Politika

MACRON U AMSTERDAMU: Francuski predsjednik zagovara veliki europski investicijski plan i 'ekonomsku suverenost'

Autor Euractiv/Paul Messad

Francuski predsjednik Macron u utorak u posjetu Nizozemskoj, na kojem će mu glavni cilj biti zagovaranje velikog europskog investicijskog plana, u skladu s prijedlogom Europske komisije

Emmanuel Macron during his presidential election campaign in 2017.,Image: 373318550, License: Rights-managed, Restrictions: Editorial Only, Model Release: no, Credit line: S.Caillet / BSIP / BSIP / Profimedia
Izvor: S.Caillet / BSIP / BSIP / Profimedia

Samo nekoliko dana nakon povratka iz Kine, francuski predsjednik Emmanuel Macron će se u Nizozemskoj sastati s članovima kraljevske obitelji, premijerom Markom Rutteom i nizozemskim znanstvenicima i poduzetnicima, u prvom posjetu nekog francuskog predsjednika toj zemlji nakon Jacquesa Chiraca 2000. godine.

U pratnji će s Macronom biti i osam ministara i predstavnici poslovnog sektora, uključujući i predsjednike uprava kompanija Engie i Air France-KLM.

'Europska ekonomska suverenost'

Državni posjet Amsterdamu i Haagu službeno se odvija pod egidom "europske suverenosti, u njenim ekonomskim i industrijskim dimenzijama," priopćeno je iz Elizejske palače na tiskovnoj konferenciji prije Macronovog odlaska.

Konkretnije, Macron zagovara stvaranje velikog investicijskog plana na razini cijele Europe, u skladu sa prijedlogom Europske komisije za stvaranje industrije s nultom stopom emisija iz ožujka.

Već su na zajedničkoj konferenciji za medije krajem siječnja u Haagu Macron i Rutte sugerirali da će predstojeći Macronov dolazak u travnju biti prilika da se razgovara o subvencijama za europsku zelenu industriju. Očekuje se da će se potpisati i sporazum o inovacijama i održivom razvoju.

Prilika za najavu nove suradnje u tehnologiji i energetici

"Ovo će biti prilika za najavu nove suradnje u nekoliko područja - poluvodiča, kvantnog računalstva, energetike, i drugih", rečeno je iz Elizejske palače.

Što se tiče energetike, Rutte i Macron bi trebali potpisati "zajedničku deklaraciju koja će sadržavati dio koji govori o nuklearnoj energiji". Po tom pitanju, Nizozemska i Francuska su "vrlo usuglašene", kažu iz Macronovog ureda. 

Traži saveznike za promicanje nuklearne energije

Uoči posjeta, francuska parlamentarka porijeklom iz Nizozemske, Julie Laernoes (EELV-NUPES), koja će biti dio francuske delegacije, rekla je za francuski Euractiv da je "Emmanuel Macron u potrazi za liberalnim saveznicima", poput Nizozemske, radi promicanja nuklearne energije.

Nizozemska ima status promatrača u tzv. nuklearnom savezu kojeg predvodi Francuska, koji promiče nuklearnu energiju na razini cijele EU. Nizozemska također ima planove za izgradnju dva nuklearna reaktora.

Kvantna tehnologija

U području inovacija, Macron će sudjelovati u okruglom stolu o kvantnoj tehnologiji. EU namjerava investirati sedam milijardi eura u to područje.

Macron će održati i govor na kulturnom institutu Nexus u Amsterdamu. To će biti prilika da predstavi svoju viziju "doktrine ekonomske sigurnosti", o kojoj razmišljaju razni europski lideri i o kojoj je predsjednica Komisije Ursula von der Leyen govorila prilikom posjeta Kini, i početkom ožujka u SAD-u.

(Preveo David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: Macron visits Netherlands to push for massive EU investment plan)