Politika

NA GLASAČKA MJESTA IZAŠLO MANJE OD 3,5 POSTO BIRAČA: Srbi bojkotirali lokalne izbore na sjeveru Kosova

Autor Hina

Izbore u četiri općine sa srpskom većinom sjeverno od Ibra raspisale su vlasti u Prištini nakon što su tamošnji načelnici u studenom prošle godine podnijeli ostavke, protiveći se zamjenama srpskih registarskih tablica kosovskima

Lokalni izbori na sjeveru Kosova u nedjelju, 23. travnja 2023. godine
Izvor: ARMEND NIMANI / AFP / Profimedia

Lokalni izbori u četiri općine na sjeveru Kosova sa srpskom većinom održani su u nedjelju uglavnom bez sudjelovanja srpske zajednice koja je prihvatila poziv na bojkot podržan od službenog Beograda, a izlaznost je bila manja od pet posto.

Pravo glasa imalo je ukupno 45.098 birača, a Središnje izborno povjerenstvo (CIK) priopćilo je u nedjelju navečer da ih je glasalo 1567, što je tek 3,47 posto.

U Beogradu se hvale da je i dio Albanaca bojkotirao izbore

Izbori su raspisani nakon što su gradonačelnici općina na sjeveru (Leposavić, Zubin Potok, Zvečan i Sjeverna Kosovska Mitrovica), svi pripadnici SL-a, u studenome 2022. podnijeli ostavke u znak protivljenja odluci Vlade Kosova da preregistrira automobile s tablicama izdanim u Srbiji na tablice Republika Kosovo (RKS).

U izbornoj utrci sudjelovalo je 10 kandidata, od kojih samo jedan iz srpske zajednice - Slađana Pantović, neovisna kandidatkinja za predsjednicu općine Zvečan. Njena kandidatura izazvalo je podrugljive komentare provladinih medija u Beogradu.

Službeni Beograd ocijenio je večeras da je "pobjednik ovih izbora srpski narod na Kosovu, koji ih je bojkotirao jer ne želi okupaciju".

Direktor Ureda za Kosovo i Metohiju srbijanske vlade Petar Petković rekao je novinarima na izvanrednoj tiskovnoj konferenciji da je na sjeveru glasalo samo 13 Srba.

On je, nazivajući izbore "antidemokratskim i nelegitimnim", ocijenio da su ih "bojkotirali i kosovski Albanci", ustvrdivši da ih je glasalo 449 manje nego na izborima koji su održani 2021. godine.

"Ovo je poraz i onog dijela međunarodne zajednice koji je najavio da će priznati rezultate ovih izbora", rekao je novinarima Petković.

U Prištini kažu da da se izbori 'mogu smatrati uspješnima'

Istodobno, kosovski ministar unutarnjih poslova Xhelal Sveçla ocijenio je da se izbori mogu smatrati "uspješnim sa sigurnosne i pravne točke gledišta, ali ne i s političke", objavio je prištinski portal Koha.

On je rekao da je za "žaljenje što su srpski građani Kosova bili meta pritiska Beograda i kriminalnih struktura", ocijenivši da je dobro što "nije bilo incidenata i problema", a da je "s političkog aspekta veoma loše" što građani Kosova srpske nacionalnosti, "zbog iznimnih pritisaka Beograda i njegovih kriminalnih struktura, nisu sudjelovali".

Nastavak pregovora Beograda i Prištine u Bruxellesu 2. svibnja

Unatoč glasnim i kategoričkim primjedbama Beograda da Srbi neće sudjelovati jer Priština ne pristaje na formiranje Zajednice srpskih općina na Kosovu i povlačenje policije i specijalaca sa sjevera Kosovo, Sjedinjene Države i Europska unija podržale su razvoj izbornog procesa.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić nazvao je izbore na sjeveru Kosova "okupacijskim".

Vučić je u Donjoj Gradini u Bosni i Hercegovini, na obilježavanju Dana sjećanja na žrtve Jasenovca, rekao kako Srbi na sjeveru "neće služiti tuđim interesima".

Petković, inače Vučićev čovjek od povjerenja i bliski suradnik, ocijenio je da ne može biti daljnje normalizacije odnosa s Prištinom ako kosovske vlasti ne pristanu na formiranje Zajednice srpskih općina koja je dogovorena 2013. Briselskim sporazumom dviju strana uz posredovanje EU.

Petković je, govoreći o najavljenom sastanku Vučića i kosovskog premijera Albina Kurtija 2. svibnja u Bruxellesu, rekao da će Vučić "nastupati s pozicije mira i stabilnosti".

Na sastanku u Bruxellesu očekuje se dogovor o nastavku primjene europskog plana za normalizaciju odnosa s kojim su se dvije strane suglasile, ali imaju različite poglede na metodologiju i hodogram implementacije ključnih točaka.