Politika

ZAISKRILO IZMEĐU RIMA I PARIZA: Talijanski šef diplomacije otkazao posjet Parizu zbog kritika upućenih premijerki Meloni

Autor Euractiv/Federica Pascale

Nakon kratkotrajnog približavanja ponovno je zaiskrilo između Rima i Pariza, nakon što je francuski ministar unutarnjih poslova Gerald Darminin rekao da je talijanska premijerka Giorgia Meloni 'nesposobna' za kontrolu migracija.

epa10604372 Italy's Prime Minister Giorgia Meloni attends a joint press conference with Austria's Chancellor Nehammer following their bilateral meeting at Chigi Palace in Rome, Italy, 02 May 2023. Nehammer is in Italy on an official visit. EPA-EFE/FABIO FRUSTACI
Izvor: FABIO FRUSTACI/ANSA

Italija je na njegovu izjavu odmah odgovorila otkazivanjem najavljenog posjeta Francuskoj ministra vanjskih poslova Antonija Tajanija.

Talijanska premijerka Giorgia Meloni (ECR) je "nesposobna riješiti migracijske probleme" Italije, koja prolazi kroz "vrlo ozbiljnu migracijsku krizu", rekao je Darmanin u razgovoru za francusku medijsku kuću RMC.

"Gospođa Meloni, koja vodi izrazito desničarsku vladu koju su izabrali prijatelji Marine Le Pen, nesposobna je riješiti migrantske probleme zbog čega je izabrana", rekao je Darmanin, u odgovoru na upit o izjavama Jordana Bardelle, predsjednika stranke Marine Le Pen RN u vezi s migrantskim pitanjima na francusko-talijanskoj granici.

RN je dio političke kupine Identitet i demokracija (ID) u Europskom parlamentu, u kojoj je i Matteo Salvini iz talijanske desne stranke Lega. Salvini je potpredsjednik talijanske vlade i ministar za infrastrukturu.

"Ovo nije prava europska solidarnost: oni su ti koji ne žele riješiti migrantsku krizu. Ako u Parizu misle da je Italija izbjeglički kamp Europe, onda se grdno", stoji u odgovoru Lege.

'Meloni je poput Le Pen'

Darminin je u intervjuu priznao da postoji "priljev migranata, a posebno maloljetnika" na jugu Francuske, ali je potom prebacio svu odgovornost za to na Italiju, koja prema njegovim riječima nije sposobna upravljati situacijom.

"Točno je da je takva politička situacija u Tunisu... zbog koje mnogo ljudi, a djeca posebno, prolazi kroz Italiju i da Italija nije u stanju... upravljati ovim migracijskim pritiskom", objasnio je Darminin. Potom je usporedio Meloni i Le Pen: "Meloni je poput Le Pen, izabrana je po principu 'vidjet ćete što ćete vidjeti', a onda vidimo da (imigracija) ne prestaje, i samo se pojačava," rekao je Darminin.

Otkazan posjet Parizu

Rim je brzo reagirao otkazivanjem dugo planiranog službenog posjeta ministra vanjskih poslova i zamjenika premijera Tajanija (EPP) Parizu gdje ga je trebala primiti njegova francuska kolegica Catherine Colonna.

"Neću ići u Pariz na planirani sastanak s Colonnom. Nepristojne izjave ministra Darmanina o vladi i Italiji su neprihvatljive. To nije duh u kojem se trebaju rješavati zajednički europski izazovi", napisao je Tajani na Twitteru.

Colonna je pokušala popraviti štetu koju je napravio Darmanin ponavljanjem poziva Tajaniju da dođe u Pariz.

"Razgovarala sam telefonski s kolegom Antonijom Tajanijem. Rekla sam mu da je odnos između Italije i Francuske temeljen na međusobnom poštovanju - i između naše dvije zemlje i između njihovih lidera. Nadam se da ću ga uskoro dočekati u Parizu", napisala je Colonna na Twitteru.

Službeno priopćenje francuskog ministarstva vanjskih poslova kaže:"Francuska vlada nada se da će se suradnjom s Italijom suočiti sa zajedničkim izazovom kojeg predstavlja nagli porastom migracijskih tokova."

"Odnos između Francuske i Italije temelji se na međusobnom poštovanju, između naše dvije zemlje i njihovih vođa. To je u duhu Kvirinalskog sporazuma," rečeno je u priopćenju, u kojem se poziva na bilateralni sporazum kojeg su potpisali francuski predsjednik Emmanuel Macron i tadašnji talijanski premijer Mario Draghi u studenom 2021. godine.

Pitanje migracija se "mora rješavati od strane svih država članica, imajući na umu da možemo u tome uspjeti i biti učinkoviti samo uz koordinaciju i smiren dijalog".

"Vanjska dimenzija migracija, koja posebno uključuje jačanje suradnje sa zemljama podrijetla ili tranzita migranata, jedan je od stupova europske strategije i predmet je suradnje između francuske i talijanske vlade, a posebice između njihova dva ministarstva vanjskih poslova", zaključuje se u poruci.

Meloni i Haftar

U međuvremenu se Meloni u četvrtak sastala s libijskim generalom Khalifom Haftarom u Rimu kako bi razgovarali o migracijama i širem pitanju stabilizacije Libije i Sjeverne Afrike. Prošlog siječnja, Meloni je posjetila Tripoli gdje se sastala s premijerom libijske Vlade nacionalnog jedinstva, Abdelhamidom Dbeibahom.

Na sastanku s Haftarom Meloni je ponovila da Italija podržava UN-ovu inicijativu u Libiji za oživljavanje političkog procesa koji bi do kraja 2023. godine mogao dovesti do održavanja novih predsjedničkih i parlamentarnih izbora.

Otkako je preuzela dužnost Meloni je posjetila Libiju, Alžir i Etiopiju kako bi sklopila sporazume o energetskoj opskrbi i suzbijanju migracijskih tokova ljudi prema Italiji.

(Preveo David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: Tajani cancels Paris visit after French minister calls Meloni ‘incapable, Le Pen-style’)