Politika

ORBAN UZBURKUJE DUHOVE: Češki dužnosnici osudili izjavu mađarskog lidera u kojoj uspoređuje EU s nacističkom Njemačkom

Autor Euractiv/Aneta Zachová

Na izjavu mađarskog premijera Viktora Orbana koji je usporedio europsku integraciju s Hitlerovim planovima odgovorio je češki ministar vanjskih poslova Jan Lipavský, dodavši da 'nitko ne sili Mađarsku da bude dio europske zajednice'

epa10369676 Hungarian Prime Minister Viktor Orban reacts during a plenary session held before the signing ceremony of the Strategic Partnership Agreement for the development and transport of Green Energy between Azerbaijan, Georgia, Hungary and Romania, at Cotroceni Presidential Palace in Bucharest, Romania, 17 December 2022. EPA-EFE/ROBERT GHEMENT
Izvor: Robert Ghement/EPA

U isto vrijeme,potpredsjednica Europske komisije za vrijednosti i transparentnost, češka političarka Věra Jourová, otkrila je u TV debati na češkoj televiziji u nedjelju da mađarski predstavnici često izbjegavaju fotografiranje s njom u Bruxellesu, kako ne se bi bili izložili "progonu kod kuće."

Orban je u gradu Veszprému na zapadu Mađarske u petak rekao da je čak i nacistički vođa Adolf Hitler sanjao o europskom ujedinjenju i pozivao na "sve tješnji" europski savez. Izjava je odmah naišla na žestoke osude u Češkoj.

Juorova sumnja i mađarske demokratske vrijednosti

"Nitko ne prisiljava Mađare da budu dio ove zajednice ako se u njoj osjećaju toliko neugodno", rekao je češki ministar vanjskih poslova Jan Lipavský (Zeleni/EFA, Piratska stranka) u TV debati u nedjelju.

Jourová, koja je također gostovala u debati, rekla je da svaka takva izjava šteti ugledu Mađarske. Upitana smatra li i dalje da je Mađarska demokratska zemlja, Jourová  je izjavila da "već dugo sumnja u to".

Međutim, naglasila je da su, unatoč Orbanovoj retorici, neki mađarski diplomati i dalje otvoreni za eventualan kompromis po pitanjima koje zahtijevaju jednoglasno slaganje na razini EU, poput primjerice sankcija protiv Rusije.

Budimpešta očajnički treba europski novac

"A postoje i profesionalni i marljivi mađarski dužnosnici koji s nama pregovaraju o reformama u pravosuđu ili u javnoj nabavi," rekla je Jourová, dodajući da pristup mađarskih dužnosnika pokazuje da njihovoj zemlji "očajnički treba novac".

Jourová je u TV debati također spomenula da neki mađarski studenti, učitelji i organizacije koji joj dolaze u posjet u Bruxellesu "žele zadržati te sastanke u tajnosti" i ne žele se fotografirati s njom, kako "ne bi bili izloženi progonu kod kuće" u Mađarskoj.

(Preveo David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: Czechia fumes after Orbán compares EU with Hitler’s plans)