Politika

NOVA VLADA FEDERACIJE BIH: Hrvatski premijer Plenković u Mostaru pozdravio imenovanje nove entitetske vlade

Autor G.I.

'Potrebno je žurno nastaviti razgovore političkih aktera o izbornoj reformi kako bi se postigla ravnopravnost sva ti konstitutivna naroda'

Andrej Plenković, Mostar
Izvor: Denis Kapetanovic/PIXSELL/PIXSELL

Predsjednik hrvatske Vlade Andrej Plenković je u dvodnevnom posjetu Mostaru gdje se prvoga dana, u ponedjeljak sastao se s predsjedateljicom Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjanom Krišto te zamjenikom predsjedatelja Doma naroda Parlamentarne skupštine i Draganom Čovićem.

Plenković je u razgovoru s Krišto i Čovićem izrazio zadovoljstvo zbog imenovanja nove vlade Federacije BiH, objavili su iz Banskih dvora.

Pitanje reforme izbornog sustava unutarnje pitanje BiH

Nova vlada Federacije BiH koju čine ministri iz stranaka okupljenih oko HNS-a BiH i grupacije prošnjačkih i građanskih stranaka predvođenih SDP-om BiH oblikovana je krajem prošlog tjedna. Time je deblokiran izbor nove entitetske vlade koju je osporavala najveća bošnjačka Stranka demokratske akcije.

“Pozdravljamo formiranje Vlade Federacije BiH. Potrebno je žurno nastaviti razgovore političkih aktera o izbornoj reformi kako bi se postigla ravnopravnost sva ti konstitutivna naroda“, poručio je predsjednik hrvatske Vlade nakon sastanka.

Dodao je da je to u interesu stabilnosti i funkcionalnosti čitave BiH te iskanuo da je pitanje reforme izbornog sustava unutarnje pitanje BiH.

Naglasio je kako Hrvatska ostaje najsnažniji partner BiH te istaknuo da će Hrvatska nastaviti snažno podupirati Bosnu i Hercegovinu na njenom europskom putu.

Predsjedateljica Krišto istaknula je kako je prioritetno, najkasnije u idućih šest mjeseci, napraviti ograničene promjene Ustava BiH te cjelokupnu izmjenu izbornog zakonodavstva kako bi se osigurala stvarna ustavna jednakopravnost sva ti konstitutivna naroda.

Ustavne reforme preduvjet za napredovanje prema Bruxellesu

Čović i Krišto smatraju da je ustavne reforme bitno provesti kako bi zemlja ispunila jedan od najvažnijih uvjeta za napredovanje prema Europskoj uniji. Čović je zahvalio Plenkoviću za njegovo angažiranje da BiH dobije kandidacijski status s unijom u prosincu prošle godine na sjednici Europskoga vijeća.

Plenković je u ponedjeljak posjetio mostarsko-duvanjskoga biskupa Petra Palića i obišao izložbu vrijednih umjetnina u biskupijskoj galeriji koju je u najvećem dijelu financirala hrvatska vlada.

U ponedjeljak je bio i na večeri na kojoj je i posebni predstavnik Europske unije za pitanja zapadnog Balkana te dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak.

Hrvatski premijer danas će biti na otvaranju Međunarodnog sajma gospodarstva Mostar 2023 na kojoj sudjeluje više desetaka hrvatskih izlagača. Ovogodišnji partner sajma je Izrael.