Politika

UKRAJINA UPUĆUJE POZIV ZAPADU: Kijev želi da se Crno more pretvori u 'more NATO saveza'

Autor Euractiv.com/Reuters

NATO bi trebao igrati veću ulogu na Crnom moru te raditi na integraciji ukrajinskih protuzračnih i proturaketnih sustava s članicama NATO saveza, rekao je u četvrtak ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba.

Bulk carriers ARGO I (L) and Lucent (C) and Puma are docked at the grain terminal of the port of Odessa, Ukraine, on April 10, 2023, from where Ukraine ships wheat according to the grain agreement the country currently has with Russia.,Image: 768612965, License: Rights-managed, Restrictions: Denmark OUT, Model Release: no, Credit line: Bo Amstrup / AFP / Profimedia
Izvor: Bo Amstrup / AFP / Profimedia

Ukrajinska obala Crnog mora je odmah nakon početka prošlogodišnje ruske invazije na Ukrajinu postala ključno bojište.
"Crno more je ključno, za postizanje Europe koja je mirna i orijentirana na budućnost", rekao je Kuleba putem video veze na sigurnosnoj konferenciji u Bukureštu, glavnom gradu Rumunjske.

"Nažalost, ono je također primjer kako se brzo stvari mogu pogoršati ako se zenameruju prijetnje. Vrijeme je da se Crno more pretvori u ono što je Baltik već postao, more pod nadzorom NATO saveza".

Moskva bez Krima kontrolira 14 posto priobalja Crnog mora

Njegove izjave odbacuju u Moskvi, gdje je glasnogovornik Kremlja Dmitri Peskov rekao novinarima da "Crno more nikad neće biti more NATO saveza".

Na Crno more gleda šest zemalja. Bugarska, Rumunjska i Turska su članice NATO saveza, s Gruzija i Ukrajina su potpisale akcijski plan za buduće članstvo u savezu. A šesta je Rusija, koja u svojim međunarodno priznatim granicama, bez okupiranog Krima, kontrolira samo 800 kilometara ili 14 posto ukupnog priobalja Crnog mora.

"Radi se o dijeljenom moru koje treba biti more suradnje, interakcije i sigurnosti za sve priobalne države", kaže Peskov.

I Moskva i Kijev ovise o Crnom moru zbog morske trgovine i to ponajprije za izvoz pšenice, jer radi se o dva najveća izvoznika hrane na svijetu. Ruska blokada ukrajinskih luka prošle godine je umalo dovela do globalne krize u opskrbi hranom, sve dok se Ujedinjeni narodi i Turska nisu umiješali i posredovali u sklapanju sporazuma koji je omogućio da luke ostanu otvorene za promet.

NATO pojačava svoju prisutnost u Crnom moru

"Moramo se zajednički baviti zajedničkim problemom Rusije... Na primjer, podržavam prijedlog stručnjaka da se protuzračni i proturaketni sustavi Ukrajine integriraju s obrambenim sustavima NATO saveznika na Crnom moru i Baltiku", kaže Kuleba.

Zamjenik glavnog tajnika NATO saveza Mircea Geoana tom prilikom nije komentirao Kulebin prijedlog, ali je kasnije potvrdio da NATO savez pojačava svoju prisutnost u području Crnog mora. U suradnji s Europskom unijom osnovana je i zajednička radna skupina koja bi se trebala baviti ključnom infrastrukturom.

"Pozivam zemlje u regiji Crnog mora da budu aktivne u tom novom formatu, jer Crno more ima infrastrukturu koju moramo zaštititi", rekao je Geoana.

Rumunjski ministar vanjskih poslova Bogdan Aurescu kaže da je "neophodno" da NATO ima snažno uporište na Crnom moru, i da će njegova zemlja nastaviti raditi s NATO saveznicima na razvoju "rotacijske pristunosti" na Crnom moru.

Ruska crnomorska flota nije više tako superiorna

Glavna baza ruske Crnomorske flote smještena je na Krimu, ukrajinskom poluotoku kojeg je Rusija zauzela i anektirala 2014. godine, a zauzimanje ukrajinskih luka je uvijek bio jedan od glavnih ruskih ciljeva.

Od početka rata, Rusija je zauzela cijelu obalu Azovskog mora, unutrašnjeg mora koje izlazi na Crno more, no rusko napredovanje duž crnomorske obale zaustavljeno je otprilike 130 kilometara istočno od najveće ukrajinske luke Odese.

Kijev nema mornaricu koja bi bila približne veličine, no efekt ruske superiornosti u crnomorskim vodama je ipak bio smanjem kad je Ukrajina prije godinu dana potopila glavnu rusku bojnu krstaricu Moskvu i zauzela dotad okupirani Zmijski otok, stjenovit otočić koji leži na prilazu Odesi.

Ukrajina ne odustaje od članstva u NATO savezu

Na sjeveru Europe, sigurnosna karta Baltičkog mora se drastično izmijenila kad su prošle godine Finska i Švedska odlučile pristupiti NATO savezu, što znači da će uskoro Rusija biti jedina zemlja s izlazom na Baltik koja nije dio tog saveza.

Kuleba kaže da bi predstojeći summit NATO saveza u Vilniusu mogao poslužiti kao prilika da se požuri ukrajinsko članstvo, "da se pokaže da vrata nisu samo otvorena, već i da postoji jasan plan o tome kada i kako će Ukrajina ući u NATO".

Ukrajinski ministar obrane Oleksij Reznikov dodaje da Kijev želi garancije koje bi buduću rusku agresiju učinile nemogućom. "Ukrajinsko članstvo u NATO savezu nema alternativu", kaže Reznikov.

(Preveo David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: Kyiv calls to turn Black Sea into ‘sea of NATO’)