Politika

RASKOL SOCIJALISTA I PUČANA U EUROPSKOM PARLAMENTU: Šefica lijevog centra kaže da je upitna suradnja s pučanima

Socijalisti i demokrati (S&D) uvijek su surađivali sa svim proeuropskim snagama u Europskom parlamentu, ali približavanje Europske pučke stranke (EPP) i ekstremne desnice prelazi 'crvenu liniju', kaže čelnica S&D Iratxe García Pérez

European Parliament’s Conference of Presidents
Izvor: DAINA LE LARDIC/© European Union 2023 - Source : EP

Španjolska eurozastupnica iz vladajuće španjolske stranke, Španjolske socijalističke radničke partije (PSOE)  Iratxe García Pérez, koja predvodi skupinu S&D u Europskom parlamentu, izjavila je u razgovoru za Euractiv Poljska da bi takvo približavanje "moglo ugroziti tu osjetljivu ravnotežu".

Iako je "tradicionalna" suradnja između konzervativaca, socijalista i liberala dobro funkcionirala u posljednjih nekoliko godina, to se najvjerojatnije neće nastaviti nakon europskih izbora u proljeće 2024. godine, rekla je García i za to okrivila Europsku pučku stranku (EPP).

Surađuju i s Meloni

Upitana da pojasni vlastite kritike čelnika EPP-a Manfreda Webera jer traži nove partnere na desnoj strani političkog spektra, García je rekla:"Ako je ova suradnja u opasnosti, to je zato što se neki idu u vrlo opasnom smjeru, idu prema ekstremnoj desnici i prema političkim snagama koje ne podržavaju europsku integraciju".

Pritom je naglasila da su skupine EPP i S&D dosad uvijek mogli surađivati unatoč njihovim političkim razlikama. No, dodala je i da je jedina "crvena linija" koju ima S&D suradnja s ekstremnom desnicom, a tu liniju je, kaže García, EPP "nažalost prešla".

Weber u posljednje vrijeme radi na užoj suradnji s talijanskom strankom Fratelli d'Italia (FdI) premijerke Giorgije Meloni, koja je članica desne skupine Europskih konzervativaca i reformista (ECR). Skupina ECR, trenutno šesta po snazi u Europskom parlamentu,  po projekcijama za europske izbore 2024. godine približava se tome da postane treća najveća politička grupa sa 85 zastupnika.

Weber traži približavanje desnici

U govoru putem video veze na konvenciji stranke Forza Italije Silvija Berlusconija u Milanu tijekom proteklog vikenda, Weber je ponovio svoju želju za suradnjom sa strankama desnice i rekao da talijanska vladajuća koalicija, koja se sastoji od Forza Italije (EPP), Fratelli d'Italia (ECR) i stranke krajnje desnice Mattea Salvinija, Lege (ID), predstavlja "zanimljiv model" za EPP. 

"Talijanski model je posebno zanimljiv za EPP... Mislim da možemo puno naučiti iz vašeg iskustva, imajući u vidu predstojeće europske izbore. Pobjeda na njima za nas predstavlja odgovornost, jer tko bi drugi mogao voditi Europu u ovim teškim vremenima", rekao je Weber.

Što o svemu kažu demokršćani u Njemačkoj?

Poljski eurozastupnik Zdzisław Krasnodębski, potpredsjednik Europskog parlamenta i član poljske vladajuće stranke Pravo i pravda (PiS/ECR), rekao je za poljski Euractiv da članovi stranke Giorgije Meloni nisu zasad rekli kolegama iz skupine ECR da žele promijeniti političku skupinu.

Umjesto toga, Krasnodębski je rekao da je čuo od njemačkih zastupnika iz skupine EPP da su njemački demokršćani (CDU) zainteresirani za produbljivanje suradnje s ECR-om jer obje skupine imaju isto mišljenje o mnogim gorućim pitanjima i često su kod glasanja u Europskom parlamentu na istoj strani.

Međutim, službeno su obje njemačke konzervativne opcije u Berlinu - demokršćani (CDU) i bavarska Kršćansko-socijalna unija (CSU) odlučno odbile takav scenarij.

