Politika

SPORAZUM EUROPSKOG VIJEĆA I CRNE GORE: Frontex će nadzirati cjelokupnu crnogorsku granicu

Autor G.I.

Frontex je do sada pomagao Crnoj Gori u kontroli granica s Hrvatskom i Italijom, a od stupanja na snagu novog sporazuma, bit će i na granicama s Albanijom, BIH. Kosovom i Srbijom

Frontex dolazi na granice Bosne i Hercegovine
Izvor: Nikolay DOYCHINOV / AFP / Profimedia

Europsko vijeće je danas objavilo da je prihvaćena odluka o potpisivanju sporazuma s Crnom Gorom o operativnim aktivnostima koje provodi Agencija za europsku graničnu i obalnu stražu (Frontex). Sporazum je u veljači usvojila crnogorska vlada.

Vijeće je priopćilo da će sporazum omogućiti organiziranje zajedničkih operacija i raspoređivanje Frontexovih timova za upravljanje granicama u Crnoj Gori, u skladu sa sporazumom te zemlje, koji predviđa prisustvo Frontexovih operativaca na cjelokupnoj crnogorskoj granici, a ne samo na području na zajedničkoj granici s državama Europske unije, Hrvatskom i Italijom.

Frontex dolazi na crnogorske granice s Albanijom, BiH, Kosovom i Srbijom

Dokument predviđa raspoređivanje timova Frontexa na kopnenoj, morskoj i zračnoj granici, kao i da se aktivnosti mogu odvijati i na područjima crnogorskog susjedstva.

U sporazumu se također navodi da se pri obavljanju svojih zadataka i izvršavanju svojih ovlaštenja pripadnici Frontexa moraju pridržavati zakona i drugih propisa Crne Gore i primjenjivog prava EU-a te međunarodnog prava.

“Frontex ima važnu ulogu u osiguravanju sigurnosti granica Europska unije. Jača suradnja između Frontexa i Crne Gore poboljšat će sigurnost na vanjskim granicama EU-a“, izjavio je Gunnar Strömmer ministar pravosuđa Švedske, zemlje članica koja predsjedava članice Unije.

Dodao je da će zahvaljujući sporazumu, Frontex moći pomoći Crnoj Gori u upravljanju migracijskim tokovima, suzbijanju ilegalne imigracije i suzbijanju prekograničnog kriminala.

Ovaj sporazum zamijenit će postojeći sporazum između Crne Gore i Frontexa, koji datira iz 2020. godine, a bio je postignut prije stupanja na snagu nove uredbe o Europskoj agenciji za graničnu i obalnu stražu.

Crna Gora bilježi rekordni porast broja migranata

Prethodnim Sporazumom, Frontex pomaže Crnoj Gori u kontroli granica s Hrvatskom i Italijom u situacijama pojačanog priliva migranata s Bliskog Istoka i iz područja sukoba, dok će prema novom sporazumu Frontex proširiti svoju nadležnost i na granice prema Albaniji, Kosovu, Srbiji, te Bosni i Hercegovini, otkuda je najveći priljev migranata i ilegalnih prelazaka granice.

U Crnoj Gori je u lani zabilježeno rekordnih više od 8.500 migranata, što je 150 posto više nego godinu ranije, objavila je nedavno crnogorska policija.

Sporazum između Europskog vijeća i Crne Gore će se privremeno primjenjivati od 1. srpnja 2023. godine. Nakon što Europski parlament da suglasnost za sporazum, Vijeće ga može konačno zaključiti.

Od usvajanja nove uredbe Agencije za europsku graničnu i obalnu stražu 2019. godine, Frontex može pomagati zemljama s kojima potpisuje sporazume na cijelom njihovom teritoriju, a ne samo u regijama koje graniče s EU-om, kao što je bio slučaj s prethodnim mandatom. Uredba također omogućuje osoblju Frontexa da izvršava izvršne ovlasti, kao što su granične provjere i registracija osoba.

Frontex ima sporazume o suradnji u upravljanju granicama s Albanijom i Srbijom prema prethodnim pravilima te s Moldavijom i Sjevernom Makedonijom prema novim pravilima.