Politika

SLOVAČKA IMA NOVOG PREMIJERA: Predsjednica imenovala dužnosnika središnje banke na čelo nove tehničke vlade

Autor Euractiv/Michal Hudec

Slovačka predsjednica Zuzana Čaputová 15. svibnja će imenovati tehničku vladu koju će voditi ekonomist i zamjenik guvernera slovačke središnje banke Ľudovít Ódor, nakon što je premijer tehničke vlade Eduard Heger podnio ostavku

epa10540744 Slovakia's Prime Minister Eduard Heger speaks at a press conference at the end of an EU Summit in Brussels, Belgium, 24 March 2023. EU leaders met for a two-day summit to discuss the latest developments in relation to 'Russia's war of aggression against Ukraine' and continued EU support for Ukraine and its people. The leaders were also debating on competitiveness, single market and the economy, energy, external relations among other topics, including migration. EPA-EFE/OLIVIER HOSLET
Izvor: OLIVIER HOSLET/EPA

Heger je odlučio dati ostavku nakon što su prošlog tjedna podnijeli ostavke bivši ministar poljoprivrede Samuel Vlčan i bivši ministar vanjskih poslova Rastislav Káčer.

Vlčan je podnio ostavku nakon što se doznalo da je njegova privatna tvrtka kontroverzno dobila europska sredstva dok je on još bio na funkciji, a Káčer je podnio ostavku jer je Heger u televizijskoj izjavi nakon izbijanja skandala odbio otići.

Nije otkrila članove nove vlade

Heger, koji je također bio i ministar financija i zdravstva, na kraju je i sam podnio ostavku prije sastanka s Čaputovom u nedjelju, priznavši da bi mu predsjednica ionako oduzela mandat kad ne bi sam otišao s te funkcije. Dodao je da je ponudio predsjednici i "drugo rješenje", ali ga je ona odbila.

Što se tiče nove tehničke vlade Čaputová nije otkrila imena nijednog člana novog kabineta osim Ódora, ali je napomenula da je sastav vlade uglavnom odabran temeljen na njihovoj stručnosti i obećanju da se novi tehnički ministri neće kandidirati na izborima u rujnu.

U novoj vladi bi trebali biti članovi i konzervativaca i liberala, tako da može osvojiti većinu glasova zastupnika u parlamentu.

'Pola godine dovoljno da vlada stručnjaka stabilizira Slovačku'  

"Pošto sam se morala pripremiti na mogućnost da se postavlja nova tehnička vlade, novi tim ljudi je već spreman", rekla je predsjednica, napominjući da će se kabinet imenovati tek idući tjedan, jer novi ministri moraju privesti kraju svoje obaveze na trenutnim radnim mjestima.

"Pola godine je dovoljno da vlada stručnjaka stabilizira Slovačku i da ju vodi do prijevremenih izbora", dodala je Čaputová, iako neki, poput predsjednika parlamenta Borisa Kollára, iz desničarske populističke stranke Mi smo obitelj (ID), očekuju da će kaos u parlamentu još neko vrijeme potrajati.

Traže nove izbore u srpnju

U međuvremenu, oporbeni lideri i bivši premijeri iz stranaka lijevog centra Robert Fico i Peter Pellegrini traže da se izbori održe već u srpnju.

"Pozivamo sve političke stranke da prekinu ovaj kaos i da u parlamentu izglasaju da se prijevremni izbori održe u srpnju. To je jedini način da se okonča ovaj kaos", rekao je Pellegrini, koji je danas zastupnik, a ranije je bio premijer Slovačke od 2018. do 2020.

Međutim, malo je vjerojatno da će prijedlog za ranije održavanje izbora biti uspješan.

(Preveo David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: Slovak prime minister resigns, president to appoint a new government)