Jürgen Hardt, glasnogovornik za vanjsku politiku parlamentarnog kluba CDU/CSU u njemačkom Bundestagu, rekao je za Euractiv u siječnju 2023. godine da iako talijanska koalicijska vlada uključuje sestrinsku stranku EPP-a Forza Italiju, stavovi drugih talijanskih stranaka u toj koaliciji "uglavnom su nespojivi s pozicijama EPP-a."

"Nema razloga za povećanu suradnju s drugim strankama iz talijanske vlade u Europskom parlamentu, sve dok one surađuju s otvoreno antieuropskim političkim snagama, poput njemačkog AfD-a," rekao je Hardt.

Početkom veljače, Euractiv je izvijestio da su i neki članovi EPP-a negativno reagirali na približavanje Webera i Meloni, osobito zbog toga što ih nitko o tome nije konzultirao. Ključni element u vezi budućim suradnjama EPP-a su predstojeći izbori u Španjolskoj i Grčkoj, a u obje zemlje su stranke desnog centra usvojile sličnu retoriku vezano za potencijalna partnerstva s ekstremnom desnicom.

Ključni izbori u Grčkoj 

U Grčkoj su izbori 21. svibnja, a smatra se da je sadašnji grčki premijer Kyriakos Mitsotakis (Nova Demokracija - EPP) jedan od najbližih suradnika Webera u EPP-u. Za formiranje grčke vlade bit će potrebno okupiti koaliciju, jer će se po prvi put u Grčkoj primjenjivati novi izborni zakon.

Očekuje se da će grčki socijalisti (PASOK) biti jezičac na vagi o kojem će ovisiti sastavljanje vlade, jer se po anketama nalaze na trećem mjestu, iza dvije glavne opcije - oporbene ljevičarske stranke Syriza (EU Left) i Nove Demokracije.

Iz Syrize su najavili da žele formirati progresivnu koaliciju sa socijalistima kako bi se s vlasti smijenili konzervativci. PASOK zasad ne najavljuje svoje poteze, iako im je izborni program mnogo bliži Syrizi.

Partnerstvo između PASOK-a i Nove Demokracije također će biti teško ostvariti nakon otkrića da su telefon sadašnjeg lidera PASOK-a Nikosa Androulakisa prisluškivale grčke tajne službe koje su pod kontrolom premijera Mitsotakisa. Nova Demokracija je službeno rekla da joj je cilj imati jednostranačku vladu.

Međutim, nekoliko kritičkih napisa u grčkim medijima proteklog vikenda navelo je "konkretne dokaze" koji sugeriraju da su dužnosnici Nove Demokracije bili u kontaktu s osobama s kranje desnice, s ciljem stvaranja desničarskog bloka u slučaju sastavljanja vlade.

"Dok se pokušava prikazati kao navodni protivnik ekstremne desnice... njegovi tajni dogovori s njom, o kojima se svakodnevno doznaje sve više, pokazuju da je njegov cilj formiranje vlade desnog centra i ekstremne desnice, u slučaju pobjede na izborima", izjavili su iz Syrize u priopćenju.

Važni izbori i u Španjolskoj 

Ključni izbori održat će se i u prosincu u Španjolskoj, gdje je prema anketama socijalistička stranka PSOE premijera PedraSancheza tek druga, iza konzervativne Partido Popular (PP-EPP). Analitičari prognoziraju da će PP trebati partnera za formiranje vlade, a stranka ekstremne desnice Vox (ECR) bi mogla biti kandidat za takvu koaliciju jer je trenutno po anketama na trećem mjestu.

Iz Partido popular kažu da bi radije vladali sami, ali nisu ni isključili potencijalno partnerstvo s Voxom "ako bude potrebno". PP i Vox već imaju savez na regionalnoj razini, u regiji Castilla y León.

U međuvremenu, PSOE pokušava sklopiti saveze s manjim strankama na lijevom dijelu političkog spektra, koji je trenutno prilično fragmentiran.

Nekoliko izvora iz EPP-a potvrdilo je za Euractiv da će ishod grčkih i španjolskih izbora odlučivati i o osobnoj sudbini Manfreda Webera i općenito budućem smjeru EPP-a.

Tradicionalne proeuropske stranke desnog centra ne gledaju blagonaklono na ovakva partnerstva s krajnjom desnicom, i ako "eksperiment" poput ovog u Italiji propadne, to bi moglo imati velike posljedice.

(Preveo David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: EU socialist chief: Cooperation with the EPP no longer possible)