Politika

MOSKVA OPTUŽUJE ZAPAD: Crnomorski dogovor o žitu u slijepoj ulici

Autori Hina G.I.

Jedan od zahtjeva Rusije za nastavak izvoza ukrajinskih žitarica preko Crnog mora je da se Ruska poljoprivredna banka vrati u SWIFT bankarski sustav

žitarice, skladište
Izvor: Pixabay

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov okrivio je Zapad za zastoj oko budućnosti crnomorskog sporazuma o žitu, rekavši da Moskva nije vidjela "praktički nikakve rezultate" od sporazuma za izvoz žitarica i gnojiva.

Ujedinjeni narodi i Turska 22. srpnja 2022. godine posredovali su u postizanju sporazuma između Moskve i Kijeva o otvaranju sigurnog pomorskog humanitarnog koridora u Crnom moru, nakon što je izvoz ukrajinskih žitarica bio zaustavljen zbog ruske invazije, koja je počela 24. veljače prošle godine. Sporazum je namijenjen rješavanju globalne prehrambene krize, koja se pogoršala nakon ruske invazije.

UN predložio da američke banke posreduju pri ruskom izvozu

U okviru crnomorske incijative za žitarice je do 6. ožujka ove godine oko 800 brodova punih žitarica i drugih prehrambenih proizvoda napustilo tri ukrajinske luke Čornomorsk, Odesu i Južnu. Izvezeno je preko 23 milijuna tona žitarica i ostalih prehrambenih proizvoda, objavila je Europska unija 

Rusija je signalizirala da, osim ako se ne ispuni popis zahtjeva za uklanjanje prepreka njenom izvozu, neće pristati produžiti povezani sporazum nakon 18. svibnja koji omogućuje siguran ratni izvoz žitarica iz ukrajinskih crnomorskih luka.

Jedan od zahtjeva Rusije je da se Ruska poljoprivredna banka (Rosselkhozbank) vrati u SWIFT bankarski sustav. Lavrov je rekao da ne postoje planovi da se to dogodi i kao alternativu je glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres predložio da američke banke mogu pomoći ruskoj banci u transakcijama.

Lavrov je potvrdio da je jedna banka "ljubazno pristala financirati jednu operaciju", ali da to nije dugoročno rješenje.

Očekuje se Putinov odgovor

Izvor upoznat s transakcijom rekao je da su američki State Department i američko ministarstvo financija zatražili od JPMorgan Chase & Co da provede "vrlo ograničenu i vrlo nadziranu" transakciju u vezi s izvozom poljoprivrednih materijala, koja se dogodila ovog mjeseca. Izvor je rekao da bi moglo biti daljnjih transakcija, navodi Reuters.

Na konferenciji za novinare u Ujedinjenim narodima koja je pokrivala nekoliko tema, rekao da će u dogledno vrijeme uslijediti reakcija na pismo koje je šef UN-a Guterres poslao ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu o sporazumu o žitu.

Treći svjetski rat nikome ne treba, rekao je Lavrov, "ali čini se da je netko spreman ići do samog kraja", prenosi Reuters.

Iako je deblokada pomorskog izvoznog puta pomogla u rješavanju globalne krize sigurnosti hrane i nižim cijenama žitarica, manjak izvoza ukrajinskih žitarica i dalje je značajan, ocjenjuje EU.