve je bliža EPP-u i pokušava se prikazati kao partner s kojim se može surađivati na razini EU. Ako druga jaka stranka ECR-a, poljska Pravo pravda (PiS), uspije ostati na vlasti nakon predstojećih domaćih izbora ove jeseni, što je trenutno vrlo neizvjesno, tada će političku obitelj ECR-a biti teško ignorirati tijekom međuvladinih pregovora, unatoč nedostatku popularnosti u Bruxellesu.

EU Matrix prognozira dodatnu rascjepkanost u Vijeću EU-a, a posebno među najvećim zemljama, koje će vjerojatno voditi vrlo različite političke većine, što će vjerojatno dovesti do kompliciranijeg aranžmana pri disperziji moći u Komisiji. Vijeće trebati usuglasiti prijedlog za sljedećeg predsjednika Komisije.

Europski parlament će, prema projekcijama EU Matrixa, također biti sve više fragmentiran, što će zahtijevati delikatnu diplomaciju kako bi se dobila većina za potvrdu Komisije, a nakon toga i za donošenje zakona.