Politika

POPLAVE U HRVATSKOJ: Zbog nabujale Une kritično u Hrvatskoj Kostajinici

Autor Goran Ivanović

Meteorolozi najavljuju nove obilne oborine što znači da će rasti vodostaji gotovo svih rijeka u Hrvatskoj

16.05.2023. Rijeka Una kod Hrvatske Kostajnice. Photo: Igor Soban/PIXSELL
Izvor: Igor Soban/PIXSELL/PIXSELL

U mnogim dijelovima Hrvatske vodostaji rijeka rastu jer kiša ne prestaje. Najviše je problema danas je u Hrvatskoj Kostajnici jer Una raste iz sata u sat pa je proglašeno izvanredno stanje nakon što je vodostaj poslije podne prešao 450 centimetara, javljaju hrvatski mediji.

Potpredsjednik hrvatske vlade i ministar branitelja Tomo Medved je nakon sastanka Stožera civilne zaštite i ostalih službi u Hrvatskoj Kostajnici pred novinarima zahvalio svim službama iz Grada i Sisačko-moslavačke županije, vatrogascima, vojsci, Hrvatskoj gorskoj službi spašavanja (HGSS), Crvenom križu i ostalima koji su se angažirali u obrani od poplava.

Naglasio je da je ovo u posljednjih devet mjeseci šesta obrana od poplava u Kostajnici te da je razoran potres oštetio nasipe na 19 mjesta. S tim u vezi rekao je kako je u Kostajnici započet projekt uspostave trajnog rješenja, koji bi trebao biti završen do kraja godine, a vrijedan je oko četiri milijuna eura. Podsjetio je i na projekte zaštite od poplava u Petrinji i Jasenovcu.

Pozvao je građane da, ako trebaju spašavati životinje, ne ugrožavaju svoj život, nego da se obrate HGSS-u. Građanima su također preporučili da bi trebali prokuhavati vodu za piće jer su parametri na granici zdravstvene ispravnosti.

Ministar obrane Mario Banožić izvijestio je da je području Hrvatske Kostajnice u posljednja 24 sata angažirano 300 hrvatskih vojnika, od kojih je 150 u pripravnosti. Napunili su oko 45.000 vreća, za 500 metara zečjeg nasipa. Dodao je kako će se u obranu od poplava uključiti još vojnika, u skladu s potrebama.

Rijeke stagniraju kod Gračaca i Obrovca, ali je stanje i dalje teško

U ponedjeljak je najgore bilo u Obrovcu u Zadarskoj županiji, gdje je Zrmanja dosegnula rekordnu razinu od 302 centimetra i poplavila ulice, čak i povijesnu jezgru. Danas Zrmanja stagnira.

“Situacija je i dalje ozbiljna u Gračacu s obzirom na izlijevanje rijeke Otuče i podzemne vode te je potrebno naći sveobuhvatno infrastrukturno rješenje kako bi se pomoglo ljudima“, rekao je potpredsjednik vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović tijekom posjeta Obrovcu.

Naglasio je da se cijeli problem na tom području mora sagledati sveobuhvatno “jer je ono što se dogodilo u Gračacu imalo izravan utjecaj na ono što se dogodilo u Obrovcu“.

Naglasio je kako nije bilo ljudskih žrtava te da su sve sastavnice sustava civilne zaštite maksimalno kvalitetno i profesionalno odradile svoj posao. Dodao je kako su im tamošnji stanovnici rekli da pamte i veće kiše, ali nije bilo ovakvih poplava.

Načelnik općine Gračac Robert Juko rekao je da su na sastanku ministru iznijeli svoje probleme i trenutačno stanje. Juko je također naveo kako je “Otuča imala najveći vodostaj koji je ikad izmjeren“. Prije je iznosio 200 centimetara, dok je jučer, kada je bila poplava, bio 235. Danas je vodostaj 123 centimetra.

Potrebne su sveobuhvatne mjere za jačanje obrane od poplava

Božinović je posjetio i Obrovac, gdje je stanje nešto bolje nego u ponedjeljak, ali i dalje je teško jer voda nadire iz podzemlja.

Vodostaj Zrmanje pao je jutros za oko 50 centimetara, nakon što je dosegnuo rekordnu visinu i poplavio gradić. No, čini se kako slijedi još jedna besana noć za sve službe jer se najavljuju nove oborine.

Potpredsjednik vlade Božinović je rekao da je baš na području Obrovca došlo do sudara juga i velikih količina kiše s druge strane.

“Očito je da su i pod zemljom određeni procesi koje moramo vrlo precizno detektirati, dno Zrmanje i Otuče se mora početi čistiti od sedimenata, naslaga, mulja, pijeska jer nekad se to radilo i nekad je bilo mnogo manje poplava“, ocijenio je ministar nakon razgovora s predstavnicima Hrvatskih voda.

Gradonačelnik Gračaca Ante Župan naglasio je da su bile pripremljene dvije tisuće vreća, ali da to nije bilo dovoljno za toliki val. Napomenuo je da da se pijesak godinama izvlači iz Zrmanje i da je na "njemu pola Zadra izgrađeno prije nego što su došli kamenolomi".

Za obranu od poplave pripremaju se i gradovi uz Kupu gdje se tek očekuje znatan porast vodostaja.

Za sada su samo za Kupu u Farkašiću, uzvodno od Petrinje, uvedene pripremne mjere obrane od poplave. Iako je situacija bolja nego što je prognozirano jučer, sve ovisi o količini oborina i vodostajima koji rastu uzvodno. Vrhunac vodenog vala očekuje se sutra poslijepodne i navečer, najavio je HRT.

“Prema sadašnjim prognozama, vodostaj Kupe ne bi trebao prelaziti 800, s čim se grad Karlovac, iako se dijelom brani, može nositi“, rekao je voditelj karlovačke ispostave Hrvatskih voda Zoran Pavlović. Dodao je kako sve ipak ovisi o oborinama. Taj vodostaj sigurno će značiti zatvaranje nekih prometnica, ponajprije u selima uz lijevu obalu Kupe.

Meteorolozi i Hrvatske vode za danas najavljuju da će situacija biti još teža - stiže još puno kiše, a rast će i vodostaji skoro svih rijeka u Hrvatskoj.