Politika

SKANDAL PFIZERGATE: Belgijski lobist tuži von der Leyen zbog spornih SMS poruka o nabavi cjepiva

Autor Euractiv/Anne-Sophie Gayet

Belgijski lobist kazneno je prijavio predsjednicu Europske komisije Ursulu von der Leyen zbog nikad objavljenih SMS poruka razmijenjenih sa čelnikom Pfizera, u slučaju koji bi mogao dovesti do ukidanja njenog imuniteta

Izvor: EPA-EFE/JOHN THYS

Sumnja se da su Ursula von der Leyen i predsjednik uprave Pfizera Albert Bourla direktno SMS porukama dogovorili dodatak ugovoru o nabavi cjepiva za Covid-19 vrijedan 1,8 milijardi eura. 

Frédéric Baldan, kojeg Euractiv opisuje kao "belgijskog lobista akreditiranog pri institucijama EU", odlučio je kazneno prijaviti von der Leyen jer smatra da je njeno navodno ponašanje narušilo stanje javnih financija njegove zemlje, kao i "povjerenje javnosti", koje se u tužbi definira kao "kolektivno uvjerenje da država kao institucija vlasti radi u korist općeg boljitka".

Sud u Liegeu

Baldan je prijavu formalno predao prvostupanjskom sudu u Liegeu 5. travnja.

Takva prijava se ne može odbaciti, pa se sad istražni sudac suda u Liegeu mora baviti tim slučajem, objasnila je Diane Protat, francuska odvjetnica iz pariške odvjetničke komore, u zajedničkom intervjuu s Baldanom s novinarom francuskog portala France Soir.

To znači da bi sudac mogao tražiti da se skine imunitet von der Leyen kako bi se provela istraga.

"SMSgate sad postaje kriminalno djelo. Predsjednicu Europske komisije optužuje se za 'uzurpiranje ovlasti i funkcije', za 'uništavanje službenih dokumenata' i 'korupciju'. Treba pratiti razvoj situacije, kao i istragu u tijeku koju provodi Ured europskog javnog tužitelja (EPPO)," tvitala je u svom komentaru Baldanove tužbe eurozastupnica Michèle Rivasi (Zeleni/EFA).

Zloupotreba ovlasti

Prema Baldanu, von der Leyen je prekoračila ovlasti koje joj propisuju sporazumi o EU i izašla izvan okvira mandata kojeg obavlja uime država članica. Među njima je i Belgija, čiji je Baldan državljanin, pa mu to pruža pravne temelje za tužbu.

Što se tiče zdravstva, europski ugovori određuju da EU ima samo ulogu podrške. Drugim riječima, institucije EU nisu ni isključivo ni djelomično nadležne za zdravstvo, već se time bave države članice.

Prema Baldanu, članice su zadužile Europsku komisiju - a ne von der Leyen osobno - da u njihovo ime dogovore okvirni sporazum o kupnji cjepiva. No, povjerenica Komisije za zdravstvo, Stella Kyriakides, tvrdi da Von der Leyen nije sudjelovala u pregovorima o nabavi cjepiva, navodi Euractiv.

Uništavanje službenih dokumenata

Što se tiče kontroverznih SMS poruka koje koje su već uzalud formalno tražili na uvid europska pravobraniteljica Emily O’Reilly i Europski revizorski sud, Baldan kaže da ako ih je von der Leyen izbrisala da bi to značilo da je uništila službene dokumente. A ako ih jednostavno ne želi predočiti javnosti, to bi po njemu značilo da je Von der Leyen javni dužnosnik koji arbitrarno krši prava navedena u ustavu, što je po belgijskom zakonu krivično djelo.

A ako von der Leyen ne želi pokazati poruke jer se radi o privatnoj korespodenciji, onda to pokazuje da su ona i Bourla bili u bliskom odnosu i, samim tim, u sukobu interesa kad se pregovaralo o nabavi cjepiva.

U svom podnesku Baldan također ističe da je kompanija Pfizer dobila "posebne privilegije kao dobavljač cjepiva za EU", navodi Euractiv Francuska, bez objašnjenja.

Traži naknadu za 'moralnu štetu'

Od 40,4 milijuna doza cjepiva za Covid-19 koje je Belgija dobila od raznih proizvođača u 2022. oko 27,9 milijuna je došlo od Pfizera, po podacima belgijskog instituta za javno zdravstvo Sciensiano.

Baldan je izjavio za Euractiv da će tražiti od istražnog suca kojemu je slučaj dodijeljen da pregleda sporne SMS poruke, što mu zakonske ovlasti omogućuju u sklopu istražnih radnji.

Baldan, koji traži 50.000 eura naknade za "moralnu štetu," kaže da se odlučio na prijavu nakon što je prošle godine bio na konferenciji Europskog parlamenta u Strasbourgu koju su organizirale zastupnice iz krajnje desne skupine Identitet i demokracija (ID) Virginie Joron i Christine Anderson, i na kojoj se govorilo o nuspojavama cjepiva.

Baldan kaže da je tada pomislio kako "postoji problem s europskom demokracijom" i načinom na koji je Komisija postupila u toj situaciji.

(Preveo David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: Belgian lobbyist sues von der Leyen over Pfizer contracts)