Politika

ČELNIK EUROPSKE DIPLOMACIJE BORRELL: Bruxelles će teško vjerovati Pekingu ako nije predan traženju mira u Ukrajini

Autor G.I.

Pozvao je kineskog predsjednika Jinpinga da razgovara s ukrajinskim predsjednikom Zelenskim i da Kina osigura više humanitarne pomoći ukrajinskom narodu

Josep Borrell
Izvor: Dursun Aydemir / AFP / Profimedia

Visoki predstavnik Europske unije za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell objavio je da će Europi biti teško vjerovati Kini ako ne pokuša pronaći političko rješenje ukrajinske krize.

Borrellova izjava je dio govora koji je trebao danas održati u think tanku Centar za Kinu i globalizaciju u Pekingu, ali je morao otkazati putovanje u Kinu jer se, kako je pojasnio, zarazio koronavirusom. Pripremljeno obraćanje na razgovorima o odnosnima Kine i Europske unije objavljeno je na internetskoj stranici stranici Europske unije.

“Europskoj uniji će biti iznimno teško, ako ne i nemoguće, održati odnos povjerenja s Kinom, što bih volio vidjeti, ako Kina ne doprinese traženju političkog rješenja temeljenog na povlačenju Rusije iz ukrajinskog teritorija“, upozorio je Borrell.

“Neutralnost pred kršenjem međunarodnog prava nije vjerodostojna“, rekao je Borrell.

Kina se suzdržava otvorenog kritiziranja Rusije zbog napada na Ukrajinu

Pozvao je kineskog predsjednika Xija Jinpinga da razgovara s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim i da Kina osigura više humanitarne pomoći ukrajinskom narodu.

Od ruske invazije na Ukrajinu u veljači 2022. godine, Xi se dva puta susreo s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, ali još nije razgovarao s ukrajinskim predsjednikom.

Kina je izrazila svoje protivljenje napadima na civile i na nuklearna postrojenja u dokumentu o stavu o Ukrajini objavljenom u veljači, ali se suzdržala od otvorenog kritiziranja Rusije zbog njezinih postupaka u Ukrajini.

EU: Kina je partner, konkurent i sistemski suparnik

Borrell je na svom blogu također podsjetio da je trenutačno stajalište Bruxelelsa o Kini potvrđeno na Europskom vijeću 2020. godine te da se temelji na poznatom triptihu: partner, konkurent i sistemski suparnik. Od tada se puno toga dogodilo, navodi.

“Bilateralni odnosi između EU-a i Kine pogoršali su se posljednjih godina zbog sve većeg broja iritantnih čimbenika, poput nerazmjernog odgovora Kine na ciljane ograničene mjere EU-a, trgovinskih mjera Kine protiv Litve, s izravnim učinkom na naše jedinstveno tržište EU-a i položaja Kine o ratu protiv Ukrajine“, dodaje Borrell.

No, naglasio je da je Europska unija u isto vrijeme ostala predana angažmanu i suradnji te prepoznaje ključnu ulogu Kine u rješavanju globalnih i regionalnih problema.

U tom kontekstu istaknuo je primjer klimatskih promjena. “Unatoč sve većim naporima Kine u borbi protiv emisija CO2, Kina još uvijek sagorijeva ugljena koliko i ostatak svijeta zajedno. Nema šanse da se pronađe rješenje za globalno zatopljenje bez snažnog partnerstva i angažmana Kine“, naveo je čelnik europske diplomacije.

Smanjiti rekordni deficit EU-a u trgovinskoj razmjeni s Kinom

Između ostalog je naglasio da Kina i EU imaju snažne gospodarske odnose, posebno u trgovini. Ukupni iznos bilateralne trgovine dosegao je lani gotovo 850 milijardi eura.

“No te su razmjene sve više neuravnotežene na našu štetu. Naš trgovinski deficit dosegao je rekordnih 400 milijardi eura ili 2,3 posto našeg BDP-a“, dodao je Borrell, naglasivši da je neravnotežu potrebno smanjiti.

“Pravi izazov pred nama je kako najbolje učiniti da naši odnosi funkcioniraju i kako upravljati našim razlikama. To će biti u interesu Kine iu interesu Europske unije. Dugujemo to svijetu“, zaključio je potpredsjednik Europske komisije na svom blogu.