Politika

U ZAGREBU OBILJEŽEN DAN EUROPE: Plenković poručio da je Hrvatskoj članstvo u EU, Schengenu i eurozoni ojačalo poziciju

Autor Adriano Milovan

Uz Dan Europe, ove se godine obilježava i Europska godina vještina, a iz Europske komisije najavljuju kako žele najmanje 80 posto digitalno pismenih građana u Uniji

Premijer Andrej Plenković na obilježavanju Dana Europe u Zagrebu
Izvor: Marko Lukunic/PIXSELL/PIXSELL

Na zagrebačkom Europskom trgu u utorak je obilježen Dan Europe.

Dan Europe obilježava se 9. svibnja, na dan završetka Drugog svjetskog rata u Europi 1945. godine i na dan kada je 1950. godine objavljena Schumanova deklaracija, dokument u kojem tadašnji francuski ministar vanjskih poslova Robert Schuman objavio svoju viziju nove političke suradnje na Starom kontinentu.

Hrvatska obilježava i 10 godina članstva u EU

Obilježavanje Dana Europe u Zagrebu organizirala su predstavništva Europske unije u Hrvatskoj - Europske komisije i Europskog parlamenta, kao i Ministarstvo vanjskih poslova te veleposlanstva članica EU u našoj zemlji.

U sklopu Dana Europe održan je i Festival vještina, budući da se ova godina obilježava kao Europska godina vještina.

Hrvatska, uz to, ove godine obilježava i 10. godišnjicu članstva u EU.

Više od sedam desetljeća mirovnog projekta na Starom kontinentu

"Na Dan Europe obilježavamo više od sedam desetljeća mirovnog projekta na kontinentu. Ove godine slavimo i 10. godišnjicu ulaska Hrvatske u EU. U proteklom desetljeću ovo je ojačalo naš međunarodni položaj te smo realizirali dva strateška cilja - jedina smo država u povijesti Unije koja je na isti dan ušla u europodručje i Schengen, 1. siječnja 2023.“, poručio je hrvatski premijer Andrej Plenković na obilježavanju Dana Europe u Zagrebu.

Voditelj Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Ognian Zlatev čestitao je Hrvatskoj 10 godina članstva u EU.

Ocijenio je, ističe se u priopćenju zagrebačkog Predstavništva Europske komisije, kako gotovo svim članicama Unije nedostaje radne snage.

"Više od tri četvrtine tvrtki u EU teško pronalazi radnike s potrebnim vještinama. Od ukupnog broja zaposlenih, samo 37 posto odraslih redovito se dodatno osposobljava, a 40 posto odraslih i svaka treća zaposlena osoba u Europi nema osnovne digitalne vještine. Zato će Europska godina vještina 2023. biti onaj potrebni poticaj da ostvarimo cilj od najmanje 80 posto digitalno pismenih građana u EU", poručio je Zlatev.

EU kao simbol mira i nade

"EU je simbol demokracije i temeljnih vrijednosti, način na koji poslujemo i suočavamo se s izazovima. Ona je simbol nade i mira, podsjetnik da se na europskom projektu stalno radi, da se on razvija, napreduje i spreman je odgovoriti na sve izazove", zaključio je Stephen Clark, direktor za urede Europskog parlamenta u članicama Unije.

Na obilježavanju Dana Europe na Europskom trgu u Zagrebu sudjelovali su, među ostalima, i gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević, kao i državna tajnica u Ministarstvu vanjskih poslova Andrea Metelko-Zgombić.