Politika

PEKING PONIŠTIO POZIVNICU: Kineski ministar financija naprasno otkazao dogovoreni posjet njemačkog kolege

Autor Euractiv/Julia Dahm

Njemački ministar financija Christian Lindner ipak neće ići u najavljeni posjet Pekingu jer je njegov kineski kolega Liu Kun, s kojim se trebao sastati u srijedu, u posljednji trenutak otkazao sastanak

epa07821803 A cleaning aid sweeps with a broom next to a row of flagpoles displaying the German and Chinese flags prior to a welcome ceremony with military honors for German Chancellor Angela Merkel, held by Chinese Premier Li Keqiang (both not pictured) at the Great Hall of the People in Beijing, China, 06 September 2019. German Chancellor Angela Merkel in on a visit to China from 06 to 07 September 2019. EPA-EFE/CLEMENS BILAN
Izvor: CLEMENS BILAN/EPA

No, stručnjaci spekuliraju da bi taj potez mogao imati i dublje razloge, ozbiljnije od pretrpanog rasporeda.

Prema priopćenju njemačkog Ministarstva financija, Liu Kun je neočekivano otkazao sastanak samo dva dana prije dogovorenog termina.

'Sistemski suparnik'

"Kinesko Ministarstvo financija je ovog vikenda zatražilo da se razgovori dvojice ministara planirani za 10. svibnja odgode, i to zbog razloga vezanih za raspored," rekli su za njemački list Die Welt, uz dodatak da kineska strana nije dala nikakvo detaljnije objašnjenje, što je potaknulo spekulacije o stvarnom razlogu otkazivanja sastanka.

I Lindner i njegova liberalna stranka FDP imaju distanciran odnos prema Kini i već su pozivali Njemačku i Europsku uniju da postupaju opreznije u odnosima s tom dravom, koju opisuju kao "sistemskog suparnika."

Nedavno je i njemačka ministrica za obrazovanje i znanost Bettina Stark-Watzinger, također iz liberalne stranke FDP, postala prvi član njemačke vlade koji je posjetio Tajvan, na što je reagiralo kinesko veleposlanstvo u Njemačkoj, u priopćenju u kojem se izražava "značajno nezadovoljstvo".

Još se čeka novi datum sastanka

"Ima li otkazivanje sastanka ikakve veze s FDP-ovim stajalištima da bi Njemačka trebala imati snažniji stav u odnosima s Pekingom može se samo nagađati," rekli su iz Ministarstva financija za Die Welt.

Planirani sastanak između Lindnera i Kuna trebao je pripremiti te dvije zemlje za predstojeće razgovore Pekinga i Berlina. Prema njemačkom ministarstvu, sastanak će sada biti pomaknut na neki kasniji datum, koji zasad još nije objavljen.

U međuvremenu, njemačka koalicijska vlada je već nekoliko puta odgodila predstavljanje svoje planirane strategije prema Kini. Taj dokument bi po najavama trebao sadržavati smjernice za njemački pristup u budućim političkim i ekonomskim odnosima s Pekingom.

(Preveo David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: China disinvites German minister last-minute)