Politika

EUROPSKA KOMISIJA: Priznanje kosovskih putovnica u nadležnosti država članica

Autori Hina G.I.

Nakon planirane liberalizacije vizog režima Europske unije s Kosovom, kosovski državljani od 1. neće moći bez viza putovati samo u Španjolsku

Viza za ulazak na područje Schengena
Izvor: Bjrn Wylezich / Alamy / Alamy / Profimedia

Španjolska, jedna od pet zemalja EU-a koje ne priznaju Kosovo, ne priznaje ni kosovske putovnice te nositelji tih dokumenata neće u tu državu na pirinejskom poluotoku moći putovati ni nakon ukidanja viza, a Europska komisija kaže da je to pitanje u nadležnosti država članica.

“Priznavanje putovnica spada u nadležnost država članica”, rekao je u petak glasnogovornik Komisije Christian Wigand na konferenciji za novinare u Bruxellesu.

Odgovarajući na novinarsko pitanje, Wigand je potvrdio da jedna članica ne priznaje kosovske dokumente.

Istodobno, četiri ostale zemlje članice Unije koje ne priznaju neovisno Kosovo, Slovačka, Rumunjska, Cipar i Grčka priznaju dokumente najmlađe europske države čijim će građanima nakon 1. siječnja sljedeće godine biti dopušten ulazak i u te zemlje bez viza.

I Španjolska je inače podržala viznu liberalizaciju za građane Kosova.

Vize i dalje za Srbe s Kosova s putnim dokumentima izdanim u Beogradu

Kosovo je jedina država u regiji čiji građani ne uživaju slobodu kretanja u EU-u. Srbija, Crna Gora i Sjeverna Makedonija nemaju vizni režim od prosinca 2009. godine, a Albanija i Bosna i Hercegovina od prosinca 2010. godine.

Europska unija je početkom tjedna konačno donijela uredbu koja omogućava građanima Kosova putovanja u Uniju bez viza od 1. siječnja iduće godine.

Prema toj uredbi, građani Kosova moći će putovati u EU bez vize za boravak do 90 dana u bilo kojem razdoblju od 180 dana, što znači da će za njih vrijediti ista pravila kao i za građane ostalih zemalja zapadnog Balkana.

No, Srbi s Kosova, koji imaju putne dokumente koje je izdao Ured za Kosovo i Metohiju u Beogradu i dalje neće moći putovati u EU bez viza. Kosovska vlada ih je pozvala da u roku od osam mjeseci zamijene putovnice izdane u Srbiji kosovskim dokumentima.

Srbija ne priznaje neovisnost Kosova, koju je Priština proglasila 2008. godine. Beograd se poziva na ustav Srbije i smatra bivšu autonomnu pokrajinu Kosovo dijelom svog teritorija.

Uz putovnice i ostale dokumente, vlasti u Srbiji kosovskim Srbima izdaju i registarske tablice za vozula, koje su prethodnih mjeseci bile uzrokom jedne od čestih napetosti na relaciji Beograd-Priština.

Kosovo je krajem prošle godine podnijelo zahtjev za ulaskom u Europsku uniju.