Politika

AFERA KATARGATE: Pritvorena Eva Kaili bijesno reagirala na vijest o puštanju Panzerija

Autor Euractiv/Sarantis Michalopoulos

Pritvorena grčka eurozastupnica Eva Kaili bijesno je reagirala na puštanje Piera Antonija Panzerija, glavnog oumnjičenog u aferi Katargate, i rekla da ne misli priznati krivnju unatoč svim pritiscima.

epa10235151 Parliamentary and the Vice President of the European Parliament, Eva Kaili holds a joint press conference during the meeting of the Parliamentary Assembly of the Union for the Mediterranean (UfM), at the Moroccoan Parliament in Rabat, Morocco, 10 October 2022. EPA-EFE/JALAL MORCHIDI
Izvor: JALAL MORCHIDI/EPA

"Nikad neću priznati krivicu za zločine koje nisam počinila, taman da me raskomadaju" rekla je Eva Kaili za grčki TV kanal Ant1.

Kaili je europarlamentarka iz skupine S&D i bivša potpredsjednica Europskog parlamenta koja se već četiri mjeseca nalazi u pritvoru zbog istrage oko skandala Katargate.

Nagodba dogovorena u siječnju

Prošli tjedan su belgijske vlasti odlučile pustiti iz pritvora Piera Antonija Panzerija, bivšeg talijanskog zastupnika i navodno glavne osobe u pozadini tog korupcijskog skandala.

Panzeriju je pritom određen kućni pritvor, a njegovo puštanje je dio nagodbe dogovorene u siječnju, u sklopu koje je pristao belgijskim istražiteljima otkriti imena i detalje svih umiješanih u skandal.

Panzeri je navodno naveo Kaili kao ključnu osobu u cijeloj priči, no njeni odvjetnici tvrde da za to nema nikakvih dokaza.

'Nema razloga da Kaili ostane u pritvoru'

"Puštanje Panzerija iz pritvora je rezultat transakcije... On je pristao lažno optužiti Evu Kaili, a u zamjenu je pušten. Radi se o vođi zločinačke organizacije, koja postoji, ali u kojoj gđa. Kaili nije sudjelovala", kaže njen odvjetnik iz Atene Michalis Dimitrakopoulos.

U veljači je partner Eve Kaili, Francesco Giorgi, također pušten iz pritvora, pod uvjetom da nosi elektronsku narukvicu, dok je njen kolega zastupnik socijalista Marc Tarabella, koji također inzistira da je nevin, i dalje u pritvoru. Belgijski sud će na ročištu 13. travnja razmatrati njen zahtjev za puštanjem iz istražnog pritvora.

U izjavi za Euractiv, odvjetnik Spyros Pappas, koji zastupa Kaili u drugom slučaju oko zamračenja novca Europskog parlamenta, rekao da nema razloga da Kaili ostane u pritvoru.

"Nakon četiri mjeseca istražnog pritvora i istrage koja je počela prije godinu dana, zastupnica Kaili je i dalje u pritvoru, iako postoji niz razloga za njeno puštanje. Osim tog, zasad protiv nje nije podignuta nikakva osnovana optužnica," rekao je Pappas.

(Preveo David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: Qatargate: Jailed MEP Kaili fumes after Panzeri’s release)