Politika

EUROPSKI PARLAMENT O AZILU I MIGRACIJAMA: Kreću pregovori o uredbama za rješavanje problema ilegalnih migracija

Autor G.I.

Traži se dogovor o uredbama o upravljanju azilom i migracijama, kriznim situacija boravišnim dozvolama, ali i nadzoru nad policijskim postupanjem

Europski parlament
Izvor: Frederick FLORIN / AFP / Profimedia

Zastupnici Europskog parlamenta su na plenarnoj sjednici u Strasbourgu u četvrtak podržali početak pregovora s državama članicama o nekoliko zakona o politici migracija i azila.

EP i rotirajuća predsjedništva Vijeća Europske unije obvezali su se da će zajednički raditi na na usvajanju reforme pravila Unije o migraciji i azilu prije europskih izbora koji se održavaju 2024. godine.

Do dogovora korak po korak

Tijekom francuskog predsjedanja je lani odlučeno da se o paktu o migracijama i azilu, koji sadrži niz zakonskih prijedloga ne pregovara u cjelini pa će konsenzus članica pokušati postići korak po korak, pregovorima o pojedinim njegovim dijelovima.

Odluka o početku pregovora o ovoj novom zakonu potvrđena je danas s velikom većinom glasova, kao i uredba za pregovore o centraliziranom sustavu informacija o osudama.

Pravila će se primjenjivati na granicama Europske unije za osobe koje u načelu ne ispunjavaju uvjete države članice za ulazak. Uključuju identifikaciju, uzimanje otisaka prstiju, sigurnosne provjere i preliminarnu procjenu zdravlja i ranjivosti.

Zastupnici su u amandmanima dodali neovisni mehanizam za praćenje temeljnih prava kojim bi se također provjeravao nadzor granice, kako bi se osiguralo da se o mogućim prisilnim vraćanjima izvješćuje te da se istražuju.

Upravljanje azilom i migracijama

Pregovarački mandat za središnji dio zakonodavnog paketa o azilu i migracijama, koji se odnosi na upravljanje azilom i migracijama, zastupnici su takođe podržali velikom većinom.

Uredba utvrđuje kako će EU i države članice zajednički djelovati pri upravljanju azilom i migracijama.

Uspostavljaju se poboljšani kriteriji za utvrđivanje odgovornosti država članica u obradi zahtjeva za azil, poznatijim kao ‘dublinski’ kriteriji te pravedna podjela odgovornosti.

Uredba uključuje obvezujući mehanizam solidarnosti za pomoć zemljama koje se suočavaju s migracijskim pritiskom, uključujući nakon operacija traganja i spašavanja na moru.

Krizne situacije u slučaju migrantskog vala

Velika većina zastupnika podržala je i odluku o početku pregovora za uredbu o kriznim situacijama.

U fokusu teksta su iznenadni masovni dolasci državljana trećih zemalja, koji dovode do krizne situacije u pojedinoj državi članici koja bi, na temelju procjene Europske komisije, uključivala obvezna premještanja i derogacije pravila o dubinskim provjerama i postupku azila.

Uredba o državljanima s dugotrajnim boravkom

Zastupnici su također podržali pregovarački mandat za predložene izmjene Direktive o državljanima trećih zemalja s dugotrajnim boravkom.

Izmjene uključuju ubrzanje izdavanja dozvola za dugotrajno boravište u EU-u nakon tri godine zakonitog boravka i mogućnost integracije osoba koje koriste status privremene zaštite.

Osobe s dozvolom za dugotrajno boravište u EU-u imale bi mogućnost preseliti se u drugu državu članicu EU-a bez dodatnih radnih ograničenja, a njihova djeca automatski bi dobila isti status.

Nakon današnjeg zelenog svjetla na plenarnoj sjednici, zastupnici u Europskom parlamentu mogu započeti razgovore o konačnom obliku ovih zakonodavnih tekstova s Vijećem Europske unije, o onim dijelovima o kojima su države članice već dogovorile vlastito stajalište, a radi se o postupcima dubinske provjere.