Politika

NOVI BRITANSKI KRALJ: Karlo III. u subotu okrunjen u Londonu

Autor Adriano Milovan

Novi britanski kralj prijestolje preuzima nakon što je Ujedinjeno Kraljevstvo izašlo iz Europske unije te u trenutku dok se na istoku Europe vodi rat

Krunidba kralja Karla III. u Westminsterskoj opatiji u Londonu
Izvor: ROTA / Camerapress / Profimedia

U londonskoj Westminsterskoj opatiji u subotu je okrunjen novi britanski kralj Karlo III. i njegova supruga, kraljica Camilla.

Iako je Karlo (Charles) III. na prijestolje stupio odmah po smrti svoje majke, kraljice Elizabete II., u rujnu prošle godine, službena ceremonija krunidbe održana je tek sada, odnosno osam mjeseci nakon smrti dugogodišnje britanske kraljice.

Vjerska ceremonija

U osnovi, radilo se o vjerskoj ceremoniji koju je predvodio Justin Welby, nadbiskup od Canterburyja, koji je i okrunio novoga kralja Ujedinjenog Kraljevstva.

Krunidba kralja Karla III.
Izvor: ROTA / Camerapress / Profimedia

Nadbiskup od Canterburyja duhovni je vođa Anglikanske crkve i cijele Anglikanske zajednice u svijetu te je njen najviše rangirani dužnosnik. Na samom čelu Anglikanske crkve službeno se nalazi britanski kralj Karlo III., koji je u subotu u Westminsterskoj opatiji i pomazan te je i formalno preuzeo kormilo Anglikanske crkve.

Karlo III. kralj Ujedinjenog Kraljevstva i još 14 zemalja

Sa svoje 74 godine, Karlo III. najstariji je novi suveren u povijesti britanske monarhije. Do stupanja na prijestolje u rujnu prošle godine, bio je i prijestolonasljednik koji je najdulje čekao na tron.

Karlo III. nije samo kralj Ujedinjenog Kraljevstva i pripadajućih mu prekomorskih posjeda, nego i još 14 suverenih zemalja diljem svijeta, koje su nekad bile britanske kolonije i dominioni, a danas su samostalne države. Među njima su najznačajnije Kanada, Australija i Novi Zeland. No, u kategoriju "krunskih zemalja Commonwealtha" (Commonwealth Realms) ulaze još i Antigva i Barbuda, Bahami, Belize, Grenada, Jamajka, Papua Nova Gvineja, Sv. Lucija, Solomonski otoci, Sv. Kristofor i Nevis, Sv. Vincent i Grenadini i Tuvalu.

Šef Commonwealtha

Uz to, Karlo III. je i šef Commonwealtha, zajednice koja okuplja 56 zemalja na svim kontinentima, među kojima ključnu ulogu igra Velika Britanija. Mahom je riječ o bivšim britanskim kolonijama, iako posljednjih godina Commonwealthu pristupaju i zemlje koje nikada nisu bile pod britanskom krunom.

Većina članica Commonwealtha danas su republike, među kojima su najveće Indija, Pakistan, Nigerija i Južna Afrika. No, dio članica Commonwealtha su monarhije pod britanskom krunom, među kojima su i već spomenute Kanada, Australija i Novi Zeland. Nekoliko članica Commonwealtha, poput Malezije, ima vlastite monarhe.

Posljednja krunidba u Londonu 1953. godine

Krunidba Karla III. u subotu je bila vijest dana u svijetu koja je u Veliku Britaniju privukla velik broj turista, dok je milijune gledatelja diljem svijeta prikovala za male ekrane.

Krunidba kralja Karla III. i kraljice Camille
Izvor: Joanne Davidson / Camerapress / Profimedia

Posljednji je put krunidba u Londonu održana 1953., kada je u okrunjena kraljica Elizabeta II, majka Karla III., koja je Ujedinjenim Kraljevstvom i ostalim krunskim zemljama Commonwealtha, kao i samim Commonwealthom, vladala punih 70 godina, sve do svoje smrti 8. rujna 2022. godine.

Elizabeta II. vladala 70 godina

Elizabeta II. bila je monarh koji je najdulje vladao u britanskoj povijesti te jedan od najdulje vladajućih monarha u svjetskoj povijesti.

Britanski kralj Karlo III. i njegova supruga, kraljica Camilla
Izvor: BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia

Karlo III. britansko prijestolje preuzima nakon Brexita, odnosno nakon što je Velika Britanija izašla iz Europske unije. Također, prijestolje preuzima u trenutku kada se vodi rat u Ukrajini koji je i Veliku Britaniju i svijet stavio pred nove izazove.

Svjetski državnici i uglednici u Westminsterskoj opatiji

Na krunidbi u Londonu u subotu su bili brojni uglednici iz cijeloga svijeta.

Među ostalima, u Westminsterskoj opatiji bio je francuski predsjednik Emmanuel Macron, zatim supruga američkog predsjednika Jill Biden, kao i predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen te predsjednik Europskog vijeća Charles Michel.

Bili su prisutni i članovi britanske kraljevske obitelji, uključujući i Williama, princa od Walesa i prijestolonasljednika britanske krune, kao i britanski političari, među kojima i premijer Rishi Sunak.

Hrvatsku je predstavljao ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman.