Politika

EU SE ŽELI OSLOBODITI OVISNOSTI O TREĆIM DRŽAVAMA: Eurozastupnik Sokol postao izvjestitelj EPP-a za tržište lijekova

Autor A. M.

Tomislav Sokol će biti zadužen za formiranje stajališta Europskog parlamenta za reformu tržišta lijekova u Uniji, ističu u EPP-u

Tomislav Sokol, hrvatski eurozastupnik
Izvor: Slaven Branislav Babic/PIXSELL/PIXSELL

Zastupnik HDZ-a u Europskom parlamentu Tomislav Sokol imenovan je izvjestiteljem Europske pučke stranke (EPP) za dio reforme EU zakonodavstva o lijekovima, priopćili su iz u ponedjeljak iz Kluba zastupnika EPP-a.

Sokol će, objašnjava se u priopćenju, ispred EPP-a biti zadužen za formiranje stajališta Europskog parlamenta za uredbu kojom se utvrđuju posebna pravila za lijekove koji se odobravaju na razini Unije, posebno najinovativnije lijekove.

Uredbom se utvrđuju pravila o Europskoj agenciji za lijekove

Uredbom se propisuju i pravila o koordiniranom upravljanju kritičnim nestašicama i sigurnosti opskrbe ključnim lijekovima. Osim toga, uredba utvrđuje pravila o Europskoj agenciji za lijekove (EMA).

Reforma se, inače, sastoji od dva zakonodavna prijedloga - nove uredbe i direktive, koje čine regulatorni okvir EU za sve lijekove, uključujući i one za rijetke bolesti te za djecu. Njima se pojednostavnjuje i zamjenjuje dosadašnje zakonodavstvo o lijekovima koje se posljednji put ozbiljnije mijenjalo prije 20 godina.

"Glavni cilj reforme je osigurati da svi pacijenti u EU dobiju pravovremeni i pravedan pristup sigurnim i učinkovitim lijekovima. Trenutno se to ne događa uvijek, posebno kad je riječ o novim lijekovima, jer pristup tim lijekovima varira između država članica. Reformom se pokušava riješiti taj problem zahtijevajući da se lijek stavi na tržište u svim državama članicama kao uvjet za dobivanje dvogodišnje zaštite podataka. Također se predlaže pojednostavljeni sustav za donošenje odluka koji bi skratio vrijeme potrebno za odobrenje novih lijekova", poručio je Sokol, a ističe se u priopćenju.

Jedinstveno europsko tržište za lijekove

Dodao je kako je ključno stvoriti novi pravni okvir koji će omogućiti stvaranje jedinstvenog tržišta za lijekove kako bi svi pacijenti u EU pravodobno mogli dobiti lijekove. Istodobno, EU mora osigurati poticaje za razvoj inovativnih lijekova na svom teritoriju kojima se odgovara na nezadovoljene medicinske potrebe, ali i poboljšati stratešku autonomiju u području zdravstva.

"EU treba proizvoditi vlastite lijekove da bismo se oslobodili ovisnosti o trećim državama", zaključio je Sokol.