Politika

JAČANJE ODNOSA ZAGREBA I PRIŠTINE: Šef hrvatske diplomacije Grlić Radman u utorak na Kosovu

Autor Adriano Milovan

Hrvatski ministar vanjskih poslova posjetit će, osim dužnosnika u Prištini, i Janjevo, kosovsko selo koje je do 90-ih godina većinski bili naseljeno Hrvatima, dok su Hrvati u njemu danas manjina

Janjevo, Kosovo
Izvor: Emica Elvedji/PIXSELL/PIXSELL

Šef hrvatske diplomacije Gordan Grlić Radman posjetit će u utorak Kosovo, priopćili su iz Ministarstva vanjskih poslova.

Riječ je o službenom posjetu hrvatskog ministra vanjskih poslova Prištini.

Grlić Radman u utorak s kosovskim premijerom Kurtijem

U planu je njegov susret s potpredsjednicom kosovske vlade i ministricom vanjskih poslova i kosovske dijaspore Donikom Gërvallom - Schwarz

Također, u Zagrebu najavljuju i susret Grlića Radmana s kosovskim premijerom Albinom Kurtijem, kao i njegov posjet hrvatskom kontingentu u sastavu KFOR-a.

Posjet i Hrvatima koji su ostali u Janjevu

Osim toga, Grlić Radman će u Janjevu sudjelovati na obilježavanju 720 godina prvog spomena tog donedavna većinski hrvatskog sela na Kosovu, kojeg su u srednjem vijeku osnovali doseljenici s dubrovačkog područja.

Hrvati su većinu u Janjevu zadržali sve do 90-ih godina prošlog stoljeća. Danas su, prema rezultatima kosovskog popisa iz 2011. godine, manjina, a većinu čini albansko stanovništvo.

Kosovo čeka ukidanje viza za EU

Hrvatska je priznala neovisnost Kosova 2008. godine, nedugo nakon što je Priština proglasila samostalnost. Odnosi između Zagreba i Prištine tradicionalno se opisuju kao dobri. Tome, osim hrvatske manjine na Kosovu, pridonosi i velik broj kosovskih Albanaca koji žive i rade u Hrvatskoj još iz vremena bivše Jugoslavije.

Europska unija je nedavno donijela odluku o ukidanju viza za državljane Kosova. Nositelji kosovskih putovnica posljednji su na Zapadnom Balkanu kojima još trebaju vize za posjet Uniji, pa tako i Hrvatskoj. Bezvizni režim za građane Kosova na snagu bi trebao stupiti 1. siječnja sljedeće godine.

Kosovo zatražilo ulazak u EU i Vijeće Europe

Kosovo je krajem prošle godine podnijelo zahtjev za ulaskom u EU. Vlasti u Prištini zatražile su i ulazak u Vijeće Europe.

Ipak, veliko je pitanje kada bi Kosovo moglo dobiti status kandidata za članstvo u EU, budući da ni sve članice Unije ne priznaju njegovu neovisnost (Španjolska, Slovačka, Rumunjska, Grčka i Cipar).

Također, odnosi između Beograda i Prištine vrlo su napeti, budući da Srbija, koja je kandidat za EU, ne priznaje samostalnost Kosova. Prošle je godine situacija na sjeveru Kosova, u kojem dominira srpsko stanovništvo, bila vrlo napeta i na pragu izbijanja novog rata.

Neriješen status Kosova

Srbija je Kosovo izgubila u ratu s NATO-om 1999. godine. Od tada, Kosovo se nalazi pod upravom UNMIK-a, misije Ujedinjenih naroda, i KFOR-a, međunarodnih mirovnih snaga koje su pod vodstvom NATO-a, iako u njima ima i pripadnika zemalja koje nisu u NATO-u.

Nakon neuspjelih pregovora o budućnosti Kosova, vlasti u Prištini su 2008. godine jednostrano proglasile neovisnost. Nju je do sada priznala otprilike polovina zemalja u svijetu. No, među onima koji nisu priznali neovisnost Kosova su i pojedine članice EU i NATO-a.

Među zemljama regije, neovisnost Kosova, osim Srbije, nije priznala ni Bosna i Hercegovina.